Najsuvremenije računalo svih vremena, NL, 11. 3. 2011.
NIZ PREDAVANJA U BOGATOM PROGRAMU »TJEDNA MOZGA« OD PONEDJELJKA U RIJECI
Najsuvremenije računalo svih vremena
 
 
Prof. dr. Gordana RubešaRIJEKA Tjedan mozga koji se pod motom »Mozak i učenje« obilježava idući tjedan, u Rijeci će biti popraćen nizom predavanja namijenjenih stručnjacima i građanima koje će održavati zvučna imena Medicinskog fakulteta u Rijeci i Kliničkog bolničkog centra Rijeka. Predavanja obuhvaćaju niz pristupa u izučavanju mozga od psihijatrijskog preko neurološkog do teološkog, a pored predavanja, tjedan će biti zaključen projekcijom filma »Posebna tišina« koji problematizira shizofreniju kroz lik glavnog junaka.
    – U svakom tjednu mozga nastojimo tematiku prilagoditi svakoj populaciji i stupnju obrazovanja pa možemo reći da i u ovom tjednu svatko, od polaznika vrtića do akademika, može naći nešto za sebe. Svaka naša tema može se sagledati s puno razina, a mozak koji je još uvijek misterij i najsuvremenije računalo svih vremena svatko doživljava na svoj način, istaknula je prof. dr. Gordana Rubeša, psihijatrica u Kliničkom bolničkom centru Rijeka.
    Tjedan mozga započinje u ponedjeljak predavanjem »Kako efikasnije učiti«, namijenjeno riječkim studentima – brucošima i srednjoškolcima, kako bi na vrijeme mogli razviti ponajbolje vještine učenja i pamćenja. U Studentskom savjetovališnom centru ovo će predavanje održati Tamara Sremec, a učenju će biti posvećeno i predvanje prof. dr. Igora Prpića »Specifični poremećaji učenja« na Medicinskom fakultetu. U utorak će u Muzeju grada Rijeka biti predstavljena knjiga »Tajne mozga« autora prof. dr. Amira Muzura koja sadrži najnovija saznanja o radu i funkciji živčanog sustava. Isti dan u Udruzi invalida distrofičara Primorsko-goranske županije predavanje »Neuromuskularne bolesti i promjene u pokretu« održat će neurolog dr. David Bonifačić. »Seksualnost – mitovi, dileme i znanost« niz je predavanja koje će u klubu »Tunel« održati teologinja mr. sc. Anđela Jeličić, psihologinja prof. Karin Kuljanić i psihijatrica mr. sc. Sanja Janović. Vijećnica Grada Rijeke središte je zbivanja Tjedna mozga u četvrtak gdje će biti održana javna tribina pod naslovom »Bolesti mozga koje ne možemo izliječiti«, a na kojoj će prof. dr. Gordana Rubeša i dr. David Bonifačić govoriti o shizofreniji i Parkinsonovoj bolesti.

B. ČALUŠIĆ