Svečano otvoren Simpozij hrvatsko-makedonske književne, kulturne i jezične veze
Četvrtak, 24.03.2011.
U Gradskoj vijećnici, pod pokroviteljstvom predsjednika Josipovića, jučer je svečano otvoren Simpozij hrvatsko-makedonske književne, kulturne i jezične  veze.

Ovogodišnji Simpozij  treći je u nizu, a okupio je šezdesetak sudionika sa  svih makedonskih sveučilišta  te četrdesetak hrvatskih znanstvenika i profesora. U sklopu simpozija u narednim danima govorit će se o jezičnim, kulturnim i  povijesnim temama, ali i temama vezanim uz teatrologiju i kulturologiju.

Prema riječima dekana Filozofskog fakulteta, dr. sc. Šustara, Simpozij je primjer dobre prakse koju treba  proširiti i na druge zemlje, a posebne zasluge pridao je prof. dr.  Goranu Kalogjeri, prof. dr. Vasilu Tacinovskom te Dejanu Duriću, znanstvenom novaku Filozofskog fakulteta za izniman trud i zalaganje u promicanju makedonske književnosti i kulture.

Članica organizacijskog odbora prof. dr. Loreta Georgievska-Jakovleva najavila je kako će i ovaj Simpozij rezultirati izdavanjem zbornika koji će se nastaviti na prethodna dva istovjetna izdanja. Istaknula je da je ovaj trodnevni skup dobra osnova za nastavak i učvršćivanje već tradicionalnih hrvatsko-makedonskih odnosa.

Veleposlanik  Republike Makedonije u Hrvatskoj g. Dančo Markovski posebnim priznanjem ocijenio je pokroviteljstvo predsjednika Josipovića te, između ostaloga, istaknuo kako Grad Rijeka predstavlja bastion makedonske kulture na području jugoistočnog dijela Europe.

Više o programu trodnevnog Simpozija možete pročitati ovdje.