Iznimno priznanje Tehničkom fakultetu
Petak, 25.03.2011.
U petak 18. ožujka 2011. godine na Ministarskoj konferenciji, održanoj u Varšavi u sklopu CEEPUS programa, hrvatski projekt CII HR 108 Concurrent Product and Technology Development (Konkurentni proizvod i razvoj tehnologije) kojeg vodi prof. dr. sc. Branimir Barišić s Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci osvojio je treće mjesto u Europi u ukupnom vrednovanju CEEPUS projekata.

Ovo je do danas najbolji rezultat jednog CEEPUS projekta kojeg koordinira i vodi hrvatski znanstvenik . Svakako, bitno je naglasiti i zasluge resornog Ministarstva i njegove Uprave za međunarodnu suradnju i europske integracije (ravnateljica prof. Ivana Puljiz)  i nacionalnog CEEPUS ureda (voditelj mr. sc. Davor Šovagović) s kojima se izvrsno surađuje u realizaciji ovog programa, te zasluge studentskog doma „Ivan Goran Kovačić“  (rukovoditelj Ivica Lencović) i njegovu potporu u pružanju smještaja stranim studentima i profesorima uključenim u spomenuti hrvatski projekt. Valja spomenuti  i iznimno uspješnu suradnju sa sveučilišnom Službom za međunarodnu suradnju (voditelj mag. oec. Darko Štefan)  i zasluge te Službe vezano za kontinuirano informiranje i pomoć pri sklapanju međunarodnih ugovora nagrađenog projekta. Glavna svrha navedenog  projekta je sveučilišna razmjena studenata i profesora. Na ovaj način domaći profesori predaju i istražuju na eminentnim europskim  sveučilištima ali isto tako strani profesori gostuju kod nas, dok se našim studentima omogućava pohađanje nastave i izrada diplomskih radova na europskim sveučilištima, a  strani studenti iz Europe dolaze kod nas.

U okviru ovog projekta svake se godine u Rijeci organizira i ljetni specijalistički seminar, u okviru kojega predavanja održavaju eminentni europski predavači, te sudjeluju brojni strani i domaći studenti koji su uključeni u razmjenu. Organizatori ovog prestižnog savjetovanja su prof. dr. sc Branimir Barišić (voditelj projekta i prodekan Tehničkog fakulteta) i mr. sc.  Davor Šovagović (voditelj nacionalnog CEEPUS ureda). Na seminaru se prezentiraju brojni znanstveno-stručna referati u cilju razrade konkurentnih proizvoda i razvoj tehnologije, čime se neposredno pomaže i domaćoj industriji.

Značajno je i to da je u okviru spomenutog  projekta izdan i prvi u Hrvatskoj, a drugi u Europi, strojarski sveučilišni CEEPUS udžbenik. Naslov mu je „Concurrent Product and Technology Development“ što je i službeni naziv hrvatskog projekta. Predviđen je da kao sveučilišni udžbenik pokriva područje proizvodnog i industrijskog strojarstva, te je namijenjen prvenstveno poslijediplomskom studiju. Udžbenik je napisan na engleskom jeziku radi omogućavanja pohađanja nastave stranim studentima koji su  u okviru projekta uključeni u međunarodnu razmjenu mobilnosti unutar zemalja članica Srednjoeuropskog programa razmjene za sveučilišne studije.

Slike: 1. Nominacija projekta za Ministarsku nagradu 2. Rang lista projekata nakon vrednovanja 3. knjiga „Concurrent Product and Technology Development

alt

alt

alt