Pronađite sva lica svjetlosti, NL, 7.4.2011.
DEVETI FESTIVAL ZNANOSTI NIZ DOGAĐANJA OD 11. DO 15. TRAVNJA
Pronađite sva lica svjetlosti
 
U pet dana festivala 92 različita događanja – predavanja, izložbe, tribine, performansi i projekcije filmova na raznim mjestima u Rijeci
 
 
Festivalska događanja uvijek su dobro posjećenaRIJEKA Središnja tema ovogodišnjeg, devetog izdanja Festivala znanosti, što će biti održan od 11. do 15. travnja, bit će svjetlost, a predsjednica organizacijskog odbora prof. dr. Rajka Jurdana Šepić najavila je brojne i raznovrsne sadržaje na mnogim lokacijama u Rijeci.
    – U pet dana pripremili smo čak 92 različita događanja, od predavanja, radionica, izložbi, tribina i performansa do projekcija filmova. Festival znanosti ove će godine, uz već tradicionalne lokacije i sadržaje, biti održan i na brojnim novim lokacijama u gradu: na riječkim trgovima, u sveučilišnom kampusu i na nekoliko fakulteta. Tijekom cijelog tjedna festivala odvija se i izložbeno-prodajni sajam hrvatske znanstvene knjige Kultivator u novoj zgradi Filozofskog fakulteta. U Festival znanosti aktivno su se uključile riječke škole novim potprogramom »Škole za škole«. Pronađite sva lica svjetlosti, fotografiju, fotosintezu, živo svjetlo, lasere, holografiju, svjetlosnu terapiju, boje, zvjezdanu svjetlost, svjetionike, kao i povijesne svjetionike, jer ove godine obilježavamo 300. godišnjicu rođenja Ruđera Boškovića, 50. godišnjicu otkrića lasera te 50. obljetnicu leta u svemir Jurija Gagarina, rekla je na najavnoj pressici Jurdana Šepić.
    Vanessa Ujčić u ime Akademskog astronomskog društva najavila je predavanja, projekcije i prezentacije u Astronomskom centru, vezane uz Gagarinov let, astronautiku i zvijezde, ali i promatranja teleskopom uz korisne savjete za amaterske astronome. U Astronomskom centru gostovat će Dijana Dominis Prester, svjetsk
Škole za škole ¸

Projekti i radionice riječkih učenika će biti prezentirani u programu »Škole za škole« u Sveučilišnoj knjižnici, a u ponedjeljak, 11. travnja, će u Gradskoj vijećnici biti predstavljen drugi CD Baltazar sa snimkama istoimene znanstveno-popularne radio emisije.
i poznata astrofizičarka iz Rijeke, koja je sudjelovala u otkrivanju jednog ekstrasolarnog planeta.
    Pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Jasna Blažević smatra da je Festival znanosti ustvari festival čuda, jer s relativno malim financijskim sredstvima ostvaruje širok i bogat program, dok Marina Peranić Ševeljević iz gradskog Odjela za odgoj i školstvo vjeruje da je posebna vrijednost festivala u velikom broju sadržaja za osnovnoškolce i srednjoškolce.
    Glavni organizator festivala je udruga Zlatni Rez, a sponzor je Hypo banka. Internetska astronomska televizija Astrovizija www.astrovizija.hr prenosit će uživo događanja riječkog Festivala znanosti streamingom iz HKD-a na Sušaku i Astronomskog centra Rijeka, dok su potpun program i opisi događanja dostupni na webu Festivala www.festivalznanosti.hr. Ulaz na sve manifestacije bit će besplatan, a od jučer je na Korzu postavljen i info štand na kojem se svakog dana između 10 i 18 sati mogu dobiti detaljne informacije o svim događanjima festivala.

Andrej PETRAK