Novi uspjeh Medicinskog fakulteta
Srijeda, 18.05.2011.
Nacionalni institut za zdravlje SAD-a (NIH) odobrio je financiranje međunarodnog projekta "Congenital CMV and CNS Infection - Mechanisms of Protective Immunity"  Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.

Riječ je zapravo o istraživačkom programu na kojem su četiri suvoditelja iz različitih institucija a koordinator projekta je prof. dr. William J Britt s University of Alabama, Birmingham, SAD, a suvoditelji su uz prof. dr. Stipana Jonjića s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Rijeci i prof. dr. Ulrich Koszinowski s Max von Pettenkofer Instituta te prof. dr. Michael Mach s University of Erlangen-Nurnberg.

Projekt će se provoditi u petogodišnjem razdoblju (od svibnja 2011. do travnja 2016.), a svakom  partneru pripada otprilike 550.000 US$  tijekom  trajanja projekta. Projekt se financira u sklopu natječaja "Partnerships for Development of Vaccines for Selected Pathogens" programa R01, a njegov cilj je bolje razumijevanje patogeneze i imunologije prirođenih virusnih infekcija centralnog živčanog sustava (CNS-a) za potrebe dizajniranja odgovarajućih preventivnih i terapijskih pristupa na istraživanju prirođenih infekcija središnjeg živčanog sustava.

Nakon službenog potpisivanja ugovora o financiranju, ovaj projekt postat će treći trenutno aktivni projekt Zavoda za histologiju i embriologiju i Centra za proteomiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci koji se financira sredstvima NIH-a, uz "MCMV Infection of the Developing CNS: Neuroinvasion and Immune Control", nositelja prof. dr. Britta te "Viral evasion of NK cells" nositelja prof. dr. Stipana Jonjića i  prof. dr. Joanne Trgovcich s Ohio State University, Columbus SAD.