Održana 29. sjednica Senata
Održana 29. sjednica Senata

Posljednja, prije ljetne stanke, sjednica Senata Sveučilišta u Rijeci bila je između ostaloga prigoda za osvrt na učinjeno u tekućoj akademskoj godini, kao i ono što treba učiniti. Tako je rektor  Sveučilišta prof. dr. Pero Lučin, između ostaloga, podsjetio na nedavno održane sastanke s upravama dijela sastavnica Sveučilišta na kojima se uglavnom raspravljalo o provedbi Strategije Sveučilišta u Rijeci.  Nadalje, u okviru Tempus projekta ACCESS publiciran je dokument 'Socijalna ekonomska slika studentskog života u Hrvatskoj' nastala kao rezultat provedenih istraživanja o okviru projekta EUROSTUDENT IV; LLP projekt Integration of Balkans countries in the European administrative space odobren je za financiranje, a koordinira ga prof. dr. sc. Vinko Kandžija s Ekonomskog fakulteta.  Rektor je podsjetio i na izvješće o privremenim rezultatima upisa u 1. god studija u ljetnom roku 2011./2012. Naime,  8. srpnja 2011. godine, objavljene su rang liste kandidata temeljem kojih se od ponedjeljka 11. 7. 2011. provode upisi na SuRi i ostalim visokim učilištima u RH. Konačan broj upisanih studenta u 1. godinu studija bit će moguće izraditi tek po završetku upisa na svim sastavnicama zbog čega će biti dostavljen na sljedećoj sjednici Senata, u rujnu, no već se sada sa sigurnošću može reći da će riječko Sveučilište većinu upisnih kvota popuniti u ljetnom roku.

Ciljani datum preseljenja u novu zgradu Građevinskog fakulteta na sveučilišnom Kampusu na Trsatu je početak rujna 2011., odnosno do početka sljedeće akademske godine.

Jučer je otvoreno  Europsko sveučilišno prvenstvo u rukometu (EUHC 2011), što je bila prilika za pohvalu studentima okupljenim u Riječki športski sveučilišni savez na besprijekornoj organizaciji tog velikog sportskog događanja, a velika pohvala upućena je i devetorici studenata koji su se  okupili kako bi promovirali studentski život koji može biti mnogo više od polaganja ispita i učenja, sporta te humanosti na koju se često zaboravlja. Oni sutra kreću na Sveučilišnu humanitaanu ekspediciju Jadran 2011., a s obzirom na to da je 2011. godina europska godina volontiranja odlučili su cjelokupni iznos od prodanih majica i ostalih promotivnih materijala donirati Onkološkom odjelu Dječje bolnice Kantrida.

Za istaknuti je i uspjeh Ureda za međunarodnu suradnju, naime, sastavnice Sveučilišta u Rijeci odobrile su svih 14 prijava kojima inozemne visokoškolske ustanove nominiraju svoje Erasmus studente za studijski boravak na Sveučilištu u Rijeci u zimskom semestru 2011./12. , te se može ustvrditi kako je mobilnost studenata zaživjela u punom smislu te riječi.

Veći dio dnevnog reda sjednice odnosio se na izmjene i dopune studijskih programa  koje je Senat usvojio, a u cilju  poboljšanja njihove kvalitete.

Na sjednici Senata u više znanstveno-nastavno zvanje, u trajanju od 5 godina,  potvrđeni su dr. sc. Danijela Bačić-Karković i dr. sc. Silvana Vranić s Filozofskog fakulteta, te Dalibor Martinis  s Akademije za primijenjenu umjetnost.