Nova Austrijska knjižnica na Filozofskom fakultetu
Petak, 23.09.2011.
Svečanim potpisivanjem Sporazuma o osnivanju i vođenju djelatnosti Austrijske knjižnice na Filozofskom fakultetu u Rijeci danas je otvorena nova Austrijska knjižnica.

Visoku delegaciju iz Austrije predvodio je državni tajnik  Ministarstva vanjskih poslova Republike Austrije, dr. Johannes Kyrle i Nj.E. Jan Kickert, veleposlanik Republike Austrije u RH koji su uz  rektora  prof. dr. sc. Peru Lučina, a u nazočnosti uprave Filozofskog fakulteta i Odsjeka za germanistiku te Sveučilišne knjižnice u Rijeci potpisali Sporazum.

Svečanosti su prisustvovali gradonačelnik Vojko Obersnel, brojni gosti iz Austrijsko-hrvatskog društva te studenti i nastavnici Filozofskog fakulteta, Odsjeka za germanistiku te Sveučilišne knjižnice Rijeka.
Vrpcu novog krila Knjižnice prerezao je dr. Johannes Kyrle, a čast otkrivanja memorijalne ploče pripala je g. Georgu Gavriloviću počasnom konzulu Republike Austrije.

Ova Austrijska knjižnica 61. je u svijetu i 2. u Hrvatskoj takve vrste, koja započinje sa fundusom od gotovo 3000 knjiga. Knjižnica će svim korisnicima omogućiti jednostavan pristup austrijskoj literaturi i znanosti te služiti kao platforma za kulturna događanja i daljnji dijalog. Fundus je nastao jednim dijelom iz ostavštine poznatih austrijskih profesora germanistike, a drugi dio fundusa obuhvaća nove knjige kupljene donacijom obitelji Gavrilović koja kroz počasni konzulat već mnoge godine zastupa u Rijeci Republiku Austriju.

Austrijska knjižnica u Rijeci više je od obične knjižnice. Ona je platforma za međukulturalni dijalog te ujedno i simbol povijesno bliskih odnosa u kulturi i znanosti između Hrvatske i Austrije, koje osobito dolaze do izražaja na ovom dijelu srednje Europe, sjevernom dijelu Jadrana.