Radionica Ekonomskog fakulteta Sveucilista u Rijeci
U suradnji s Ekonomskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci 29. rujna i 1. listopada na dvodnevnoj radionici boravit će znanstvenici s jednog od najprestižnijih svjetskih sveučilišta - Humboldt Sveučilišta u Berlinu. Tema radionice, koja će spojiti eminentne hrvatske i njemačke istraživače, pokriva široko područje primjene matematičkih modela u financijskom modeliranju i analizi.

Humboldt Sveučilište u Berlinu (Humboldt-Universität zu Berlin) je najstarije Sveučilište u Berlinu, koje je osnovao 1810. pruski obrazovni reformator Wilhelm von Humboldt, te postavio novi oblik sveučilišta koji se kasnije preslikao na cijeli Zapadni svijet. Na Sveučilištu Humboldt predavali su i studirali neki od najvećih umova 19. i 20. stoljeća. Među mnogobrojnima potrebno je istaknuti filozofe: J. Gottlieb, F. Schleiermacher, G.W.F. Hegel, A. Schopenhauerthe, F. Schelling te K. Marx i F. Engels, fizičare: A. Einstein, M. Planck i M. Born, ekonomist W. Leontief, biolog R. Koch, ujedinitelj Njemačke Otto von Bismarck te začetnik ujedinjene Europe R. Schuman. Sveučilište je u dva protekla stoljeća dalo 29 nobelovaca, a čak njih 40 je povezano sa Sveučilištem. Sveučilište ima oko 38.000 studenata od čega čak 5.000 stranih studenata.

Radionica će se održati u petak 29.09. od 10:00 do 17:00 i subotu 01.10. od 9:00 do 11:00 u aneksu Ekonomskog fakulteta (I. Filipovića 4).