Krešimir Pavelić ponovno na čelu EMBC-a
Četvrtak, 24.11.2011.
Krešimir Pavelić, pročelnik Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci i predsjednik Nacionalnog vijeća za znanost Republike Hrvatske po četvrti puta izabran je na jednu od najprestižnijih znanstvenih funkcija u Europi.

Na sastanku delegacija 27 zemalja članica EMBC-a (European Molecular Biology Conference) u Velikoj Britaniji ponovno je izabran za generalnog tajnika te organizacije.
EMBC je međuvladina znanstvena organizacija koja promovira transnacionalni pristup znanosti o istraživanju života te potiče i financira aktivnosti EMBO - najuglednije znanstvene akademije u svijetu.
EMBO ima oko 1400 članova izabranih isključivo na temelju znanstvene izvrsnosti, među kojima je 55 Nobelovaca. U okviru EMBO djeluje i najprestižniji institut za istraživanje života u Europi – Europski molekularno-biološki laboratorij (EMBL) čiji su dijelovi smješteni u Njemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji i Italiji.

Na čelnu funkciju Krešimir Pavelić imenovan je 24. studenog o.g. nakon što je 4 godine bio potpredsjednik. Organizacija kojoj je Krešimir Pavelić na čelu smatra se i jednim od najutjecajnijih znanstvenih sustava u Europi koji je utjecao na kreiranje znanstvene politike, znanstvenu mobilnost, izgradnju prestižnih znanstvenih karijera u Europi, visoke standarde znanstvene publicistike, te kvalitetu nacionalnih znanstvenih programa, te na znanstvene dijaloge u svezi s osjetljivim temama iz područja znanosti o životu: istraživanja na matičnim stanicama, genetski modificiranoj hrani, biološke osnove ponašanja, primjene životinja u istraživanjima itd.