Predstavljeno više od 140 studijskih programa, NL, 15. 12. 2011.
Uz šesnaest visokoškolskih ustanova budućim brucošima predstavljaju se Sveučilišna knjižnica, Studentski centar, Studentski zbor Sveučilišta i brojne studentske udruge
 
Smotra je obuhvatila devet fakulteta, jednu Akademiju i četiri sveučilišna odjelaRIJEKA Tradicionalna dvodnevna smotra Sveučilišta u Rijeci jučer je otvorena u novoj zgradi Građevinskog fakulteta u Kampusu na Trsatu, a ovogodišnji maturanti još danas od 10 do 19 sati imaju priliku iz prve ruke saznati sve o tome kako i što studirati. Uz šesnaest visokoškolskih ustanova koje provode sveučilišne i stručne programe, budućim brucošima predstavljaju se Sveučilišna knjižnica u Rijeci, Studentski centar Rijeka, Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci, brojne studentske udruge, kao i sportske studentske udruge. Budući brucoši ujedno mogu saznati i sve o mogućnostima dobivanja studentskih kredita te o studentskoj razmjeni, odnosno Erasmus programu.
    Otvarajući 17. po redu Smotru rektor prof. dr. Pero Lučin naglasio je kako je na jednom mjestu predstavljena ponuda više od 140 studijskih programa, koji uključuju oko 8.500 kolegija, na devet fakulteta, jednoj Akademiji, te četiri sveučilišna odjela Sveučilišta u Rijeci.
    – Riječko je Sveučilište najeuropeiziranije u Hrvatskoj, a želimo biti okrenuti studentima i pružati im čim bolju podršku i uslugu. Iz tog razloga iz godine u godinu pokrećemo sve više projekata usmjerenih na poboljšanje uvjeta studiranja i zadovoljavanja svih studentskih potreba, a namjera nam je dodatno poboljšati naše programe, uzimajući pritom u obzir potrebe i mišljenje kako studenata tako i poslodavaca. Trudimo se da studiranje na našem Sveučilištu bude što uspješnije, a iako smo već dosta napravili na tom planu, naš sustav bit će potrebno još poboljšati kako bi osigurali da naše društvo i grad imaju 40 posto visokoobrazovanih stanovnika, kaže rektor Lučin.
   
Ugodniji uvjeti studiranja

Što se tiče projekata i aktivnosti Sveučilišta usmjerenih na osiguravanje ugodnijih uvjeta studiranja, rektor je istaknuo rad Studentskog savjetovališnog centra, noćno radno vrijeme Sveučilišne knjižnice, brigu o studentima s invaliditetom, te program studentskog kreditiranja, a najavio je skoro funkcioniranje fonda solidarnsoti, te

Pomaknut termin

Termin održavanja ovogodišnje Smotre pomaknut je sa siječnja na prosinac, kako bi se maturantima dala mogućnost kvalitetnijeg informiranja o ponudi riječkog Sveučilišta, s obzirom na to da su svi budući brucoši, koji to namjeravaju postati u akademskoj godini 2012./2013. na ljeto, dužni prijaviti predmete za polaganje državne mature do 31. siječnja.

programa stipendiranja.
    – Među razvojnim projektima najvažnija je izgradnja Sveučilišnog kampusa na Trsatu, u kojem će ubrzo profunkcionirati Akademski kulturni centar. Očekujemo rješavanje izgradnje studentskog smještaja, a i novootvorena zgrada Građevinskog fakulteta svjedoči o standardu koji želimo imati na Sveučilištu, kaže prof. dr. Lučin.
    Jedan od atraktivnijih štandova svakako je onaj sveučilišnog Odjela za fiziku, na kojem su buduće brucoše odlučili privući prezentacijom fascinantnih pokusa, poput 3D iluzija, »magičnog graha«, ili »kotrljanja uzbrdo«, a svi zainteresirani mogu isprobati koristiti i kaledioskop.
    – Studente, buduće nastavnike, učimo kako zainteresirati učenike za fiziku. Ideje su mnogo važnije od definicija, kaže mr. sc. Branka Milotić sa sveučilišnog Odjela za fiziku.
    Budući studenti na Odjelu za fiziku mogu izabrati između nastavničkog i novouvedenog inženjerskog studija, koji nudi istraživačku fiziku te znanost o okolišu, a Milotić napominje kako je potraga za kadrom tolika da nitko od završenih studenata nije na birou.
    – Naši studenti sami financiraju svoj studij dajući instrukcije, sami se školuju, a od zadnje generacije već ih je sedam zaposleno u KBC-u na onkologiji, nuklearnoj medicini i drugim odjelima, dok ih je troje upisalo doktorske studije u inozemstvu, kaže Milotić.
   
Kako ostati u Rijeci

Među maturantima koji su već prvog dana odlučili razgledati Smotru riječkog Sveučilišta bile su Laura Kolić i Morena Devčić iz Medicinske škole. Obje još razmatraju što studirati, jer Kolić bi rado upisala Veterinu, koje nema u Rijeci, dok Devčić zanima nutricionizam.
    – Prva sam generacija koja se u Medicinskoj školi školuje za nutricioniste, a tog studija nema u Rijeci. Opcija je studij u Zagrebu, ali kod studiranja u drugom gradu problem je novac. No, kako me zanima i mikrobiologija, moguće je da bih na riječkom Sveučilištu mogla odabrati sanitarno inženjerstvo ili medicinsku laboratorijsku dijagnostiku. Zanimljiv mi je i medicinski menadžment, pa ću se raspitati, kaže Devčić.

Andrej PETRAK