"U Hrvatskoj studirati vole Poljaci i Španjolci", NL, 28. 12. 2011.
 
U Hrvatskoj studirati vole Poljaci i Španjolci
Od ukupnog broja, 36 posto su studenti ekonomije ili menadžmenta. Ostali dolaze s društvenih usmjerenja, te elektrotehnike i računarstva
 
Na Sveučilištu u Rijeci trenutno studira 13 stranih studenataZAGREB Study in Croatia (www.studyincroatia.hr) naziv je nacionalnog internetskog portala namijenjenog stranim studentima koji žele studirati u Hrvatskoj, što su ga povodom ovogodišnjeg ulaska Hrvatske u Program za cjeloživotno učenje i program Mladi na djelu Europske komisije pokrenuli Agencija za mobilnost i programe EU i Institut za razvoj obrazovanja u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa. Ove akademske godine hrvatskim bi visokim učilištima, prema podacima Instituta za razvoj obrazovanja, trebalo proći oko 500 stranih studenata, što predstavlja samo 0,3 posto ukupne studentske populacije u Hrvatskoj. U usporedbi s europskim prosjekom, Hrvatska je danas daleko od statusa atraktivne destinacije za studiranje – udio stranih studenata u ukupnoj studentskoj populaciji Europske unije višestruko je veći i iznosi 6,7 posto.
    Dok se na stranicama novog portala strane studente vabi činjenicom da je četvrtina visokoškolskih institucija smještena na jadranskoj obali, najatraktivnije za studiranje u ovom je času Sveučilište u Zagrebu, koje je ugostilo 111 stranih studenata. Na visokom je mjestu i privatna Zagrebačka škola ekonomije i managementa (26 studenata), dok dvostruko manje stranih studenata, njih 13, ugošćuje Sveučilište u Rijeci. Na osječkom sveučilištu šest je stranih studenata, na dubrovačkom, splitskom i zadarskom po četvero, a u Puli trenutačno studiraju dva studenta iz inozemstva.
    Studente
Tko studira u Hrvatskoj    
   
UKUPNO STRANIH STUDENATA 170
Poljska 29
Španjolska 23
Francuska 21
Austrija 14
Njemačka 14

    Portal za pozitivne promjene
   
    Cilj je portala prezentirati Hrvatsku kao poželjno odredište za kvalitetno studiranje, dati informacije o sustavu visokog školstva, prezentirati Hrvatsku kao odredište bogate kulturne, prirodne i umjetničke baštine, pomoći studentima u odabiru programa studija, reguliranju boravka, smještaja i ostalih administrativnih obveza. Vjerujemo da će pomoći internacionalizaciji visokog obrazovanja u Hrvatskoj, jer dolaskom stranih studenata visoka učilišta doživljavaju pozitivne promjene – ističe Ljubica Petrović, voditeljica Odsjeka za Transverzalne aktivnosti Agencije.
iz Europe u pravilu privlače studiji društvenog smjera, a od ukupnog broja dolaznih studenata 36 posto su studenti ekonomije ili managementa. Ostali dolaze s različitih studijskih grupa društvenog usmjerenja te studija elektrotehnike i računarstva. Portal Study in Croatia pokrenut je po uzoru na slične portale većine EU država, kao jedna od mjera akcijskog plana za akademsku mobilnost.
    S 1. siječnjem, Agencija za mobilnost preuzima provedbu bilateralnih stipendija i Srednjeeuropskog programa sveučilišne razmjene CEEPUS koji promiče stvaranje mreža sveučilišta iz različitih država, čime bi se broj stranih studenata na hrvatskim sveučilištima trebao dodatno proširiti.

Ljerka BRATONJA MARTINOVIĆ

Prilagođeno za ispis

 
KOMENTIRAJ ČLANAK POŠALJI LINK ISPIS

alt