"Kampusu 100 miljuna kuna iz Europske banke", NL, 20. 2. 2012.
DOGOVOREN ARANŽMAN DO LJETA GRADNJA STUDENTSKOG SMJEŠTAJA NA TRSATU
Kampusu 100 miljuna kuna iz Europske banke
Za prvu fazu gradnje studentskog smještaja u Kampusu treba oko 120 milijuna kuna, a glavnina će se osigurati iz kredita EIB-a, uz kamatu od 3,5 do 4 posto
 
Prva faza izgradnje studentskog smještaja na Kampusu obuhvaća izgradnju tri paviljona s oko 750 krevetaRIJEKA Ministri Željko Jovanović i Slavko Linić misle ozbiljno: gradnja studentskog smještaja u Kampusu na Trsatu krenut će već do ljeta zahvaljujući ugovoru o financiranju koji će biti potpisan sa Europskom investicijskom bankom, a Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u svom je godišnjem proračunu osiguralo dodatnih gotovo 19 milijuna za riječko Sveučilište.
    Na trsatskoj kavi u subotu ujutro ministri Jovanović i Linić u razgovoru s rektorom Perom Lučinom utvrdili su smjernice modela financiranja izgradnje studentskog smještaja, i gradnja bi mogla započeti već u roku od tri mjeseca.
   
Zaključni sastanci

– Građevinske dozvole za cijeli projekt već su izdane, gradilište je otvoreno, a zahvaljujući riješenoj natječajnoj dokumentaciji, izgradnja prve faze studentskog smještaja može početi već do ljeta, nakon završetka javnog nadmetanja. Upravo iz tog razloga, ali i jer ovakva investicija znači i novo zapošljavanje građevinske operative, kolega Linić i ja, zajedno s rektorom Lučinom, već duže vrijeme radimo na financijskom modelu kako bi taj projekt krenuo bez daljnjeg odgađanja. Sa zadovoljstvom mogu reći da smo pronašli rješenje i da ćemo suradnjom Ministarstva, Sveučilišta u Rijeci i Europske investicijske banke sljedećih dana vjerojatno održati zaključne sastanke i potpisati ugovor koji će omogućiti početak gradnje prije ljeta kaže ministar Jovanović.
    Procjena je da će za prvu fazu gradnje studentskog smještaja i ostalih građevina u Kampusu na Trsatu biti potrebno ukupno osigurati oko 120 milijuna kuna, od čega dakle najvećim dijelom financiranje ide uz pomoć EIB-a. Prva faza obuhvaća izgradnju tri paviljona sa oko 750 kreveta, čime bi postojeći kapaciteti studentskog smještaja u Rijeci bili i više nego dvostruko veći nego danas.
    - Kamata koju EIB nudi je 3,5 do 4 posto, i s obzirom da ćemo ostvarivati prih Z

EIB odobrio financiranje 27 projekata u Hrvatskoj

U razdoblju od 2001. do kraja 2010. godine EIB je odobrio za financiranje ukupno 27 projekata u Republici Hrvatskoj u vrijednosti od 2,406 milijarde eura, od čega 22 projekta u javnom sektoru financira zajmovima vrijednim 2,069 milijarde eura, dok su za 9 projekta u privatnom sektoru dani globalni zajmovi bankama za financiranje malih i srednjih poduzeća (336 milijuna eura).

ode od studentskog smještaja, onda će nam otplata kredita teći lakše, no naravno da nam u svemu treba podrška države - kaže rektor Pero Lučin, za kojega je gradnja studentskih paviljona u Kampusu sada prioritet broj jedan.
    Proračunom Ministarstva znanosti i obrazovanja za 2012. omogućit će se također da se u bivšoj zgradi Građevinskog u Rijeci osnuje fakultet zdravstvenih studija koji će zdravstvenim radnicima, čije je formalno obrazovanje danas završava s preddiplomskim stručnim studijem, omogućiti stjecanje sveučilišne diplome.
   
Gorući problemi

– U proračunu za 2012. za riječko Sveučilište MZOS je osigurao dodatnih 19 milijuna kuna u odnosu na prošlu godinu čime su stvoreni svi preduvjeti za nastavak ulaganja u sveučilišni Kampus, ali i za projekt fakulteta zdravstvenih studija koji bi trebao biti lociran u bivšoj zgradi Građevinskog fakulteta. Veseli me što smo na ovaj način osigurali rješenje dvaju gorućih problema, studentskog smještaja i nepostojanja sveučilišnog studija za kadrove u zdravstvu, što nije samo riječki već i državni prioritet, kaže Jovanović.
    Istovremeno, dodaje, očekuje da Sveučilište kvalitetnom pripremom projekata osigura nastavak izgradnje ostalih dijelova kampusa – manjim dijelom iz državnog proračuna, a većim iz strukturnih fondova EU. Posebno tu ističe objekt koji je već isprojektiran i ima građevinsku dozvolu, a to je Društveno-kulturni centar, ukupne površine 4.452 četvornih metara.

Tihana TOMIČIĆ