"Drukčiji od drugih", NL, 21. 2. 2012.
INICIJATIVA KULTURALNIH STUDIJA IZDALA TREĆI BROJ STUDENTSKOG ČASOPISA »DRUGOST«
Drukčiji od drugih
 
 
Anita Cvitan i Dunja MatićRIJEKA Udruga studenata »Inicijativa kulturalnih studija« izdala je treći broj časopisa »Drugost«, čija je promocija održana u klubu Tunel. Prema riječima glavnog urednika Bernarda Koludrovića, osnovna je koncepcija časopisa u prva tri broja ostala ista, a »Drugost« je namijenjen kako akademskoj zajednici, tako i široj populaciji, jer na znanstveno-teorijski način obrađuje elemente svakodnevnog društveno-kulturnog života.
    – Časopis »Drugost« pokušavamo tekstovima, ali i grafičkim oblikovanjem učiniti drukćijiv od ostalih. Namjera nam je studentima omogućiti praktični rad, i to radom u uredništvu, pisanjem i objavom radova, te interdisciplinarnom suradnjom, ali i njihovu afirmaciju kao mladih znanstveno-teorijskih autora, kaže Koludrović.     
    U trećem izdanju časopisa objavljeno je devet radova studentica i studenata iz različitih područja humanističkih znanosti s riječkog, zagrebačkog i novosadskog sveučilišta, koje su ukratko predstavile urednice časopisa Anita Cvitan i Dunja Matić. Ovaj broj donosi i intervju s poznatom riječkom muzikologinjom, profesoricom Odsjeka za kulturalne studije, Dianom Grgurić, koja govori o vlastitom pristupu onome bez čega nitko od nas ne može živjeti, a riječ je, naravno, o glazbi. Koludrović dodaje da je kako je želja uredništva da časopis nastave stvarati nove generacije studenata, te je treći broj bio ujedno i onaj posljednji nastao pod uredničkom palicom šestero osnivača.
    – Nadamo se da će »Drugost« pomoći u etabliranju kulturalnih studija kao akademske discipline koja do sada nema sustavnog tiskanog oblika reprezentacije u Hrvatskoj, ali i afirmaciju riječkog Odsjeka za kulturalne studije sa svojim studentima kao relevantnim kritičarima i analitičarima društva i kulture, napominje Koludrović.
    Časopis je besplatan, a osim tiskanog izdanja, na internetskoj stranici drugost.com dostupno je i online izdanje broja u PDF formatu.

A. PETRAK