Sveučilište za 3. dob
alt   

051-265-781 // This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it  


Sveučilište za treću dob
namijenjeno je građanima i građankama Primorsko-goranske županije, iznad 55 godina, sa završenom srednjom školom ili fakultetom. Edukativni programi, u organizaciji Sveučilišta u Rijeci, nude neformalni oblik obrazovanja koji osobama treće životne dobi omogućuje stjecanje novih spoznaja i povezivanje stečenog znanja s osobnim životnim iskustvom.

Želite li primati obavijesti Sveučilišta za 3. dob pošaljite e-mail na  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it i uvrstit ćemo vas u listu kontakata. Novosti: 

 
Otvorenje izložbe polaznica i polaznika Radionice kiparstva - skulptura malog formata, Sveučilišta za 3. dob. 

alt           
5. ožujak 2018Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci
alt

alt
 
 
 

alt
 


  • U tjednu koji je pred nama u sklopu ciklusa besplatnih predavanja Sveučilišta za 3. dob poslušat ćemo dvije zanimljive teme.
Tako nas već u UTORAK 13. ožujka čeka predavanje pod nazivom Kako živjeti s glaukomom. Ovim predavanjem obilježit ćemo Svjetski dan glaukoma koji se obilježava 12. ožujka, u sklopu tjedna borbe protiv glaukoma od 11. da 17. ožujka 2018. godine. Kako živjeti s glaukomom reći će nam mr. sc. Inge Bošković Dragičević, dr. med., specijalistica oftalmologije Doma zdravlja Primorsko-goranske županije.
 
Više o predavanju:
Kako živjeti s glaukomom
mr.sc. Dolores Baričević Mavrinac, dr. med.

U oku se neprestano stvara svježa tekućina, očna vodica, koja mu daje kuglasti oblik i napetost. Koliko se te vodice proizvede, toliko je mora iz oka i isteći. Zdravo oko posjeduje regulacijske mehanizme koji održavaju ovu ravnotežu. Kad ti zaštitni mehanizmi zakažu, bilo da se očne vodice previše stvara ili, pak nastane zapreka u odvodnom sustavu, dolazi do povećanja količine tekućine u oku, a time i do povišenja očnog tlaka. Kažemo da takva osoba boluje od - glaukoma
 
U ČETVRTAK 15. ožujka predavanje na temu Mediji i kapitalizam održat će izv. prof. dr. sc. Hajrudin Hromadžić s Odsjeka za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci.
 
Više o predavanju:
Mediji i kapitalizam – mediji u kapitalizmu
izv. Prof. dr. sc. Hajrudin Hromadžić

Predavanje će imati za cilj pokazati zašto mediji (misleći pritom prije svega na mainstream, srednjostrujaške medije) u kapitalističkom sustavu nisu i ne mogu biti slobodni. U tu svrhu mapirat ćemo osnovnu strukturu odnosa medija i društvenog svijeta, odrediti se prema paradigmi političke ekonomije medija i skicirati dominantan profil medijske institucije danas, promisliti udio tržišta, marketinga i oglašivačkih politika u medijima, te na kraju otvoriti perspektivu alternativa ovim problemskim izazovima.
Oba predavanja održat će se na Filozofskom fakultetu u Rijeci (2. kat, prostorija 207) s početkom u 17 sati.
  • Ove srijede, 7. ožujka, u 17 sati u sklopu ciklusa besplatnih predavanja Sveučilišta za 3. dob, poslušat ćemo Zvukove prošlosti, predavačice izv. prof. dr. sc. Diana Grgurić. Predavanje će se održati na Filozofskom fakultetu (2. kat, prostorija 207).


Više o predavanju: 

Zvukovi prošlosti
izv. prof. dr. sc. Diana Grgurić

Koncept zvučnog okoliša - soundscape - omogućava interpretaciju i analizu ukupnog zvuka koji se doživljava u određenome prostoru. Taj holistički koncept poimanja okoliša podrazumijeva složen (aktivan) međuodnos korisnika, fizičkog (izgrađenog) okoliša i zvuka. Predavanje se temelji na pregledu zvučnog okruženja kroz povijest. 

 
  • Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na otvorenje izložbe polaznica i polaznika Radionice kiparstva : skulptura malog formata, Sveučilišta za 3. dob.
 
Izložba će se održati u ponedjeljak, 5. ožujka 2018., s početkom u 17 sati na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci(katedra za kiparstvo – od glavnog ulaza, lijevo).
 
altIzloženi radovi potvrdit će razdoblje treće životne dobi kao najljepši dio života u kojem se moguće posvetiti talentima, željama i interesima…u kojem nije kasno krenuti u nove avanture, osjetiti radost učenja i kreativnog izražavanja te svijet početi promatrati drugim očima.
 
Uz izložbu i prigodno druženje s voditeljima Rinom Bankom i doc. art . Darijom Žmak Kunić, bit će dodijeljene diplome polaznicima jesenjeg ciklusa radionice kiparstva - Skulptura malog formata 2017. godine.
 
Radionica kiparstva - skulptura malog formata usmjerena je na trodimenzionalno oblikovanje reljefa te posebno upoznavanje s osnovama modeliranja u glini, gipsu i žici uz mogućnost savladavanje tehnike kaširanja ili pečenja keramike.
 
Program umjetničkih radionica Sveučilišta za 3. dob zasniva se na procesu osvještavanja osnova vizualnog jezika i percepcije kao preduvjeta za razvoj kreativne i kulturne osjetljivosti polaznica i polaznika. Taj se proces ostvaruje uz teorijsko upoznavanje s osnovama likovnog govora i praksu crtanja i oblikovanja po promatranju i mašti.

 
 
  • Zbog loših vremenskih uvjeta predavanje Sveučilišta za 3. dob Cijepljenje u trećoj životnoj dobinajavljeno za ovu srijedu, 28. veljače 2018. je odgođeno.  Predavanje će se održati  4. travnja 2018.

  • Ove srijede, 21. veljače s početkom u 17 sati, u poetičnost fizike uvest će nas izv. prof. dr. sc. Rajka Jurdana Šepić. Predavanje će se održati na Filozofskom fakultetu (2. kat, prostorija 207). 


Više o predavanju:
 
Vidjeti svijet u zrnu pijeska – poetika i poetičnost fizike
Izv. prof. dr. sc. Rajka Jurdana Šepić
 
Predavanje će raspraviti pitanja: Zašto često mislimo da poezija i fizika nemaju ništa zajedničko? U čemu je poetičnost fizike i prirodnih znanosti? Što je uopće poetičnost?  Što je zajedničko umjetnosti i znanosti?
 

  • Sljedeće besplatno predavanje srijedom- Društveni i ekonomski učinci mjera socijalne države, održat će se 14. veljače, u 17 sati na Filozofskom fakultetu (2. kat, prostorija 207), a gostujući predavač je doc. dr. sc. Neven Petrović.

Više o predavanju:

Predavanje želi prikazati jedan, na Zapadu već odavno standardan ali u Hrvatskoj još nedovoljno poznat, pristup razmatranju mjera i politika socijalne države koji ne gleda na njihovu moralnu i političku poželjnost već prvenstveno na to što one u praksi postižu, tj. na njihove posljedice, te ih zatim u odnosu na to i procjenjuje. Na taj način razmotrit će se redistribucija dohotka, mirovinski sustav te razne mjere radnog zakonodavstva i slično tome.


  • Nastavlja se ciklus kratkih besplatnih predavanja srijedom kojeg Sveučilište u Rijeci, u suradnji s Gradom Rijekom i Gradom Opatijom, provodi u sklopu projekta Sveučilište za 3. dob.
 
Sljedeće besplatno predavanje Borba za život - kako se branimo od zaraznih bolesti,na rasporedu je 7. veljače, u 17 sati na Filozofskom fakultetu (2. kat, prostorija 207), a gostujuća predavačica je doc. dr. sc. Vanda Juranić Lisnić.
 
Više o predavanju: Borba za život - kako se branimo od zaraznih bolesti
doc. dr. sc. Vanda Juranić Lisnić
 
Iako toga niste svjesni, vaše je tijelo svake sekunde svakoga dana
pod napadom. Napadaju nas oku nevidljivi neprijatelji: bakterije, virusi, gljivice, spore i sićušni
paraziti. Jedino što stoji između tih sićušnih napasti i našeg zdravlja je imuni sustav. Na ovome predavanju naučit ćete koje su obrambene snage našeg organizma i kako nas brane od nevidljivih neprijatelja, koji su to tipovi neprijatelja i kakvu strategije koriste da bi nas zarazili. Zašto se ponekad razbolimo, a zašto smo na neke doživotno
imuni.
 
 
  • Uspješno je započeo ciklus kratkih besplatnih predavanja srijedom, kojeg Sveučilište u Rijeci, u suradnji s Gradom Rijekom i Gradom Opatijom, provodi u sklopu projekta Sveučilište za 3. dob.
 
Sljedeće besplatno predavanje Uljudnost i jezik: novi izazovi javne komunikacije, na rasporedu je u srijedu, 31. siječnja, u 17 sati na Filozofskom fakultetu (2. kat, prostorija 207), a gostujuća predavačica je doc. dr. sc. Mihaela Matešić. Najčešće u praksi govorimo o pravilima lijepog ponašanja ili o bontonu, što znači da uljudnošću nazivamo niz pravila u ponašanju prema drugim pojedincima u zajednici. U ovome izlaganju usmjerit ćemo se na jezična sredstva kojima se iskazuje uljudnost, što znači da ćemo razmatrati jezični bonton.
 
Besplatna predavanja će se održavati pretežito srijedom počevši od 24. siječnja do 28. ožujka od 17 do 18 i 30 sati na Filozofskom fakultetu (2. kat, prostorija 207).
.
  • Nakon stanke, Sveučilište u Rijeci u suradnji s Gradom Rijekom i Gradom Opatija, zainteresiranim građanima Primorsko-goranske županije, starijim od 55 godina, najavljuje novi predstojeći ciklus kratkih besplatnih predavanja u sklopu projekta Sveučilište za 3. dob.
 
Predavanja će se održavati pretežito srijedom počevši od  24. siječnja do 28. ožujka od 17 do 18 i 30 sati na Filozofskom fakultetu (2. kat, prostorija 207).
 
Ciklus besplatnih predavanja otvara Emina Višnić s predstavljanjem projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture. Predavanje će uključivati predstavljanje tema EPK, pregled glavnih programa i projekata te značaj projekta u kontekstu razvoja Rijeke i županije. Kroz ciklus kratkih besplatnih predavanja govorit će se o temama poput uljudnosti i jezika, obrane od zaraznih bolesti, poetičnosti fizike i zvukova prošlosti.


CIKLUS KRATKIH BESPLATNIH PREDAVANJA
alt24.01.2018

 
 

FAKULTET / ODSJEK

RIJEKA 2020 d.o.o.

PREDAVAČICA

Emina Višnić

 

Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture

SAŽETAK TEME

Predstavljanje će uključivati predstavljanje tema EPK, pregled glavnih programa i projekata te značaj projekta u kontekstu razvoja Rijeke i županije. Osim toga, polaznike će se informirati o trenutnoj fazi razvoja projekta.

 

31.01.2018

 

FAKULTET / ODSJEK

Filozofski fakultet u Rijeci/Odsjek za kroatistiku

PREDAVAČICA

Doc. dr. sc. Mihaela Matešić

 

Uljudnost i jezik: novi izazovi javne komunikacije

SAŽETAK TEME

Uljudnost je u društvenoj zajednici konsenzusni koncept koji se odnosi na ponašajne obrasce. Najčešće u praksi govorimo o pravilima lijepog ponašanja ili o bontonu, što znači da uljudnošću nazivamo niz pravila u ponašanju prema drugim pojedincima u zajednici. Ta pravila učimo, prihvaćamo i primjenjujemo ih, a služe nam da bismo pomoću njih pokazali drugim članovima društvene zajednice da prihvaćamo njihove vrijednosti. Drugim riječima, pojedinac koji želi biti prihvaćen u zajednici najbrže će tu svoju želju ostvariti primjenjujući pravila koja zajednica visoko vrednuje i smatra ih poželjnima. Uljudnost je moguće iskazati: neverbalno, verbalno te udruživanjem verbalnih i neverbalnih znakova. U ovome izlaganju usmjerit ćemo se na jezična sredstva kojima se iskazuje uljudnost, što znači da ćemo razmatrati jezični bonton. U takvim razmatranjima na planu pragmalingvistike i zanima nas jezičnokomunikacijska stvarnost u suvremenoj hrvatskoj jezičnoj zajednici.

 

07.02.2018

 

FAKULTET / ODSJEK

Medicinski fakultet u Rijeci/Zavod za histologiju i embriologiju

PREDAVAČICA

doc. dr. sc. Vanda Juranić Lisnić

 

Borba za život – kako se branimo od zaraznih bolesti

SAŽETAK TEME

Iako toga niste svjesni, vaše je tijelo svake sekunde svakoga dana pod napadom. Napadaju nas oku nevidljivi neprijatelji: bakterije, virusi, gljivice, spore i sićušni paraziti. Jedino što stoji između tih sićušnih napasti i našeg zdravlja je imuni sustav. Na ovome predavanju naučit ćete koje su obrambene snage našeg organizma i kako nas brane od nevidljivih neprijatelja, koji su to tipovi neprijatelja i kakvu strategije koriste da bi nas zarazili. Zašto se ponekad razbolimo, a zašto smo na neke doživotno imuni.

 

14.02.2018

 

FAKULTET / ODSJEK

Filozofski fakultet u Rijeci/Odsjek za filozofiju

PREDAVAČ

Doc. Dr. sc. Neven Petrović

 

Društveni i ekonomski učinci mjera socijalne države

SAŽETAK TEME

Predavanje želi prikazati jedan, na Zapadu već odavno standardan ali u Hrvatskoj još nedovoljno poznat, pristup razmatranju mjera i politika socijalne države koji ne gleda na njihovu moralnu i političku poželjnost već prvenstveno na to što one u praksi postižu, tj. na njihove posljedice, te ih zatim u odnosu na to i procjenjuje. Na taj način razmotrit će se redistribucija dohotka, mirovinski sustav te razne mjere radnog zakonodavstva i slično tome.

 

21.02.2018

 

FAKULTET / ODSJEK

Odjel za fiziku

PREDAVAČICA

Izv. prof. dr. sc. Rajka Jurdana Šepić

 

Vidjeti svijet u zrnu pijeska – poetika i poetičnost fizike

SAŽETAK TEME

Predavanje će raspraviti pitanja: Zašto često mislimo da poezija i fizika nemaju ništa zajedničko? U čemu je poetičnost fizike i prirodnih znanosti? Što je uopće poetičnost?  Što je zajedničko umjetnosti i znanosti?

 

 

 

 

07.03.2018

 

FAKULTET / ODSJEK

Filozofski fakultet u Rijeci / Odsjek za kulturalne studije

PREDAVAČICA 

izv. prof. dr. sc.  Diana Grgurić

PRIJEDLOG NASLOVA

Zvukovi prošlosti

SAŽETAK TEME

Koncept zvučnog okoliša - soundscape - omogućava interpretaciju i analizu ukupnog zvuka koji se doživljava u određenome prostoru. Taj holistički koncept poimanja okoliša podrazumijeva složen (aktivan) međuodnos korisnika, fizičkog (izgrađenog) okoliša i zvuka. Predavanje se temelji na pregledu zvučnog okruženja kroz povijest.  

 

 13.03.2018  UTORAK

 

FAKULTET / ODSJEK

Dom zdravlja Primorsko - goranske županije

PREDAVAČICA

mr.sc. Dolores Baričević Mavrinac, dr.med., specijalistica oftalmologije

 

Kako živjeti s glaukomom

SAŽETAK TEME

U oku se neprestano stvara svježa tekućina, očna vodica, koja mu daje kuglasti oblik i napetost. Koliko se te vodice proizvede, toliko je mora iz oka i isteći. Zdravo oko posjeduje regulacijske mehanizme koji održavaju ovu ravnotežu. Kad ti zaštitni mehanizmi zakažu, bilo da se očne vodice previše stvara ili, pak nastane zapreka u odvodnom sustavu, dolazi do povećanja količine tekućine u oku, a time i do povišenja očnog tlaka. Kažemo da takva osoba boluje od - glaukoma.

Kad se nekome postavi dijagnoza glaukoma, preporuči mu se terapija koja se u početku sastoji od jedne ili dvije vrste kapljica u kombinaciji. Kad ovo liječenje nije dovoljno, može se učinak pojačati davanjem tableta. Krajnje liječenje je operacija oka (antiglaukomska filtracijska) pri čemu se načini novi odvodni kanal i omogući lakše istjecanje očne vodice.

Osim liječenja povišenog očnog tlaka, nužno je poboljšati cirkulaciju krvi u području vidnog živca. Uputno je održavati dobru tjelesnu kondiciju i izbjegavati stres, sve sa ciljem da vidni živac dobije što više hranjivih sastojaka putem krvi.

Stalno treba imati na umu da je oštećenje vidnog živca nepopravljivo i da sve metode liječenja imaju zadatak spasiti ono što je još od vida preostalo. Od glaukoma može oboljeti svatko, a da toga uopće nije svjestan dok već ne postane kasno za vid. Najugroženije su osobe starije životne dobi pogotovo boluju li usput od hipertonije i/ili dijabetesa. Zato bolest treba otkriti u najranijem stadiju kad još nema zamjetnog oštećenja vida kako bi se na vrijeme počelo s liječenjem. Jednom ustanovljen glaukom ne znači i gubitak vida. Uz konstantno liječenje, vid se može očuvati još dugi niz godina.

 

 

15.03.2018 ČETVRTAK

 

FAKULTET / ODSJEK

Filozofski fakultet u Rijeci / Odsjek za kulturalne studije

PREDAVAČ

Hajrudin Hromadžić

 

Mediji i kapitalizam – mediji u kapitalizmu

SAŽETAK TEME

Predavanje će imati za cilj pokazati zašto mediji (misleći pritom prije svega na mainstream, srednjostrujaške medije) u kapitalističkom sustavu nisu i ne mogu biti slobodni. U tu svrhu mapirat ćemo osnovnu strukturu odnosa medija i društvenog svijeta, odrediti se prema paradigmi političke ekonomije medija i skicirati dominantan profil medijske institucije danas, promisliti udio tržišta, marketinga i oglašivačkih politika u medijima, te na kraju otvoriti perspektivu alternativa ovim problemskim izazovima.

 

 

 

 

21.03.2018

 

FAKULTET / ODSJEK

Filozofski fakultet u Rijeci/Odsjek za filozofiju

PREDAVAČICA

Izv. prof. dr. sc. Aleksandra Golubović

 

Aktualnost pitanja iz domene filozofije religije  za suvremenog čovjeka

SAŽETAK TEME

U predavanju će biti rijeci o glavnim raspravama iz domene suvremene

filozofije religije, osobito o problemu zla, mogućnosti religioznog iskustva, problemu sveznanja i slobode volje, kao i o racionalnosti vjerovanja u boga. Najaviti će se i ukratko predstaviti ove uvijek aktualne i zanimljive teme te će biti rijeci o statusu religije u naše doba.

 

28.03.2018

 

FAKULTET / ODSJEK

Filozofski fakultet u Rijeci/Odsjek za psihologiju

PREDAVAČ

Izv. prof. dr. sc. Igor Bajšanski

 

Znanstvena psihologija i neke popularne zablude o psihologiji

SAŽETAK TEME

Mnoga popularna gledišta o ljudskom ponašanju i doživljavanja, o uzrocima ponašanja, kao i o našim osobinama nemaju nikakvu potporu u psihologijskim istraživanjima. Takva gledišta nazivamo i psihološkim miskoncepcijama, pogrešnim vjerovanjima, zabludama, koje se čine ispravnima i uvjerljivima velikom broju ljudi, a znanost ih smatra pogrešnima. Primjeri takvih zabluda su tvrdnje da ljudi koriste samo 10 posto mozga, da horoskopski znak određuje osobine ličnosti, da se u našem  mozgu nalaze sjećanja na sve što smo ikad doživjeli i da je nisko samopoštovanje glavni uzrok psiholoških problema. U predavanju će biti prikazane neke od najpopularnijih miskoncepcija, raspravit će se o njihovim izvorima i o tome što znanstvena psihologija ima za reći o takvim gledištima.

 

 

 

 

 4.04.2018

 

FAKULTET / ODSJEK

Epidemiološki odjel  Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije

PREDAVAČICA

Dorotea Gastović- Bebić, dr. med., specijalist epidemiolog i voditeljica Odsjeka za cijepljenje

 

Cijepljenje u svim životnim dobima 

SAŽETAK TEME

Cijepljenje specifičnim cjepivima najbolja je moguća dosad poznata preventivna mjera protiv obolijevanja od određenih zaraznih bolesti. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) ulaže velike napore i sredstva kako bi raznim programima omogućila procjepljivanje što većeg broja ljudi i tako spasila što više  života. Uzročnici zaraznih bolesti prisutni su svuda oko nas i vrebaju neimune osobe.
 
   Svake godine obilježava se Europski  i Svjetski tjedan cijepljenja čime se ističe važnost cijepljenja kao najefikasnije metode u prevenciji zaraznih bolesti. Cijepljenje  prevenira  ne samo bolest  već  i invalidnost i smrt od bolesti preventabilnih cijepljenjem. Ove godine  Europski  i Svjetski tjedan cijepljenja naglašava važnost promicanjem cijepljenja  i to ne samo bolesti djece već i adolescenata i odraslih ljudi, pa i u trećoj životnoj dobi, od bolesti za koja su dostupna cijepljenja
   Mnoge  odrasle osobe  nisu dovoljno svjesne bolesti koje prijete njihovom zdravlju, a koje su preventabilne cijepljenjem.
   Najbolje bi bilo svake godine cijepiti se protiv gripe, a jednom ili dva puta (ovisno o dobi) i zaštititi se protiv upale pluća koju izaziva Pneumokok.
   Kako se mnoge osobe koje idu u mirovinu vesele radu u vrtu ili izradi i popravljanju raznih predmeta, podložne su ozljeđivanju prljavim predmetima i samim time podložne obolijevanju od Tetanusa. Zato je u Provedbeni program obveznog cijepljenja uvedeno i cijepljenje protiv tetanusa za osobe s navršenih 60 godina života.
 Osobe treće životne dobi rado i planinare ili samo borave u prirodi gdje ih u proljeće i ljeto vrebaju krpelji. Najteža bolest koju oni prenose je Krpeljni meningoecefalitis koji se također može prevenirati cijepljenjem.
    Zarazne bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem su još uvijek veliki globalni problem koji ne želimo da se ponovno dogodi i nama.

 5.04.2018

 

FAKULTET / ODSJEK

Katedra za ustavno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci

PREDAVAČICA

prof. dr. sc. Sanja Barić, predstojnica Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci

 

Načelo ravnopravnosti spolova u RH s posebnim naglaskom na tzv. Istambulsku konvenciju

SAŽETAK TEME

Ustav RH sadrži izričito nabrojanih 11 temeljnih vrednota ustavnog poretka. Jedna od njih jest i načelo ravnopravnosti spolova. Predavanje će pojasniti smisao i učinak ustavnih vrednota te prikazati pravnu konkretizaciju načela ravnopravnosti spolova u RH. Posebno će se analizirati tzv. Istambulska konvencija, njen sadržaj, doseg i utjecaj na nacionalno zakonodavstvo. Polaznicima će se pružiti prilika da razjasne svoje dvojbe i dobiju odgovore na aktualna pitanja vezana uz ovu tematiku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


3Dob_drndic.JPG