Sveučilište za 3. dob
alt   

051-265-781 // Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript  


Sveučilište za treću dob
namijenjeno je građanima i građankama Primorsko-goranske županije, iznad 55 godina, sa završenom srednjom školom ili fakultetom. Edukativni programi, u organizaciji Sveučilišta u Rijeci, nude neformalni oblik obrazovanja koji osobama treće životne dobi omogućuje stjecanje novih spoznaja i povezivanje stečenog znanja s osobnim životnim iskustvom.
Želite li primati obavijesti Sveučilišta za 3. dob pošaljite e-mail na  Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript i uvrstit ćemo vas u listu kontakata.


  Novosti: 
 • Nakon stanke, Sveučilište u Rijeci u suradnji s Gradom Rijekom i Gradom Opatija, zainteresiranim građanima Primorsko-goranske županije, starijim od 55 godina, najavljuje novi predstojeći ciklus kratkih besplatnih predavanja u sklopu projekta Sveučilište za 3. dob.

Predavanja će se održavati pretežito srijedom počevši od 24. siječnja do 28. ožujka od 17 do 18 i 30 sati na Filozofskom fakultetu (2. kat, prostorija 207).

Ciklus besplatnih predavanja otvara Emina Višnić s predstavljanjem projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture. Predavanje će uključivati predstavljanje tema EPK, pregled glavnih programa i projekata te značaj projekta u kontekstu razvoja Rijeke i županije. Kroz ciklus kratkih besplatnih predavanja govorit će se o temama poput uljudnosti i jezika, obrane od zaraznih bolesti, poetičnosti fizike i zvukova prošlosti.

CIKLUS KRATKIH BESPLATNIH PREDAVANJA 2018
 
24.01.2018
 
FAKULTET / ODSJEK
RIJEKA 2020 d.o.o.
PREDAVAČICA
Emina Višnić
Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture
SAŽETAK TEME
Predstavljanje će uključivati predstavljanje tema EPK, pregled glavnih programa i projekata te značaj projekta u kontekstu razvoja Rijeke i županije. Osim toga, polaznike će se informirati o trenutnoj fazi razvoja projekta.
 
 
 
 
31.01.2018
 
FAKULTET / ODSJEK
Filozofski fakultet u Rijeci/Odsjek za kroatistiku
PREDAVAČICA
Doc. dr. sc. Mihaela Matešić
Uljudnost i jezik: novi izazovi javne komunikacije
SAŽETAK TEME
Uljudnost je u društvenoj zajednici konsenzusni koncept koji se odnosi na ponašajne obrasce. Najčešće u praksi govorimo o pravilima lijepog ponašanja ili o bontonu, što znači da uljudnošću nazivamo niz pravila u ponašanju prema drugim pojedincima u zajednici. Ta pravila učimo, prihvaćamo i primjenjujemo ih, a služe nam da bismo pomoću njih pokazali drugim članovima društvene zajednice da prihvaćamo njihove vrijednosti. Drugim riječima, pojedinac koji želi biti prihvaćen u zajednici najbrže će tu svoju želju ostvariti primjenjujući pravila koja zajednica visoko vrednuje i smatra ih poželjnima. Uljudnost je moguće iskazati: neverbalno, verbalno te udruživanjem verbalnih i neverbalnih znakova. U ovome izlaganju usmjerit ćemo se na jezična sredstva kojima se iskazuje uljudnost, što znači da ćemo razmatrati jezični bonton. U takvim razmatranjima na planu pragmalingvistike i zanima nas jezičnokomunikacijska stvarnost u suvremenoj hrvatskoj jezičnoj zajednici.
 
07.02.2018
 
FAKULTET / ODSJEK
Medicinski fakultet u Rijeci/Zavod za histologiju i embriologiju
PREDAVAČICA
doc. dr. sc. Vanda Juranić Lisnić
Borba za život – kako se branimo od zaraznih bolesti
SAŽETAK TEME
Iako toga niste svjesni, vaše je tijelo svake sekunde svakoga dana pod napadom. Napadaju nas oku nevidljivi neprijatelji: bakterije, virusi, gljivice, spore i sićušni paraziti. Jedino što stoji između tih sićušnih napasti i našeg zdravlja je imuni sustav. Na ovome predavanju naučit ćete koje su obrambene snage našeg organizma i kako nas brane od nevidljivih neprijatelja, koji su to tipovi neprijatelja i kakvu strategije koriste da bi nas zarazili. Zašto se ponekad razbolimo, a zašto smo na neke doživotno imuni.
 
 
14.02.2018
 
FAKULTET / ODSJEK
Filozofski fakultet u Rijeci/Odsjek za filozofiju
PREDAVAČ
Doc. Dr. sc. Neven Petrović
Društveni i ekonomski učinci mjera socijalne države
SAŽETAK TEME
Predavanje želi prikazati jedan, na Zapadu već odavno standardan ali u Hrvatskoj još nedovoljno poznat, pristup razmatranju mjera i politika socijalne države koji ne gleda na njihovu moralnu i političku poželjnost već prvenstveno na to što one u praksi postižu, tj. na njihove posljedice, te ih zatim u odnosu na to i procjenjuje. Na taj način razmotrit će se redistribucija dohotka, mirovinski sustav te razne mjere radnog zakonodavstva i slično tome.
 
 
21.02.2018
 
FAKULTET / ODSJEK
Odjel za fiziku
PREDAVAČICA
Izv. prof. dr. sc. Rajka Jurdana Šepić
Vidjeti svijet u zrnu pijeska – poetika i poetičnost fizike
SAŽETAK TEME
Predavanje će raspraviti pitanja: Zašto često mislimo da poezija i fizika nemaju ništa zajedničko? U čemu je poetičnost fizike i prirodnih znanosti? Što je uopće poetičnost?  Što je zajedničko umjetnosti i znanosti?
 
 
 alt

 alt • Ovogodišnji proljetni ciklus zaključili smo posebnim predavanjem umirovljenog specijalista epidemiologije doc. dr. sc. Vjekoslava Bakašuna.
  KARANTENE U LUCI RIJEKA (1722. – 1965.), 17. 5. na Filozofskom fakultetu.
 alt
 • Nakon ciklusa predavanja o arheološkoj baštini, započeo je ciklus predavanja o emocijama.
 alt

 • 31. ožujka u sklopu proljetnog ciklusa Skriveni Jadran održana je terenska nastava Starim gradom te Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja.
 alt

 alt

 • „Ona riječ na s...“ - naziv je ciklusa tribina koje će se održati u periodu od travnja do listopada 2017. godine, u organizaciji Medicinskog fakulteta i Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci. Prva tribina održat će se 6. travnja 2017. godine, od 18 do 19:30, u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, a cijelokupni program možete preuzeti OVDJE.

 • 28. ožujka započeo je proljetni ciklus predavanja o arheološkoj baštini sjevernog Jadrana te radionica kiparstva.
alt


alt


 • Završeni su upisi u proljetni ciklus predavanja iz arheologije te radionica kiparstva.
 alt

 • Ciklus predavanja Skriveni Jadran - Arheološka antička i ranosrednjevjekovna baština Rijeke, Primorja i sjevernog Jadrana, održavat će se utorkom i četvrtkom (od 28. ožujka do 11. travnja) na Filozofskom fakultetu. Detaljnije informacije možete preuzeti OVDJE.
 • U proljetnom ciklusu izvodimo i Radionicu kiparstva - skulptura malog formata koja će se održavati utorkom (od od 28. ožujka do 16. svibnja) na Akademiji primjenjenih umjetnosti. Opis programa možete preuzeti OVDJE. RADIONICA JE POPUNJENA! (Hvala na razumijevanju)

 

 • Družili smo se s Klubom umirovljenih liječnika (posjet Kampusu, 22. 3. 2017.)
 alt
 

 • Završen je ciklus kratkih besplatnih predavanja. Hvala predavačicama i predavačima i hvala svima na velikom odazivu. Zanimljiv program potrudit ćemo se ponuditi i na jesen. Do tada, pridružite nam se u proljetnom ciklusu predavanja.

Kratka besplatna predavanja srijedom (Od 1. veljače do 22. ožujka 2017.)

"Groblje Kozala" // 22. ožujka // mr. sc. Daina Glavočić

Komunalno monumentalno groblje Kozala zaštićeni je spomenik kulture grada Rijeke. Na predavanju će slikom i rječju biti prikazani najkvalitetniji spomenici Kozale renomiranih autora i vlasnika. Obilazak zapadnog dijela (Židovsko groblje i Rotondo dei granatieri) predviđen je u sklopu EU tjedna upoznavanja groblja (EWDC-European Week of Discovery Cemeteries) 29.05. i 01.06.2017. Detaljnije informacije možete saznati na predavanju.
 

"Naučiti misliti" // 15. ožujka // mr. sc. Branka Milotić

 Željezo rđa ako ga ne koristimo, voda se zamuti od stajanja,..... snaga uma slabi od neaktivnosti ( Leonardo da Vinci).

Zbog izuzetno brzih promjena u svim sferama života, cilj je obrazovanja stjecanje solidne osnove za kasnije školovanje i motivacije za cjeloživotno učenje koje mora svakome pojedincu omogućiti prilagodbu na te promjene. Osobito je to važno u nastavi STEM područja (prirodoslovlje, tehnologija, tehnika, matematika), a primarni je cilj stvoriti afirmativan stav učenika i učenica prema tom području. Buduće ''STEMovce'', ali i one koji to neće postati, treba naučiti: opažati, razmišljati „fizikalno“, tj. povezivati uzroke i posljedice, valjano zaključivati i donositi odluke. I za to treba ''odgojiti''- naučiti ih kako će to postići, učiti ih učenju koncepata, a ne činjenica. Naime, znanje nije skup činjenica i informacija, nego njihov povezan sustav, a stječe se učenjem. I svatko taj proces mora proći sam jer su za svako misaono biće uvredljiva „sažvakana“ znanja. 
 

"Istaknute žene Rijeke 19. i 20. stoljeća" // 8. ožujka // mr. sc. Daina Glavočić

Povodom međunarodnog Dana žena, prisjećamo se istaknutih žena Rijeke i okolice koje su svojim društvenim ili osobnim angažmanom pridonosile razvoju i boljitku grada, države, a ponekad i šire. Vrlo su dugo bile sjene muževa i političara, na povijesnim umjetničkim slikama tek dekoracija muškaraca, rijetko portretirane zbog vlastite važnosti. O njima sada progovaramo i dajemo im važnost.

"Kritičko mišljenje" // 1. ožujka // doc. dr. sc. Barbara Rončević Zubković

Kako raste količina informacija koje su nam svakodnevno sve dostupnije, tako raste i potreba za kritičkim mišljenjem. Vještine kritičkog mišljenja rijetko se formalno poučavaju, a od ljudi se svakodnevno očekuje da znaju pronaći pravu informaciju, donijeti valjan zaključak i dobru odluku. U predavanju će biti istaknute neke od najčešćih pristranosti i pogrešaka kojima smo skloni pri prosuđivanju i donošenju odluka, a koje se često koriste kako bi nas se nagovorilo na kupnju ili odabir.  

"Povijesne ceste u našem kraju" // 22. veljače // izv. prof. dr. sc. Aleksandra Deluka Tibljaš

Uz kratki pregled razvoja izgradnje cesta kroz povijest, na predavanju će posebno biti riječi o graditeljskim dostignućima na izgradnji cesta na širem području Rijeke. Predavanje će obuhvatiti dvije najvažnije povijesne ceste izgrađene u 18. i 19. stoljeću za potrebe povezivanja Rijeke sa zaleđem: Karolinske i Lujzijske ceste te Jozefinsku cestu koja je izgrađena u 18. stoljeću sa ciljem spajanja Senja i Karlovca. Zbog specifičnosti u kojima su građene, ove su ceste predstavljale prave graditeljske podvige svoga doba. 

"Gdje rijeka susreće more" // 15. veljače // 17:30! // prof. dr. sc. Idis Turato

Slatko i slano, jedan od linijskih pravaca programa EPK Rijeka 2020, prati slatkovodni tok uz obalu Rječine kroz grad sve do slane luke. Šestogodišnji programski pravac uključit će građane u kritičnu raspravu o njihovoj urbanoj okolini praćenu umjetničkim intervencijama jer projekt je zamišljen kao suradnja građana i građanki te njihovih potreba s umjetnicima koji će svojim radovima oplemeniti područje na kojem rijeka susreće more.

"Urološki problemi - prevencija i liječenje" // 8. veljače // doc. dr. sc. Vladimir Mozetič, dr. med.

Tegobe s mokrenjem značajno utječu na kvalitetu života u svakodnevnici, neovisno o spolu. Obzirom na mnogobrojne čimbenike koji uzrokuju smetnje poželjno je upoznati se sa preventivnim mjerama, kao i osnovnim dijagnostičkim i terapijskim postupcima. Na taj način tegobe možemo ublažiti ili odgoditi. Predavanje možete preuzeti OVDJE.

"Likovna scena međuratne Rijeke" // 1. veljače // mr. sc. Daina Glavočić 

Prezentacija međuratne likovne scene Rijeke u vrijeme uzbudljive političke i vrlo zanimljive kulturne sudbine Grada od odlaska D'Anuncija do početka Drugog svjetskog rata (1920.-1940.) o čemu je naraslo zanimanje nakon donacije ostavštine Romola Venuccija i njegova velike retrospektivne izložbe u Modernoj galeriji Rijeke 1994. godine. Zatim su uslijedile monografske izložbe Ladislaoa de Gaussa (1999.), Carla Ostrogovicha (2002.) te Marcella Ostrogovicha (2003.) a neprekidno istraživanje života i rada ostalih 30-ak aktera i likovnih manifestacija međuraća u Rijeci rezultiralo je većom preglednom izložbom 2006./2007. Budući da je riječka likovna scena međuratnog razdoblja nedovoljno poznata, na predavanju će biti prikazan likovni materijal iz upravo tiskane knjige s ciljem popularizacije riječke povijesti umjetnosti.

 • Na predavanju o valjanom zaključivanju, donošenju odluka i mišljenju... 

 alt

 • Povodom Dana žena, učilo se o istaknutim ženama Rijeke.
 alt


 • Predavanje o kritičkom mišljenju samo što nije počelo (1. ožujka 2017.) 
  alt
 • Povijesne ceste u našem kraju, 22.2.2017.
 alt

 • Na predavanju 8. veljače tražilo se mjesto više:
  alt

  alt 

 • Predavanjem o likovnoj sceni međuratne Rijeke (1. 2. 2017.) uspješno je započet ciklus besplatnih predavanja:  
 • alt
 • alt
 • Najava: Program KRATKIH BESPLATNIH PREDAVANJA te raspored PROLJETNOG CIKLUSA PREDAVANJA:  
 alt

 • O Sveučilištu za 3. dob u Novom listu (28.1.2017.)
alt


 • U pripremi je program proljetnog ciklusa predavanja, kao i kratkih besplatnih predavanja s kojima započinjemo u veljači. Raznovrsna besplatna predavanja održavat će se srijedom (17-18:30) na Filozofskom fakultetu. Do tada uživajte u toplini doma :) 
 alt

 • Zatvaranje jesenjeg ciklusa obilježili smo izložbom radova polaznica i polaznika radionica slikarstva na Akademiji primijenjenih umjetnosti (katedra za slikarstvo, prizemlje desno). Izložba je otvorena do 21.12.2016.
 alt

 • Ciklus predavanja iz Virologije uspješno je završilo 20 polaznica i polaznika.
 alt  

 • Većina stereotipa o starijima nema znanstveno utemeljenje - razgovor s prof.dr. Majom Zupančič s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani koja je u Rijeci održala predavanje Stereotipi o starijim osobama pročitajte OVDJE.
 • Predavanja iz Virologije održavat će se u prostoriji 030 (prizemlje, od ulaza ravno).
 • Predavanje Stereotipi o starijim osobama24.11.2016. - Grad Rijeka
alt
 • Od 22. do 25. studenoga 2016. traju upisi u drugi dio jesenjeg ciklusa predavanja. Od 9 do 11 sati možete nas nazvati na 051-584-861 ili se javiti putem e-maila ( Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ). Što vas sve očekuje u predavanjima o fascinantnom svijetu virusa pogledajte OVDJE. Predavanja iz Virologije održavat će se utorkom i četvrtkom, od 1. do 15. prosinca, u terminu od 17 do 18:30 na Sveučilišnim odjelima (kampus - Radmile Matejčić 3).
 • Uspješno je završen ciklus predavanja iz povijesti umjetnosti. 
alt
11.studenoga 2016.

 • Od mjeseca studenoga početna i napredna radionica slikarstva održavat će se na 1. katu APU (Katedra za crtanje, desno do kraja hodnika).  
 • Iz tehničkih razloga predavanja iz povijesti umjetnosti odvijat će se u prostoriji 138 (1. kat Filozofski fakultet). Hvala na razumijevanju. 
 • Počinje jesenji ciklus: 
Predavanja iz povijesti umjetnosti:
utorak, 25.10. u 18h! Prostorija 138 (1. kat Filozofski fakultet).

Početna radionica slikanja:
srijeda, 26.10. u 17h. Prostorija A 029 (Akademija primijenjenih umjetnosti > Katedra za slikarstvo > prizemlje desno, predzadnja vrata lijevo)

Napredna radionica slikanja:
četvrtak, 27.10. u 17h. Prostorija A 107 (Akademija primjenjenih umjetnosti > 1. kat, Katedra za crtanje)

 • OBAVIJEST: PROMJENA U TERMINU ODRŽAVANJA CIKLUSA PREDAVANJA IZ POVIJESTI UMJETNOSTI: STARTAMO 25.10. (UTORAK) ALI U 18 sati (ne u 17h kako je najavljeno). Promjena se odnosi samo na taj prvi termin. Hvala na razumijevanju.
 • Završeni su upisi u ciklus predavanja iz povijesti umjetnosti te radionice slikarstva. Upise u drugi dio jesenjeg ciklusa predavanja iz Virologije objavit ćemo krajem studenoga.
 • UPISI u NOVI jesenji program traju od 18. do 20. listopada 2016. Od 9-15 sati možete nas nazvati na 051-584-861 ili nam poslati e-mail ( Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ). U navedenom periodu vrše se upisi za:
O upisima u drugi ciklus predavanja iz područja virologije (koji će se odvijati u prosincu) bit ćete naknadno obaviješteni.  • HRT je za emisiju Treća dob snimio prilog o našem Sveučilištu za 3. dob. Emisiju (emitiranu 3.10. na HRT1) možete pogledati OVDJE

 • alt
 
 
 • alt
 
 

 

alt 
Uživajte u ljetu, novi program očekuje nas na jesen.


Obavijesti
 • Za vjerne polaznice i polaznike Sveučilišta za 3. dob, posebice za sve ljubitelje gljiva, organiziramo PREDAVANJE O GLJIVAMA! 15. lipnja, u 17 sati (Filozofski fakultet na kampusu, prostorija 104 - prvi kat). 
alt  
 15.6.2016.

 • Otvorenje izložbe polaznica i polaznika Tečaja slikarstva proljetnog ciklusa, održano je u četvrtak (2. lipnja) u 18 sati na Akademiji primijenjenih umjetnosti (kampus Sveučilišta u Rijeci). Tom prigodom službeno je završio proljetni ciklus predavanja Sveučilišta za 3. dob te su uručene potvrde o pohađanju. Izložba je otvorena do 9. lipnja 2016.
 • O izložbi je pisao i Novi list (pogledajte OVJDE).
      alt    alt                  


 • PROLJETNI CIKLUS 2016.
Završeni su ciklusi predavanja iz povijesti umjetnosti (Umjetničko bogatstvo jadranskih gradova), Socijalne i razvojne psihologije te Tečaj slikarstva
 

alt  alt  alt   
 Povijest umjetnosti                                             Slikarstvo                                                        Psihologija

 
 ZAVRŠEN JE CIKLUS BESPLATNIH PREDAVANJA. Hvala svim predavačicama i predavačima! 

 alt
predavanje  o aromaterapiji, 23.3.2016.

1. "Antička i ranosrednjovjekovna baština Rijeke i Kvarnera" //  14. listopada 2015. // predavačica: Palma Karković Takalić, mag. archeol. (Odsjek za povijest umjetnosti - Filozofski fakultet)

Predavanje obuhvaća pregled najznačajnijih spomenika i lokaliteta iz razdoblja antike i ranoga srednjega vijeka na području Rijeke i Kvarnera. Uz kratak povijesni pregled posebna pažnja poklanja se najnovijim nalazima i otkrićima u vezi s Tarsatikom (Rijeka), Fulfinom (Mirine-Omišalj), Kurikom (grad Krk), Senijom (Senj) i dr. Na temelju dosadašnjega iskustva u terenskoj nastavi, polaznicima se nudi i nekoliko mogućih sadržaja u vezi s prijedlogom posjeta navedenim lokalitetima.

2. "Prava djece u obiteljskom zakonodavstvu" // 2. prosinca 2015. // predavačica: dr. sc. Sandra Winkler (Pravni fakultet)

Osnovni smisao postojanja i reguliranja dječjih prava je zaštita djece tijekom njihovog odrastanja i sazrijevanja. Dječja prava pripadaju bez ograničenja svakom djetetu. Prava djece u okviru obiteljskoga prava uređuju odnos djeteta s članovima njegove obitelji, kao i sa svim institucijama i pojedincima s kojima dijete dolazi u doticaj.

3. "Kako najbolje iskoristiti IQ" // 9. prosinca 2015. // predavač: prof.dr.sc. Vladimir Takšić (Odsjek za psihologiju - Filozofski fakultet) 

Već više od stoljeća je prošlo kako je kvocjent inteligencije ili famozni IQ zanimljiva i intrigantna tema mnogih znanstvenih i laičkih rasprava. Iako je IQ samo obično prevođenje broja točnih odgovora na skalu kojoj je prosjek izmišljeni broj 100, a raspršenje oko prosjeka opet neki prilično apstraktni broj 15, u jednom periodu postao je kultom. Predavanje će ponuditi i navesti zaključke recentnih i relevantnih istraživanja, kao i primjere iz realnog života s dobrim i lošim posljedicama za običnog čovjeka.

4. "Identiteti i kulture granica" // 17. prosinca 2015. u 19 sati, prostorija 107 // predavač: prof. dr. sc. Nikola Petković (Odsjek za kulturalne studije - Filozofski fakultet)

Nakon što definiramo subjektivni i objektivni identitet pojedinaca; dakle, ono što ja o sebi mislim da jesam (subjektivni identitet) i ono kakvim me drugi vide (objektivni identitet), osvrnut ćemo se na takozvane hibridne identitete i propitati sam koncept hibridnosti (je li legitiman, što znači, pretpostavlja li takozvane 'čiste' identitete kao normu koji hibridnost vide kao anomaliju…) Primjere za teorije identiteta tražit ćemo u kulturama i književnostima granice u Južnoj i Jugoistočnoj te Srednjoj Europi te na granicama između Meksika i SAD-a. 

5. "Mostovi na Rječini" // 20. siječnja 2016. u 17 sati, prostorija 105 // predavačica: izv. prof.dr.sc. Ivana Štimac Grandić, dipl.ing.građ.

Nećemo pričati o mostu već o mostovima - građevinama napravljenima radi prelaženja prepreka. U predavanju će biti, na sažeti način, prikazano opsežno istraživanje čiji cilj je bio prikupiti povijesne i tehničke podatke o mostovima na Rječini i Mrtvom kanalu.  Prezentacijom su obuhvaćene 34 lokacije na kojima se nalaze ili su se u prošlosti nalazili mostovi izrađeni u periodu od 1601. godine do 2010. godine.  Mostovi u predavanju, opisani su u povijesnom, prostornom i tehničkom smislu uz prezentaciju dijela arhivske i fotografske dokumentacije.


6. "Mozak i crijeva - psihosocijalni aspekti probavnih poremećaja" // 27.01.2016. // predavačica: prof. dr. sc. Mladenka Tkalčić (Odsjek za psihologiju), gost predavač: doc. dr. sc. Goran Hauser, dr.med. (internist-gastroenterolog)

Kronične upalne bolesti crijeva te sindrom iritabilnog crijeva, najčešći kronični funkcionalni poremećaj crijeva, tradicionalno se smatraju nezavisnim entitetima. Međutim, fenotipska ekspresija ovih dviju skupina bolesti se preklapa, ne samo u zajedničkim simptomima promijenjene aktivnosti crijeva povezane s abdominalnom boli i neugodom, već i u činjenici da se kod sindroma iritabilnog crijeva uočavaju znakovi mikroskopske upale, a kod upalnih bolesti crijeva nesklad između percepcije težine bolesti i stvarne aktivnosti bolesti. 

7. " Bakalar, pohlepa i ljudska glupost" // 03.02.2016. // predavač: Josip Luzer (umirovljeni profesor Pomorskog fakulteta)

Na predavanju će biti riječi o teškom ribarskom životu i ulovu bakalara, razvoju tehnologije ulova, preradi i skladištenju bakalara te kvotama za ulov i naznakama ugroženosti ribljeg fonda. Ponudit će se povijesni pregled izlova bakalara i međunarodnih ratova koji su zbog toga nastali. Sve navedeno vodit će do pitanja jesmo li naučili lekciju o suživotu s prirodom? 


8. "Zdravstvena pismenost" // 10.02.-09.3.2016. // besplatan ciklus predavanja!
Modul se izvodi u suradnji s Nacionalnim zavodom za javno zdravstvo PGŽ-a u sklopu zdravstvenog prioriteta "Unaprjeđenje zdravstvene pismenosti". 

> 10. 02. 2016. – Ima li loma u komunikaciji između mene i mog LOM-a?
(što znači koja uputnica, kad se radi koja specijalistička pretraga?...)
predavačice: Arifa Mahmić, dr.med., Vedrana Sablić Brazzoduro, dr.med. 

> 17. 02. 2016. – Kako čitati laboratorijski nalaz?
(zašto moramo vaditi krv natašte, kada se određuje sedimentacija, kada CRP, što je to „srednji mlaz“...)
predavačica: Vesna Šupak Smolčić, mag.med.biochem.

> 24. 02. 2016. – Kako ostati „srcem mlad“?
(prevencija kardiovaskularnih bolesti, kretanjem do zdravlja, prehrana i zdravlje...)
predavačica: Svjetlana Gašparović Babić, dr.med.

> 02. 03. 2016. – Apotekar – karika koja nedostaje
(sve što ste željeli znati a niste stigli upitati... svog liječnika...)
predavač: Tomislav Rukavina, mag.pharm.

> 9. 03. 2016. – Imamo novo cjepivo, sad samo moramo naći bolest protiv njega!
(gripa – ptičja, svinjska, a možda i ljudska...)
predavačica: dr.sc. Danijela Lakošeljac, dr.med.


9. "Potrošački kodovi - kako nas proizvodi nastoje osvojiti" // 16.3.2016. u 17 sati // predavač:
 prof. dr. sc. Bruno Grbac

Za ostvarivanje uspjeha na dugoročnoj osnovi potrebno je potrošače upoznati i uspostaviti takve odnose s kojima će ih se osvojiti, zadržati i jačati suradnju. Za zadržati potrošače, na način da postanu lojalni, s njima je potrebno razviti partnerske odnose što je i tema ovog susreta Sveučilišta za 3. dob. Predviđen je i timski rad na jednom poslovnom slučaju.

10. "Aromaterapija" // 23.3.2016. u 17 sati // predavačica: Nina Bašić Marković, dr. med.

Aromaterapija je grana komplementarne medicine koja pojedincu pristupa sagledavajući ga u potpunosti, a ne samo u kontekstu jednog simptoma ili  bolesti. Pritom se koriste čista prirodna eterična ulja koja osim djelovanja na fizičkom nivou istovremeno djeluju i na psihu. Na redavanju će biti prikazano djelovanje aromaterapije na razne organske sustave te jednostavna promjena eteričnih ulja i njihovih pripravaka u svakodnevnom životu osobe starije životne dobi. 
  • Završen je mini ciklus Zdravstvene pismenosti.
 alt alt

 • Uspješan start nakon zimskog odmora - predavanje o mostovima napunilo predavaonu (20.01.2016.):

alt alt alt  
  

 • Što smo činili u 2015. godini:
 • Završen je jesenji ciklus i podijeljene su potvrde o pohađanju Tečaja grafike te Biotehnologije i istraživanja lijekova:
alt
 • Otvorena je izložba polaznica i polaznika Tečaja grafike:
 
  alt

alt  alt  alt

 • U sklopu ciklusa predavanja Biotehnologija i istraživanje lijekova, posjetili smo Odjel za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci:


alt  alt  alt

alt  alt  alt


Glavni ciklusi predavanja:

Tečaj grafike (20. listopada – 1. prosinca 2015. // utorkom od 17:00-19:30)  

MJESTO ODRŽAVANJA: Akademija primijenjenih umjetnosti 
VODITELJICA TEČAJA: doc. art. Melinda Kostelac

Biotehnologija i istraživanje lijekova (27. listopada – 26. studenog 2015.  // utorkom i četvrtkom od 17-18:30) 
MJESTO ODRŽAVANJA: Filozofski fakultet 
Predavačice i predavači Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci.

 
 •  Proljetni ciklus završili smo podjelom Potvrda o sudjelovanju i izložbom polaznica i polaznika Radionice crtanja:

 alt alt alt 


alt alt  alt • Tokom proljetnog ciklusa posjetili smo Hišu eksperimentov u Ljubljani:

alt alt alt
 
 
 

Informacije na 051/584-861 ili  Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript