"Stručno usavršavanje obveza svih nastavnika", NL, 5. 4. 2012.
SPORAZUM SVEUČILIŠTE U RIJECI I AGENCIJA ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE
Stručno usavršavanje obveza svih nastavnika
Suradnja je planirana na području cjeloživotnog obrazovanja, a odvijat će se u Centru za obrazovanje nastavnika na Filozofskom fakultetu
 
Sanja Urek, Vinko Filipović, Pero Lučin i Snježana Prijić SamaržijaRIJEKA Sveučilište u Rijeci i Agencija za odgoj i obrazovanje jučer su sklopili sporazum o stručnoj suradnji u stručnom usavršavanju nastavnika i ravnatelja osnovnih i srednjih škola, koji su potpisali rektor prof. dr. Pero Lučin i ravnatelj Agencije Vinko Filipović. Suradnja je planirana na području cjeloživotnog obrazovanja, a odvijat će se u Centru za obrazovanje nastavnika na Filozofskom fakultetu u Rijeci, koji provodi programe cjeloživotnog obrazovanja za nastavnike. Sporazum pokriva izradu programa stručnog usavršavanja, zajedničke programe iz područja odgoja i obrazovanja, organizaciju zajedničkih edukacija stručnjaka, razmjenu nastavnika i stručnjaka, izdavanje i razmjenu stručnih publikacija, ali i razmjenu iskustava i informacija o stručnim programima te metodama učenja i tehnikama koje se koriste u procesima poučavanja.
   
Niski rezultati

Rektor Lučin ocijenio je kako nastavnici moraju proći četiri do pet programa cjeloživotnog obrazovaja godišnje, a to je velik posao koji mogu odraditi samo Sveučilište i Agencija zajedno. Ravnatelj AZOO-a Vinko Filipović kaže kako je ovo prvi sporazum Agencije i jednog sveučilišta te se nada da će poslužiti kao primjer i ostalim hrvatskim sveučilištima.
    – Određene stvari u hrvatskom obrazovnom sustavu potrebno je mijenjati, a to pokazuju i niski rezultati koje su hrvatski učenici ostvarili na PISA istraživanjima 2006. i 2009. godine iz čitalačke, matematičke i prirodoslovne pismenosti. Uzor bi nam trebala biti Estonija koja ima vrlo definiranu i ujednačenu politiku obrazovanja učitelja i nastavnika na svim sveučilištima i fakultetima, a na PISA istraživanjima plasirana je između petog i devetog mjesta. Ovaj sporazum trebao bi biti prvi korak prema promjenama koje su nam potrebne, kaže Filipović.
   
Promjene sustava

Dodao je kako mu je želja da sporazum postane dio koncepcije općih promjena hrvatskog obrazovnog sustava.
    – Ministar Željko Jovanović najavio je opsežne kurikularne promjene, a to neće biti moguće ostvariti bez osposobljenih nastavnika. Cjeloživotno obrazovanje zadatak je svih nastavnika, a programi stručnog obrazovanja što će biti provođeni u Rijeci dobra su podloga za licenciranje, što je ministar također najavio. Licenciranje bi trebalo omogućiti da konačno transparentno i točno vidimo koji su nastavnici dobri i kvalitetni, dodaje Filipović.
    Prorektorica prof. dr. Snježana Prijić Samaržija podsjetila je da riječko Sveučilište jedino u Hrvatskoj ima akreditacijski postupak za programe cjeloživotnog obrazovanja, a dekan Filozofskog fakulteta prof. dr. Predrag Šustar kaže kako je ovaj sporazum u skladu s koncepcijom i strategijom Sveučilišta u Rijeci.
    Voditeljica Centra za obrazovanje nastavnika prof. dr. Svjetlana Kolić-Vehovec kaže kako će sporazumom biti u kontinuitetu omogućeno provođenje dužih programa obrazovanja nastavnika, koji će im omogućiti da primijene stečeno znanje.

Andrej PETRAK