"Dobit turizmu donosi čovjek, a ne hotelska industrija", NL, 4. 5. 2012.
KADROVI U TURIZMU U OPATIJI JUČER POČEO TRODNEVNI 21. MEĐUNARODNI ZNANSTVENI KONGRES
 
Nezaposlenost se neće prevladati smanjivanjem broja studenata već cjeloživotnim obrazovanjem
 
 
Željko  Trezner, Hari  Bezić,  Nevenka  Ožanić, Vidoje Vujić i Mladen MlinarevićOPATIJA Ni građevina koja se zove hotel, ni povijesni spomenik neće donijeti dobit, nju će donijeti čovjek u kojeg treba ulagati. Nezaposlenost nećemo prevladati tako što ćemo smanjivati broj studenata i obrazovnih ustanova već ćemo je smanjiti cjeloživotnim obrazovanjem koje će nas učiti kako ćemo se nositi s ovom i svakom budućom krizom. Podvukla je to Marija Rašan Križanac, predsjedica Zajednice ugostiteljskih škola RH na jučerašnjem okruglom stolu »Kadrovi za turizam i ugostiteljstvo Hrvatske« održanom nakon svečanog otvaranja 21. međunarodnog znanstvenog kongresa u Opatiji. »Turizam i hotelska industrija 2012. – Novi trendovi u turističkom i hotelskom menadžmetu« cjelokupni je naziv ovog trodnevnog okupljanja predstavnika svih aspekata turističke struke. Na okruglom stolu o projektu promicanja hotelskih i ugostiteljskih zanimanja te projektima kreiranja regionalnih centara izvrsnosti, kada je riječ obučavanju kadrova u turizmu, govorio je Želimir Kramarić, pomoćnik ministra za turizam RH.
   
Pristojni prema struci

– Cijela Dalmacija ima tek nekoliko sommeliera. To je je jedna od činjenica koja govori o tome kako zapravo stojimo sa stručnim kadrovima u ugostiteljstvu i hotelskoj industriji. Stoga treba ići već u osnovne škole da se ta zanimanja približe učenicima, istaknuo je Ante Mihić, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a.
    Među panelistima zanimljivog okruglog stola bili su još Iva Bahunek, direktorica Udruge poslodavaca hotelijerstva Hrvatske, Josipa Cvelić Bonifačić, predsjednica Odbora za stručno edukativnu djelatnost KUH-a, Željko Trezner, direktor ureda Udruga Hrvatskih putničkih agencija i Tihomir Plejić, direktor Hrvatskog ferijalnog i

Dobrodošlica i Bal hotelijera

Kongres ima oko 200 sudionika iz nekoliko zemlja,  67 prihvaćenih znanstvenih radova, nekoliko plenarnih predavanja  te tri interaktivne radionice. Nakon »dekanovog pića dobrodošlice« u Ambasadoru dio uzvanika preselio je u Kristalnu dvoranu na tradicionalni Bal hotelijera što ga organizira Studenski zbor.

hotelskog saveza. Pri tome se moglo čuti da mladi čine 20 posto turista te da je hostel turizam jedan od najpropulzivnijih.
    Podvučeno je također da se još uvijek držimo sezonalnog turizma – dva ljetna mjeseca ostvare 43 posto turističkog prometa odnosno od lipnja do rujna 76 posto. Jedan od razloga je upravo to što, kako se čulo, »nismo pristojni prema vlastitoj struci pa električari preuzimaju turizam, barem neke njegove dijelove. Možda se oni tu vješto snalaze i dobri su ljudi, ali to nije dobro za turizam u cjelini«. Za dodatnim usavršavanjem najviše prostora ima u kućnoj radinosti budući da »zimmer frei« ostvari 43 posto turističkog prihoda, a obrazovanje je u tom dijelu najskromnije.
   
Ugostitelj – drugi izbor

I u finalu, na temu kadrova, moglo se čuti kao je odabir ugostiteljskih zanimanja mladima najčešće utješni »drugi izbor« s time da je zvanje kuhara dobilo u zadnje vrijeme na popularnosti i to zahvaljujući svemedijskoj promociji toga posla kao kreativnog i sve prestižnijeg.
    Kongres u hotelu Ambasador u ime organizatora otvorio je Jože Perić, dekan Fakuleta za menadžmet u turizmu i ugostiteljstvu. U ime organizacijskog odbora prisutne je pozdravio i okrugli stol vodio Vlado Galičić, a svečanosti otvorenja nazočio je i Vidoje Vujić, obnašatelj dužnosti župana PGŽ-a koji se temi priključio konstatacijom kako iza mnogih diploma ne stoji stvarno znanje koje vodi do vještina što rezultiraju uspjehom te da bi, kada je turizam u pitanju, tu granu trebalo definirati kao tržnicu za sve domaće proizvode.

Dolores JURETIĆ