Sporazum o akademskoj suradnji
Četvrtak, 10.05.2012.
Na poziv predsjednika World Maritime University dr. sc. Björna Kjerfvea delegacija Pomorskog fakulteta u Rijeci u sastavu prof. dr. sc. Serđo Kos, dekan i prof. dr. sc. Axel Luttenberger, prodekan za znanstveno-istraživačku djelatnost boravila je 2. i 3. svibnja 2012.  u službenom posjetu toj značajnoj ustanovi. Posjet je rezultirao potpisivanjem Sporazuma o akademskoj suradnji u kojemu se naglašava  razmjena studenata i nastavnika u djelatnostima koje pokrivaju obje institucije.

World Maritime University (WMU) (Međunarodno pomorsko sveučilište) djeluje pod pokroviteljstvom International Maritime Organization (IMO) odnosno Međunarodne pomorskeorganizacije, kao specijalizirane agencije Ujedinjenih naroda i ima sjedište u gradu Malmö u Švedskoj te uživa prava i imunitete Ujedinjenih naroda i Kraljevine Švedske. WMU je organizacija međunarodne pomorske zajednice i djeluje na osnovi Povelje koju donosi Skupština IMO-a, a odgovorna je glavnom tajniku IMO-a, Vijeću i Skupštini, te ima impresivan međunarodni Odbor guvernera sastavljen od različitih vladinih, gospodarskih, radnih i obrazovnih tijela.

Uspješan posjet rezultirao je 3. svibnja 2012. potpisivanjem Sporazuma o akademskoj suradnji u kojemu se naglašava  razmjena studenata i nastavnika u djelatnostima koje pokrivaju obje institucije, s posebnim naglaskom na područje poslijediplomskih studijia i znanstvenog razvoja. Dogovoreno je, između ostalog, da će navedene institucije potaknuti suradnju Grada Malmöa i Grada Rijeke.

Prigodom posjeta kao pozvani predavači na poslijediplomskom studiju prof. dr. sc. Serđo Kos održao je predavanje pod naslovom Productivity of the full container ship and energy-economy of its propulsion plant, a prof. dr. sc. Axel Luttenberger predavanje pod naslovom Legal challenges of ecosystem approach to the sustainable use of the sea. Predavanja je slušalo 55 polaznika usmjerenja Maritime Safety and Environmental Administration i usmjerenja Maritime Law and Policy.
Predsjednik Kjerfve je delegaciju upoznao i sa skorim preseljenjem sjedišta WMU-a s postojeće na novu lokaciju, u monumentalnu staru zgradu lučke uprave u samom središtu Malmöa, koja će imati futurističku  nadogradnju prema projektu australskog projektanta, sina projektanta zgrade Opere u Sidney-u.