"Baštinske teme okupljaju stotinu znanstvenika", NL, 24. 5. 2012.
U RIJECI POČINJE PETA MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O INDUSTRIJSKOJ BAŠTINI
Baštinske teme okupljaju stotine znanstvenika
Uz predstavnike iz Hrvatske, na skup dolaze istraživači i promicatelji industrijske baštine iz BiH, Slovenije, Srbije, Italije, Njemačke, Nizozemske, Australije, Japana, Grčke, SAD-a i Slovačke. Izložit će ukupno 77 tema, razvrstanih u osam sekcija
 
Sadržaj skupa predstavili su Miljenko Smokvina, Aleksandra Deluca Tibljaš, Daina Glavočić, Nana Palinić, Julija Lozzi Barković i Velid ĐekićRIJEKA Udruga za promicanje i očuvanje riječke industrijske baštine »Pro Torpedo« u niti deset godina postojanja organizira 5. međunarodnu konferenciju o industrijskoj baštini – bijenalnu manifestaciju koja svakim izdanjem okuplja sve veći broj sudionika, pa će ovogodišnje jubilarno izdanje okupiti više od stotinu znanstvenika i stručnjaka koji će 25. i 26. svibnja na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci raspravljati o baštinskim temama.
    Glavna tema ovogodišnjeg skupa je »Rijeka i industrijsko graditeljsko nasljeđe«, ali nisu isključena ni druga, različita specijalistička područja, koja nisu usko vezana uz graditeljstvo, ali jesu uz industrijsku arheologiju i nematerijalnu industrijsku baštinu o kojoj se za sada premalo govori.
   
Obnova lansirne rampe torpeda

Uz predstavnike iz Hrvatske, na ovogodišnji skup dolaze istraživači i promicatelji industrijske baštine iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Italije, Njemačke, Nizozemske, Australije, Japana, Grčke i SAD-a, a po prvi put i veća skupina izlagača iz Slovačke. U dva dana oni će izložiti ukupno 77 tema, razvrstanih u osam sekcija: teorija, građevinarstvo, industrijska baština gradova, radnička naselja, biografije graditelja i arhitekata, obnova industrijske baštine, edukacija i sinteza, a kao zasebna bit će održana i sekcija posvećena pomorstvu i proizvodnji torpeda. Uz posljednju najavljeno je i skoro potpisivanje ugovora između Grada Rijeke i Građevinskog fakulteta o izradi projekta sanacije lansirne stanice torpeda na temelju kojeg će konačno biti moguće pokrenuti njezinu stvarnu obnovu. 
    U
Šest izložbi

Program 5. međunarodne konferencije o industrijskoj baštini uključuje i niz popratnih zbivanja, a najviše izložbenih. Tako se u Sveučilišnoj knjižnici Rijeka danas u 18,30 sati otvara izložba Evgenije Arh  »Putovanje riječkom industrijskom baštinom kroz fond Sveučilišne knjižnice Rijeka, a u 20 sati u galeriji »Kortil« slijedi otvaranje izložbe Axela Foehla »Nova namjena starih industrijskih građevina: 40 godina zaštite industrijskih spomenika u Njemačkoj«. 
Na Građevinskom fakultetu u petak u 14,15 sati bit će otvorena izložba studentskih radova na temu »Revitalizacija zone Kolodvor – Žabica u Rijeci i adaptacija željezničkih skladišta za javnu namjenu«. Istog dana u 18,30 sati na Filozofskom fakuletu bit će otvorena studentska izložba »Upoznaj grad – izloži rad«, zatim izložba fotografija Marka Gracina  »Metropolis – ugrožena povijesna skladišta riječke luke«, izložba Branislava Milića »Graditeljsko i hidrotehničko nasljeđe u Vojvodini« te izložba Bože Simovića posvećena 100-toj godišnjici prvog leta Josefa Mickla s Valturskog polja. Sudionici Konferencije obići će Rafinerijsko postrojenje na Mlaci, na čijem se tlu nalazi nekoliko veoma važnih industrijskih slojeva – od Tvornice svijeća iz 1772,  preko Rafinerije šećera, Ljuštionice riže, Društva za proizvodnju električne energije do Rafinerije nafte. Za nedjelju je predviđena i postkonferencijska ekskurzija sa stručnim vodstvom na lokalitete industrijske baštine Istre: Plomin, Rašu i Labin. 
Udruzi »Pro Torpedo« nadaju se kako bi 2016. godina koja će biti posvećena 150. obljetnici izuma torpeda mogla biti i godina u kojoj će sudionicima konferencije, nakon dvadeset godina nastojanja da se to dogodi, napokon moći prezentirati obnovljen spomenik koji spada u prvu kategoriju svjetske industrijske baštine.
    I cijela ovogodišnja konferencija biti će u znaku nastojanja da se podvuče crta pod proteklih pet saziva, te da se ispitaju njezini učinci u teoriji i praksi. Skup će završiti okruglim stolom na kojem će se raspravljati o tim pitanjima, no i bez toga je vidljivo da između teorijskog dijela u kojem su se hrvatski istraživači približili svjetskim kolegama i prakse u kojoj daleko zaostajemo za svjetskim iskustvima, postoji ogroman raskorak.
   
Deset važnih godina

Utješno je jedino što je i zemljama u kojima se industrijskom baštinom bave već 30-ak i više godina trebalo desetak godina do prvih značajnijih realizacija. Jedan od ciljeva Udruge »Pro Torpedo« je i nastojanje da se pri riječkom Sveučilištu formira centar za istraživanje industrijske baštine.
    Uz nedavno predstavljen Zbornik 4. konferencije koji će biti podijeljen sudionicima skupa, objavljen je i Zbornik sažetaka ovogodišnje konferencije, a oba izdanja su dvojezična, na hrvatskom i engleskom jeziku. Na isti način organizirana je konferencija na kojoj će biti osigurano simultano prevođenje s oba jezika, na čemu organizatori inzistiraju, u duhu opredjeljena za čuvanje baštine, pa tako i materinskog jezika, unatoč sve raširenijoj praksi održavanja znanstvenih skupova na isključivo engleskom jeziku.
    Sveučilište u Rijeci je glavni partner u suorganizaciji ovogodišnje Konferencije, a realizirana je uz programsku podršku Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i Ministarstva kulture, te potporu Građevinskog fakulteta Rijeka, TZ Rijeke, HGK PGŽ i Ine.

Nela VALERJEV OGURLIĆ