O regenerativnoj ortopediji i tkivnom inženjeringu
Srijeda, 19.09.2012.
U Opatiji će od 20. do 22. rujna ove godine, u organizaciji Medicinskog razreda Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci biti održana 2.Međunarodna konferencija o regenerativnoj ortopediji i tkivnom inženjeringu. Cilj organizatora je okupiti vodeće svjetske i domaće znanstvenike i liječnike, koji će kroz niz zanimljivih predavanja i diskusija predstaviti najnovija dostignuća iz područja regenerativne medicine i tkivnog inženjeringa. Samo područje regenerativne ortopedije dio je novog vala znanstvene i biotehnološke revolucije, a koja za krajnji cilj ima potpunu obnovu oštećenih tkiva mišićno-koštanog sustava. Radi se vrlo dinamičnom, interdisciplinarnom području u kojem ravnopravno sudjeluju i surađuju stručnjaci uz najrazličitijih područja, pa je sasvim uobičajeno da se u jednom timu nalaze liječnik, biolog, kemičar i inženjer.
Ključan korak u svim ovim istraživanjima je prelazak iz laboratorijskog, eksperimentalnog okružja u kliničku, humanu medicinu. Taj korak nazivamo translacijom, i translacijska istraživanja u medicini danas najvažniji koncept kojim se bazična znanstvena istraživanja pretvaraju u praktična, primjenjiva znanja.
Osnovne teme konferencije su regeneracija kosti i hrskavice, matične stanice, reumatske upalne bolesti te osteoporoza. Osobito interesantno biti će predavanja profesora Chrisa Evansa, direktora Centra za molekularnu ortopediju Sveučilišta Harvard is Bostona koji je prvi u svijetu primjenio metodu genske terapija u liječenju reumatoidnog artritisa. Profesor Evans jedan je od vodećih svijetskih stručnjaka za primjenu genske terapije i tkivnog inženjeringa u ortopediji, a ovo mu je drugi boravak u Hrvatskoj. Također valja istaknuti i sudjelovanje prof. Andrea Terzica, voditelja laboratorija za regenerativnu medicine Mayo klinike, te prof. Ivana Martina iz Basela, vodećeg europskog stručnjaka za uzgoj tkiva u bioreaktorima.
Primjena metoda regenerativne medicine i tkivnog inženjeringa u liječenju bolesti i ozljeda mišićno-koštanog sustava su već sada naša realnost. Unazad 15ak godina u ortopediji se primjenjuje postupak tzv. autologne transplantacije hondrocita kojim se od samog bolesnika uzima uzorak hrskavičnih stanica, koje se u laboratoriju umnožavaju, te potom vraćaju na mjesto oštećene zglobne hrksavice. Danas smo čak u mogućnosti izolirati matične stanice iz primjerice masnog ili mišićnog tkiva (tzv. mezenhimalne matične stanice), pretvoriti ih u koštane stanice i iskoristiti za regeneraciju velikih koštanih oštećenja. Nije daleko dan kada ćemo imati dobrovoljne davatelje masnog tkiva čije ćemo matične stanice pohranjivati u biobanke, i koristiti za liječenje najrazličitijih stanja - od akutnih ozljeda do teških i kroničnih oštećenja tkiva i organa.