8. Sajam stipendija 18. listopada u Rijeci
Srijeda, 10.10.2012.
Institut za razvoj obrazovanja organizira 8. Sajam stipendija i prateće obrazovne ponude u utorak 16. listopada 2012. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu te u četvrtak 18. listopada 2012. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Popratni program Sajma namijenjen je studentima, donosiocima odluka, nastavnicima, istraživačima, administrativnom osoblju zaposlenom na institucijama u visokom obrazovanju te široj javnosti.
 
Sajam je jedinstven događaj u Hrvatskoj gdje učenici, studenti i ostali zainteresirani mogu saznati sve o mogućnostima studija i stipendiranja u Hrvatskoj i inozemstvu. Na Sajmu će izlagati više od 40 uglednih institucija iz Hrvatske, Europe, Sjeverne Amerike i Azije. Zemlja partner ovogodišnjeg Sajma su Sjedinjene Američke Države.
 
Osim bogate ponude za studente i učenike, ovogodišnji Sajam po prvi puta nudi popratni program namijenjen i donosiocima odluka, nastavnicima, istraživačima, administrativnom osoblju zaposlenom na institucijama u visokom obrazovanju te široj javnosti. Naime, Sajam dovodi renomirane svjetske stručnjake koji će govoriti o komercijalizaciji i financiranju visokog obrazovanja, a održat će se i prezentacije i okrugli stolovi na temu internacionalizacije visokog obrazovanja.
 
Organizaciju Sajma su omogućile potpore brojnih partnera, koji će ujedno biti izlagači na Sajmu: Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u RH (zemlja partner), Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu (glavni partner), Sveučilište u Rijeci (glavni partner), Institute of Higher Education na Sveučilištu Georgia (SAD) (strateški partner), Kelley School of Business sa Sveučilišta Indiana iz SAD-a u suradnji s Međunarodnom diplomskom školom za poslovno upravljanje Zagreb (IGBS Zagreb) (zlatni partner), ETS - Educational testing Service (SAD) (zlatni sponzor), Agencija za mobilnost i programe Europske unije, Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta, Ministarstvo poduzetništva i obrta, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka (donatori i pokrovitelji). Sajam se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske.
 
Sve informacije o Sajmu dostupne su na portalu www.stipendije.info/hr/sajam.
 
 
Popratni program Sajma namijenjen je studentima, donosiocima odluka, nastavnicima, istraživačima, administrativnom osoblju zaposlenom na institucijama u visokom obrazovanju te široj javnosti. Iz sadržaja popratnog programa (u prilogu) izdvajamo:

- gostovanje međunarodnih stručnjaka sa Institute of Higher Education na Sveučilištu Georgia (SAD): prof. dr. Sheila Slaughter, koja će govoriti o "akademskom kapitalizmu", kontroverznoj temi koja propituje do koje mjere su sveučilišta postala poduzeća, profesori poduzetnici, a studenti kupci obrazovnih usluga, i prof . dr. Robert Toutkoushian, koji će voditi radionicu o upravljanju reformom financiranja visokog obrazovanja.

- okrugli stol “Strateški pristup mobilnosti studenata I internacionalizacija visokog obrazovanja“ na kojem će sudjelovati prof. dr. sc. Ksenija Turković, prorektorica za pravna pitanja i međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu, te predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta I Agencije za mobilnost i programe Europske unije.

Raspored popratnog programa Sajma dostupan je ovdje: http://www.stipendije.info/ckfinder/userfiles/files/program_v2.pdf.
 
Ulaz na Sajam i sva događanja u sklopu popratnog programa je besplatan. Molimo posjetitelje popratnog programa da se putem jednostavnog prijavnog obrasca registriraju za sudjelovanje: http://www.stipendije.info/hr/sajam/o_sajmu/popratni_program_sajma_2012.