"Rikon na filozofskom fakultetu", NL, 11. 10. 2012.
ag
KONVENCIJA FANTASTIKE OD 12. I 13. LISTOPADA
Rikon na Filozofskom fakultetu
 
 
altRIJEKA » Konvencija fantastike Rikon, njezino 15. izdanje, održat će se 12. i 13. listopada na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Riječ je o dogođaju na kojem se okupljaju svi oni koji su zainteresirani za znanstvenu fantastiku i fantasy, a organizator je Udruga »3. zmaj«.
    Rikon se sastoji od predavanja, radionica, kvizova, okruglih stolova, igara i natjecanja, pri čemu se zabava sklapa s edukacijom u ovim alternativnim područjima. U petak program počinje u 17 sati radionicama za mlade i stare, odnosno izradom nakita i robota od dijelova starih računala, izradom čarobnih štapića, oklopa i nakita od metalnih karika... U subotu je na rasporedu radionica brzog pisanja kratkih priča, dok će udruga Sancti Viti iz Rijeka prirediti kratki tečaj mačevanja.
    Organizatori izdvajaju i nekoliko predavanja. Mirela Holy će govoriti o doprinosu ekofeminizma, Sarah Czerny o ulozi stabla u mitskim svjetovima, Dijana Dominis Prester pojasnit će na koje se načine otkrivaju daleki planeti slični Zemlji, a Predrag Dominis Prester reći će nešto o crnim rupama. Velimir Grgić izložit će drugu stranu japanske kulture, Milena Benini govorit će o grananju žanrova unutar SF-a, a Sven Maričić o biotehnologiji i razvoju »rezervnih dijelova za ljude«. Isti stručnjaci okupit će se oko okruglog stola, gdje će raspravljati na temu razvoja smjerova znanosti, tehnologije i društva.
    U subotu će biti održana i dodjela nagrade Artefakt koju udruga »3. zmaj« dodjeljuje za najbolja žanrovska književna ostvarenja u 2011. godini. (I. B.)