"Csikszentmihalyiju počasni doktorat", NL, 17. 10. 2012
SENAT SVEUČILIŠTA POČAST SVJETSKOM AUTORITETU U PODRUČJU KREATIVNOSTI I SREĆE
Csikszentmihalyiju počasni doktorat
Dr. Csikszentmihalyi rođen je u Rijeci 1934. godine. Doprinos svjetskoj znanosti dao je u području pozitivne psihologije
 
Mihalyi CsikszentmihalyiRIJEKA » Vodeći svjetski autoritet u području kreativnosti i ljudske sreće, Mihalyi Csikszentmihalyi, rođeni Riječanin, dobit će počasni doktorat Sveučilišta u Rijeci na svečanoj promociji što će biti organizirana u siječnju, u okviru obilježavanja 40. obljetnice riječkog Sveučilišta. Dr. Csikszentmihalyi doprinos svjetskoj znanosti dao je upravo u području pozitivne psihologije, a najbliži je suradnik predsjednika The American Psychological Associationa, Martina E. P. Seligmana, s kojim radi na usmjeravanju vodećih mladih psihologa prema prevenciji i izgradnji ljudskih potencijala. Njegova knjiga »Flow – psihologija optimalnog iskustva« pravi je bestseler, doživjela je 36 izdanja u SAD-u i prevedena je na 17 jezika,
Promovirani u viša znanstveno-nastavna zvanja
   
    Senat Sveučilišta u Rijeci u više znanstveno-nastavno zvanje trajno je potvrdio obnašatelja dužnosti župana dr. sc. Vidoja Vujića s Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. U više znanstveno-nastavno zvanje trajno su potvrđeni i dr. sc. Bojana Brajenović-Milić s Medicinskog fakulteta, dr. sc. Jasna Hudek-Knežević s Filozofskog fakulteta i dr. Krešimir Pavelić s Odjela za biotehnologiju. Na trajanje od 5 godina potvrđeni su dr. sc. Snježana Bajek s Medicinskog fakulteta, dr. sc. Igor Kardum s Filozofskog fakulteta i dr. sc. Nino Stojaković s Tehničkog fakulteta.
uključujući i hrvatski. U ovoj knjizi namijenjenoj široj javnosti prikazani su rezultati nekoliko desetljeća istraživanja posvećenih pozitivnim aspektima ljudskog iskustva: radosti, kreativnosti i procesu potpune uključenosti u život koju autor naziva »flow«.
    Dr. Csikszentmihalyi rođen je u Rijeci 1934. godine, a s 22 godine emigrirao je u Sjedinjene Američke Države. Bio je voditelj Odsjeka za psihologiju Sveučilišta u Chichagu, a trenutno djeluje pri Claremont Graduate University. Godine 2000. dobio je nagradu »Thinker of The Year Award«. Objavio je brojne knjige i više od stotinu znanstvenih radova.
    Odluka o dodjeljivanju počasnog doktorata Sveučilišta u Rijeci Dr. Csikszentmihalyiju usvojena je na jučerašnjoj sjednici Senata Sveučilišta, na kojoj je rektor prof. dr. Pero Lučin najavio smotru Sveučilišta, što će biti održana u prvoj polovici prosinca, ali u nešto suvremenijoj formi. Smotra će najvjerojatnije biti virtualnog karaktera, a njezino otvaranje bila bi prigoda za organizaciju okruglog stola o temama zanimljivim budućim brucošima.
    Najavljen je početak javne rasprave o Nacrtu inovacijske strategije koja je ujedno i podloga za izradu strategije Sveučilišta 2014. – 2020. Studenti su najavili tradicionalnu brucošijadu koja je ove godine zakazana za 25. listopada, a prikupljena sredstva idu u Fond »Aleksandar Abramov«.