"Perspektive obrazovnih politika u visokom obrazovanju", NL, 25. 10. 2012.
ZNANSTVENA KONFERENCIJA UČITELJSKI FAKULTET
Perspektive obrazovnih politika u visokom obrazovanju
 
 
Znanstveni skup u petak i subotu na Učiteljskom fakultetu (Foto: D.ŠKOMRLJ)RIJEKA » Perspektive obrazovnih politika u visokom obrazovanju (pogled na europsku dimenziju ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja) naziv je dvodnevne znanstvene konferencije što će sutra započeti na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci i to u povodu promocije prve generacije studenata sveučilišnog diplomskog studija Rani i predškolski odgoj i obrazovanje. Riječ je o studijskom programu što ga je riječki Učiteljski fakultet pokrenuo prvi u Hrvatskoj te u tom smislu predstavlja značajan iskorak za cjelokupni hrvatski odgojno-obrazovni sustav.
    – Upravo stoga, željeli smo da promocija prve generacije studenata ne prođe nezapaženo, ali da istovremeno ponudimo i zanimljivu akademsku raspravu koja će dati odgovore na niz pitanja s kojima se susreće ne samo akademska zajednica, nego svi zainteresirani za obrazovnu politiku, objasnila je dekanica Učiteljskog fakulteta prof. dr. Jasna Krstović.
    Sutra će predavanje održati prof. dr. Pavel Zgaga sa Sveučilišta u Ljubljani na temu Europske perspektive obrazovnih politika u obrazovanju odgajatelja, učitelja i nastavnika, dok će o razvojnim perspektivima ranog i predškolskog odgoja u okvirima Strategije razvoja hrvatskog obrazovnog i istraživačkog prostora govoriti dr. Željko Jovanović. Prof. dr. Pero Lučin objasnit će na koji način riječko sveučilište promišlja poziciju društvenih znanosti u istraživačkom sveučilištu s posebnim naglaskom na obrazovne znanosti, prof. dr. Tatjana Vonta s Pedagoškog instituta Sveučilišta u Ljubljani dat će europski pogled na kompetencije odgajatelja ranog i predškolskog odgoja, a doc. dr. Lidija Vujičić predstavit će Centar za istraživanje djetinjstva pri Učiteljskom fakultetu.
    Drugi dan konferencije, subota, 27. listopada, zamišljen je kao »festival« diplomskih radova prve generacije magistrica ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja pa će tako svima zainteresiranima biti predstavljeni diplomski radovi o kojima će se raspravaljati na radionicama.