"Pssst... priča... – za djecu, mame i tate", NL, 12. 11. 2012.
OTVORILI VRATA U NEDJELJU NA ZAMETU RADNO OBILJEŽEN DAN HRVATSKIH KNJIŽNICA
Pssst... priča... – za djecu, mame i tate
 
 
Slušali priču, pa radili zeca (Foto: M. ANIČIĆ)RIJEKA » Pričom i kreativnom igrom za predškolce i djecu te glasnim čitanjem tekstova po vlastitom izboru Gradska knjižnica Rijeka obilježila je jučer u Ogranku Zamet Dan hrvatskih knjižnica. Naime, budući da je 11. studenoga ove godine nedjelja – dan kada su knjižnice zatvorene – GKR se pridružio brojnim hrvatskim knjižnicama koje su jučer otvorile svoja vrata svim zainteresiranim građanima, a Ogranak Zamet izabran je jer je riječ o »pravoj obiteljskoj knjižnici« koju tijekom cijele godine svakoga radnoga rana posjećuju osobe u dobi od 1 do 91 godine.
    S obzirom na »obiteljski dan«, program je jučer u Ogranku Zamet započeo obiteljskom pričaonicom za predškolce »Pssst... priča... nedjeljna!« koja je okupila neke stalne, ali privukla i nove zaljubljenike u priče.
 
Dani otvorenih vrata Sveučilišne knjižnice
   
    Jučer su započeli Dani otvorenih vrata Sveučilišne knjižnice koji će potrajati do petka, 16. studenoga, a tijekom kojih vrijedi 50 posto popusta za upis u Knjižnicu za sve kategorije studenata te povrat knjiga bez zakasnine. Osim toga, u srijedu, 14. studenoga otvara prvu podružnicu Sveučilišne knjižnice u sustavu visokoškolskih knjižnica Republike Hrvatske i to na Kampusu, a za četvrtak 15. studenoga najavljeno je predavanje »Open Access u znanstvenom izdavaštvu« koje će održati Matko Hrvatin i Davor Vidić.
   – Budući da tijekom tjedna obično ne stižemo na poslijepodnevna događanja u knjižnicu, odlučili smo iskoristi priliku te posjetiti nedjeljnu pričaonicu o kojoj smo saznali iz Novoga lista, rekla nam je u ime obitelji Špalj mama Biserka dok je na godinu i pol staroga Antona pazio tata Krešimir, a tri i pol godišnja Vanda bila zauzeta izradom zeca od krpica.
    Naime, nakon što je Nikol Bali, voditeljica programa »Pssst... priča!« u Ogranku Zamet, okupljenoj djeci i njihovim roditeljima pročitala priču o zecu Pauliju, pozvala je sve okupljene da sami od raznobojnih krpica naprave svoga zeca.
    – Baš je zabavno! Super mi je što je teta priču pričala u kostimu od zeca! Inače volim čitati slikovnice i često dolazim u ovu knjižnicu, a najdraži lik mi je medo Winnie Pooh, rekla nam je Vanda, vrativši se kreativnoj igri koja još nije ni završila, a već su počeli pristizati odrasli zaljubljenici u knjige koje su odlučili iskoristi svojih »5 minuta«. Naime, nakon obiteljske pričaonice uslijedio je »Čitateljski glas naroda« u okviru kojega je svatko mogao na glas pročitati tekst koji je mogao biti književni, znanstveni, znanstveno-popularni ili pak novinarski. Prije samog čitanja, valjalo je objasniti razlog odabranog teksta te pripaziti da čitanje ne traje dulje od 10 minuta. Očekivano, mikrofon je pronio niz zanimljivih poruka, baš kao i jučerašnje obilježavanje Dana hrvatskih knjižnica koje je pokazalo da se u knjižnice rado dolazi i nedjeljom.

K. KRIKŠIĆ