"Brnić kandidat za državnu nagradu za životno djelo", NL, 15. 11. 2012.
SENAT SVEUČILIŠTA PODRŠKA TEHNIČKOM FAKULTETU
Brnić kandidat za državnu nagradu za životno djelo
Prof. dr. Josip Brnić bit će predložen u kategoriji Nagrade za životno djelo u tehničkim znanostima
 
Jednoglasna podrška Tehničkom fakultetu – Senat Sveučilišta u Rijeci (Foto: D. ŠKOMRLJ)RIJEKA » Senat Sveučilišta u Rijeci dao je jednoglasnu podršku Tehničkom fakultetu za predlaganje prof. dr. Josipa Brnića za dodjelu Državne nagrade za znanost u kategoriji Nagrade za životno djelo u području tehničkih znanosti za 2012. godinu. Profesor Brnić, nekadašnji rektor riječkog Sveučilišta, već je dobitnik nagrade Zaklade Sveučilišta u Rijeci za životno djelo, a dobitnik je i dvaju počasnih zvanja, zahvaljujući izuzetnoj suradnji koju već godinama ostvaruje sa sveučilištima u Narodnoj Republici Kini. Uručeno mu je počasno zvanje Honorary Professor na Henan Polytechnic University u Jiazozuou, kao i počasno zvanje Consulting Professor na Harbin Institute of Technology u Harbinu. Radi se o jednim od najprestižnijih kineskih sveučilišta.
    Dodjela priznanja uslijedila je nakon više posjeta kineskim sveučilištima i nakon niza održanih predavanja na njima. Profesor Brnić bio je nositelj i bilateralnog znanstvenog projekta koji je realiziran između Zavoda za tehničku mehaniku Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i School of Material Science s Henan Polytechnic University u Jiaozuou.
    Profesor Brnić ujedno je član suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, dobitnik Nagrade HAZU za najviša znanstvena postignuća u RH za 2010. godinu i nositelj brojnih priznanja. Bio je voditelj sveučilišnog dodiplomskog studija strojarstva, prodekan te dekan Tehničkog fakulteta u dva mandata, prorektor za znanost i međunarodnu suradnju Sveučilišta u Rijeci
Sljedeća godina jubilarna
   
    Sveučilište u Rijeci sljedeće godine obilježava 40. obljetnicu rada, a odlučeno je kako će se u sklopu proslave ujedno obilježiti i 380 godina visokog obrazovanja u Rijeci, što se računa od datuma pokretanja isusovačke teologije u gradu na Rječini. U tom smislu planira se i organizacija zajedničkog okruglog stola s Katoličkim bogoslovnim fakultetom.
, te rektor riječkog Sveučilišta. Član je više od 50 znanstvenih i stručnih domaćih i inozemih organizacija, autor devet knjiga, a ima objavljeno više od 200 znanstvenih radova publiciranih u internacionalnim časopisima, zbornicima međunarodnih i domaćih znanstvenih skupova. Voditelj je bilateralnih znanstvenih projekata, uveo je nova usmjerenja i kolegije na studijima Tehničkog fakulteta, a dvojica znanstvenika, koja su doktorirala pod njegovim mentorstvom, prof. dr. Marko Čanađija i prof. dr. Goran Turkalj dobitnici su Državne nagrade za znanost i nagrade Zaklade Sveučilišta.
    Senat Sveučilišta pokrenuo je postupak za dodjelu počasnog zvanja professor emeritus prof. dr. Vladimiru Peteru Gossu i prof. dr. Ivani Avelini Holjevac, a potvrdio je izbor u trajno više zvanje dr. sc. Ivi Orliću sa sveučilišnog Odjela za fiziku.

A. PETRAK

Prilagođeno za ispis

 
KOMENTIRAJ ČLANAK POŠALJI LINK ISPIS

alt