"Studentski kulturni centar prijeko potreban", NL, 16. 11. 2012.
MLADI I KULTURA UNAPREĐENJE STUDENTSKOG STANDARDA
Studentski kulturni centar prijeko potreban
Pasivnost u svim gradovima, osim donekle u Zagrebu, znak je da je kultura, umjesto na osobnu kreativnost, svedena na konzumaciju, smatra Dan Oki
 
Sudionici riječkih razgovora o kulturi (Foto: L. ČERNJUL)RIJEKA » Riječki kulturni djelatnici te pozvani gosti iz Hrvatske i susjednih zemalja, sudjelovali su jučer u HKD-u na Sušaku na ekspertnim okruglim stolovima organiziranim u sklopu zajedničkog projekta Sveučilišta u Rijeci i Odjela za kulturu Grada Rijeke »Unaprjeđenje studentskog standarda u domeni kulture« (USSUD).
    Riječ je o projektu pokrenutim s ciljem uključivanja većeg broja mladih u proces kreiranja kulturne politike i kulturnog života grada općenito, a svoja iskustva i razmišljanja o osnivanju studentskog kulturnog centra jučer su riječkim dionicima kulturnog života podijeli Nataša Rajković iz zagrebačkog SKC-a, Morana Komljenović iz Fade-ina, Dan Oki sa Sveučilišta u Splitu, kustosica u Kući Lauba Vanja Žanko, Zdravko Vulin iz novosadskog SKC-a te Jerneja Dečar iz Kluba mariborskih študentov.
    Kulturne politike za mlade i međusektorska suradnja bile su tema drugog okruglog stola na kojem su gostovali dramaturginja Marijana Fumić, član ansambla ZKM-a Edvin Liverić, Milenko Đurić iz Visoke turističke škole u Beogradu, savjetnik Odjela za kulturu Grada Ljubljane Davor Buinjac te urednica portala Queer.hr Karla Horvat Crnogaj.
    Zaključci s dva ekspertna okrugla stola održana tijekom jučerašnjeg dana javnosti će biti predstavljeni 23. studenoga, kad će biti održana javna rasprava, a uoči početka jučerašnjeg događanja Dan Oki napomenuo je da je o razlozima osnivanja Studentskog kulturnog centra suvišno razgovarati.
    – Ono što je evidentno u svim hrvatskim gradovima, osim donekle u Zagrebu, jest pasivnost i to ne samo studentske populacije. Ta je pasivnost znak da je kultura, umjesto na osobnu kreativnost, svedena na konzumaciju. Mogućnost da se kroz kulturu mijenja mentalna slika studentske populacije koja se nalazi u izuzetno važnom razdoblju u svom životu, ne da nije iskorištena, nego nije ni prepoznata, ističe Dan Oki, dodajući da je društvo u kojemu su večernji izlasci motivirani pronalaženjem partnera – primitivno društvo.
    Među riječkim kulturnim djelatnicima koji su sudjelovali u jučerašnjim razgovorima o kulturi bio je i Kristian Benić iz Gradske knjižnice Rijeka, koji ističe da teme kojima se USSUD bavi ono o čemu se i u GKR-u intenzivno razmišlja.

K. KRIKŠIĆ