Pohvale Erasmusu
Petak, 01.02.2013.


Sveučilište u Rijeci od prvih dana aktivno se uključilo u provedbu Erasmus programa. Tako će samo u akademskoj godini 12/13. 104 studenta boraviti na stranim sveučilištima ili obaviti studijski boravak ili stručnu praksu na stranim organizacijama. Zemlje prvog izbora za naše studente su ponajprije Austrija, Njemačka, Poljska i Portugal. Pored studenata u programu sudjeluju i nastavnici odnosno drugi zaposlenici tako da je u istom razdoblju za 19 zaposlenika osigurano održavanje nastave ili stručno usavršavanje na partnerskim ustanovama u EU. Na navedenu djelatnost utrošena su skoro sva sredstva kojima je Sveučilište raspolagalo, u ukupnom iznosu od 252.495,00 Eura.

No, pored odlazaka na strana sveučilišta i radne organizacije Sveučilište je ugostilo i 50 stranih studenata, najviše iz Poljske, Španjolske, Finske i Grčke. Već prva iskustva pokazala su da su strani studenti vrlo dobro prihvatili studiranje na riječkom Sveučilištu, a najčešće opaske odnosile su se na zahtjevnije studentske obveze od onih na njihovim matičnim ustanovama.

Koliko su bila pozitivna iskustva može se vidjeti i iz zapisa objavljenih od strane Agencije za mobilnost i programe EU koja je od četiri primjera dobre prakse navela priče četvero stranih studenata koji studiraju Hrvatskoj, od kojih je čak troje bilo na studijskom boravku na Sveučilištu u Rijeci!

Primjeri dobre prakse sa Sveučilišta u Rijeci u izboru Agencije za mobilnost i programe EU:

Our Erasmus Love Story

A Polish man in Croatian world

Just like that TV show