"Prva studentska agencija za nekretnine u Hrvatskoj ", NL, 5.2. 2013.
SAMI SEBI TRAŽE SMJEŠTAJ SVEUČILIŠTE U RIJECI OSNOVALO SVEUČILIŠNU SMJEŠTAJNU AGENCIJU
 
LAKŠE DO SOBICE
 
Riječ je o prvom projektu novoosnovane tvrtke Strip koji su izradili sami studenti, a koji će im pomoći u pronalaženju privatnog smještaja

 
altRIJEKA » Studenti Sveučilišta u Rijeci prvi su u Hrvatskoj dobili mogućnost da putem Sveučilišne smještajne agencije (SSA) pronađu adekvatan privatni smještaj. Pojašnjavajući da je riječ o prvom operativnom projektu novoosnovane tvrtke Strip, rektor Sveučilišta u Rijeci prof.dr. Pero Lučin na jučerašnjoj je konferenciji za novinare istaknuo kako je tvrtku osnovalo samo Sveučilište sa svrhom samozapošljavanja studenata, ali i razvoja sveučilišnih resursa.
    – Riječ je o servisu za studente, a ovaj prvi projekt izradili su upravo studenti. Svima nam je cilj da Rijeka bude sveučilišni centar, stoga je SSA dio mreže projekata koji će riječko Sveučilište učniti atraktivnim za buduće studente, istaknuo je rektor.
    Dodajući kako na riječkom Sveučilištu studira 20 tisuća studenata, od čega ih pola dolazi izvan područja Primorsko-goranske županije, direktor Stripa Ivan Roje kazao je da smještajni kapaciteti od 648 kreveta Studentskog naselja »Ivan Goran Kovačić« nikako nisu dostatni, te iz tog razloga većina studenata koristi upravo privatni smještaj.
    – Usluge posredovanja pri pronalasku privatnog smještaja trenutn
Nasušna potreba
   
    Kao jedna od prednosti osnivanja SSA navedena je i činjenica da će od sada studenti u bilo koje vrijeme i s bilo kojeg mjesta imati mogućnost pretraživanja baze stanova i pronalaska adekvatnog smještaja, dok će stanodavci biti oslobođeni odrađivanja svih popratnih poslova oko iznajmljivanja stana te će ujedno imati i Sveučilište kao institucionalnog partnera u postupku pronalaženja podstanara.
    Financijsku potporu pokretanju projekta SSA pružila je i Primorsko-goranska županija, a ocjenjujući kako je takav projekt zbog nedostatka smještajnih kapaciteta nasušna potreba, župan Vidoje Vujić zaključio je kako će od sada studenti imati sigurnost da će doći kod dobrog stanodavca.
o u Rijeci pruža niz agencija za nekretnine, koje se nisu tržišno orijentirale na mlađu populaciju, odnosno studente. Također, ne postoje standardi pružanja usluge, niti je propisana minimalna razina kvalitete ponuđenih stanova, kao ni načela kojih se potrebno pridržavati kako bi cijena najma odgovarala kvaliteti stana. Stoga je po uzoru na strana sveučilišta pripremljen projekt osnivanja Sveučilišne smještajne agencije preko franšiznog modela, kojim bi se studentima pružila moderna i adekvatna usluga smještaja, istaknuo je Roje.
    Ciljevi projekta su podizanje kvalitete smještaja studenata na Sveučilištu u Rijeci, podizanje konkurentnosti Sveučilišta u Rijeci naspram ostalih sveučilišta u okruženju, kreiranje prepoznatljivog branda prilagođenog ciljanoj populaciji – studentima Sveučilišta u Rijeci, te izrada digitalnog rješenja prilagođenog mladima.
    – Osnivanje Sveučilišne smještajne agencije je prvo institucionalno rješenje smještaja studenata u privatnim stanovima u Hrvatskoj. U sam rad agencije uključit će se i studenti, a vjerujemo da će ovakva usluga biti prednost Sveučilišta prilikom odabira mjesta studiranja. Za dva mjeseca imat ćemo gotovo potpuno web rješenje, a do tada potencijalni korisnici mogu se služiti prezentacijskim web rješenjem koje mogu naći na mrežnim stranicama SSA, www.ssa.uniri.hr, istaknuo je Roje.
    Prema njegovim najavama, SSA će se do kraja ove godine povezati s gospodarstvom, prvenstveno s proizvođačima namještaja, kako bi se preuredili stanovi koji nisu pogodni za iznajmljivanje, a naći će se u bazi podataka SSA.

Ingrid ŠESTAN KUČIĆ