"Psihologija za svakoga", NL, 19.2. 2013.
2. RIJEKA PSIHOLOGIJE 
SINOĆ SVEČANO OTVORENA JEDINSTVENA MANIFESTACIJA
 
Zašto smo nezadovoljni izgledom? Kako koristiti snagu misli za uspjeh? Kako biti dobar roditelj? Kako se nositi sa stresom... Na ova i mnoga druga pitanja Riječani će moći dobiti odgovore na predavanjima i susretima što će se održavati do petka na niz lokacija u Rijeci i okolici 

Ivor BALEN
 
* Foto: I. TOMIĆRIJEKA » Kako izgledam, kako mi stoje hlače ili zašto smo nezadovoljni izgledom? Kako koristiti snagu misli za osobni i poslovni uspjeh? Kako biti dobar i odgovoran roditelj? Kako se nositi sa stresom? Kako napisati dobar životopis... Na ova često postavljana pitanja, koja muče svako misleće biće, Riječani sljedećih dana mogu dobiti odgovore, a da ne učine ono na što se u našem društvu još uvijek ne gleda blagonaklono – otiđu psihologu ili psihijatru. 
    Spomenute su samo neke od brojnih tema koje će biti obrađene u sklopu 2. Rijeke psihologije, manifestacije koju organiziraju Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta u Rijeci, Psihološko savjetovalište Sveučilišnog savjetovališnog centra, Grad Rijeka, Udruženje studenata psihologije Psirius i Ri psi alumni klub, a koja se od jučer do petka održava na brojnim lokacijama u Rijeci i okolici. 
    – Ova manifestacija je jedinstvena po broju ljudi koji su uključeni. Mi ćemo biti sretni onoliko koliko građani s nama uplivaju u Rijeku psihologije, rekao je pročelnik riječkog Odsjeka za psihologiju Zoran Sušanj tijekom svečanog otvaranja održanog jučer. 
    
Psiho-političke čarke

Otvaranju su prisustvovala dva kandidata za gradonačelnika Rijeke na skorašnjim izborima, aktualni Vojko Obersnel i dekan Filozofskog fakulteta Predrag Šustar, koji je nabrojao brojne uspjehe i postignuća Odsjeka za psihologiju i potom poentirao: 
    – Zbog svega što sam spomenuo ovaj Odsjek je institucija u pravom smislu riječi i pokazatelj što se sve može napraviti za društvo kada institucije funkcioniraju. 
    Nakon što je značaj riječke psihologije potvrdio i rektor Sveučilišta Pero Lučin, gradonačelnik je u psihologiju »uplivao« vlastitim primjerom. 
    – Nedavno je jedna moja kasna aktivnost na aktualnu temu u javnosti izazvala brojne analize, pri čemu nisu izostale ni psihološke. Taj mali a
Prvi na repertoaru bili gospodarstvenici 
    
    S ciljem prezentacije psihološke djelatnosti u gospodarstvu i doprinosa kojeg psiholozi daju unutar jedne organizacije, u sklopu 2. Rijeke psihologije jučer je održana i 2. Psihologija za poduzetnike. Prisutni su mogli čuti predavanja na teme Uloga psihologije u povećanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva za tržište EU, Uloga psihologa u afirmaciji kvalitetnih odnosa poslodavaca i zaposlenika, Rukovođenje i organizacijska pravednost i mnoga druga. 
    
Humanitarna akcija 
    
    Rijeka psihologije ima i humanitarnu stranu, prodajom promotivnih predmeta prikupljat će se sredstva za Odjel za neurokognitivnu rehabilitaciju Psihijatrijske bolnice Rab. Antistress loptice, šalice s logotipom Rijeke psihologije i bedževe sa zanimljivostima iz psihologije može se kupiti na štandu na Korzu, ispred Radio Rijeke, svaki dan od 10 do 17 sati. Pomoć se može dati i uplatom na žiro račun 2360000-1101536455 s pozivom na broj 70505505759-06, uz svrhu uplate humanitarna akcija.
 kt me upozorio u koliko kompleksnom društvu živimo i koliko iz takvog akta možemo naučiti o sebi i drugima. Psihologija nam je pritom od velike pomoći, naglasio je Obersnel. 
    Budući da Rijeka psihologije ove godine izlazi iz okvira grada, generalni pokrovitelj joj je Primorsko-goranska županija, u ime koje je manifestaciju otvorila pročelnica za školstvo Jasna Blažević. 
    
Ulaz besplatan

– Ako su odvojeni od ljudi, znanost i znanje postaju sami sebi svrhom. Stoga je važno znanost popularizirati, a u ovom slučaju radi se o primjeni psihološke znanosti. U današnje vrijeme često čitamo štiva koja možda i nisu znanstveno utemeljena, pa je ovo prilika da se susretnemo s psihologijom na stručan način, rekla je pročelnica Blažević i otvorila 2. Rijeku psihologije. 
    Da će zanimljivih tema itekako biti, pokazao je naziv prve koja je održana sinoć nakon otvaranja – Imperativ vitkosti dr.sc. Alessandre Pokrajac-Bulian. Kako je istaknula predsjednica Organizacijskog odbora Ines Jakovčić, prošle je godine održano 66 aktivnosti na 30 lokacija, kojima je prisustvovalo 1.496 posjetitelja, a jednako bogat program predviđen je i ove godine. Lokacije su doista raznovrsne, događanja će se između ostaloga odvijati u 3. maju, Dječjem vrtiću Rijeka, na štandu na Korzu, u vijećnicama gradova Rijeke i Matulja, Palachu, osnovnim i srednjim školama... Ulaz na sve aktivnosti je besplatan, a informacije se mogu dobiti na internetskoj stranici www.rijekapsihologije.org ili na broj telefona 051/265-843 od 10 do 12 sati.