"Nema teme oko koje humanisti ne izražavaju nezadovoljstvo", NL, 07.3. 2013.
NACIONALNO VIJEĆE ZA ZNANOST PROF. DR. MAJA VEHOVEC ODBACUJE OPTUŽBE
 
Prof. dr. Maja VehovecRIJEKA » Mišljenje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta da se novim Pravilnikom o uvjetima za izbore u znanstvena zvanja ne marginaliziraju društvene i humanističke znanosti dijeli i prozvana predsjednica Nacionalnog vijeća za znanost, prof. dr. Maja Vehovec, koje je sporni Pravilnik i donijelo. Razlog negodovanja humanista prema njihovim tvrdnjama neodgovarajući je postupak donošenja novog Pravilnika koji predviđa strože kriterije za izbor u zvanja u svim područjima znanosti. Ti su kriteriji posebice postroženi za znanstvenike u društvenim i humanističkim znanostima, jer dok su znanstvenici na području prirodnih, tehničkih, biomedicinskih i biotehničkih znanosti navikli natjecati se na internacionalnoj sceni, to dosad nije bio slučaj za društvenjake i humaniste.
    – Pravilnik obuhvaća sva znanstvena područja i sva su ona podignula kriterije za napredovanje u znanosti. Dapače, njihovi kriteriji su oduvijek bili visoki i sada su još i viši. Društvene znanosti su imale vrlo niske kriterije. One obuhvaćaju deset znanstvenih polja. U međuvremenu su mladi novaci i asistenti počeli graditi međunarodno konkurentnu karijeru i Pravilnik je trebao uzeti u obzir njihov progres kao što je trebao uzeti i u obzir stariju generaciju koja je razvijala znanstvene karijere po uvjetima starog Pravilnika i apsolutno nije zaslužila da bude na bilo koji način zakinuta. Pravilnikom se nudi kompromisno rješenje baš za prevladavanje međugeneracijskog jaza. To znači da smo gradili Pravilnik rukovodeći se kriterijima o međunarodnoj prepoznatljivosti znanstvenog rada, o inkluzivnosti različitih znanstvenih polja i generacija, te o jednostavnosti i preciznosti uputa.
    Humanističke znanosti već duže vremena tvrde da su marginalizirane po svim osnovama. Nema niti jedne teme u znanosti gdje one ne izražavaju svoje nezadovoljstvo, ističe predsjednica Nacionalnog vijeća.