"Osniva se Fond za promociju nenasilja među mladima", NL, 19.3. 2013.
VIŠEDNEVNO OBILJEŽAVANJE JUBILEJ ZAKLADE SVEUČILIŠTA
 
Iz Fonda će se financirati nagrade mladim ljudima Rijeke i šire regije koji su se istaknuli u akcijama i projektima za promociju nenasilja među vršnjacima
 
Ines Prajo, Arijana Kunštek, Sanja Barić, Nada Bodiroga Vukobrat i Guido Ćiković * Foto: P.FABIJANRIJEKA » Zaklada Sveučilišta u Rijeci u godini obilježavanja desetljeća uspješnog rada pokreće Fond iz kojeg će se financirati nagrade mladim ljudima iz područja Rijeke i šire regije koji su se posebno istaknuli u akcijama, programima i projektima za promociju nenasilja među vršnjacima. Dio potrebnih sredstava za osnivanje Fonda namaknut će se humanitarnim koncertom »Traži se prijatelj« što će 25. ožujka biti održan u HKD-u na Sušaku u suorganizaciji s Lions klubom Rijeka i Međusveučilišnim centrom izvrsnosti. Na koncertu će nastupiti djeca iz sekcije »Mali veliki mikrofon« iz Buzeta zajedno s Alenom Polićem, Mariom Lipovšekom Battifiacom, Draženom Turinom Šajetom, Nenom Belanom, Majom Blagdan, Riversicama, Leonorom Surian, Jacquesom Houdekom, Danijelom Martinović i drugima, najavile su Ines Prajo i Arijana Kunštek iz udruge »Prijatelj za pet«, Nada Bodiroga Vukobrat iz Međusveučilišnog centra izvrsnosti i Guido Ćiković iz Lions kluba.
   
Studentski projekti

Prije koncerta, 25. ožujka u Gradskoj vijećnici, najavila je ravnateljica Zaklade Sanja Barić, bit će održana tribina »Hrabrost je odabrati nenasilje«. Predavanja će održati profesori s pravnih fakulteta u Zagrebu i Rijeci i Filozofskog fakulteta u Rijeci te predstavnik MUP-a, uz raspravu o suzbijanju nasilja među mladima. Suorganizatori tribine su MUP, Hanns Seidel Stiftung Zagreb i Međusveučilišni centar izvrsnosti.
    Zakladu Sveučilišta 2003. godine osnovali su Sveučilište u Rijeci, Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka, a riječ je o zakladi lokalne zajednice čiji je cilj prikupljanje i fokusiranje sredstava iz regionalne i lokalne zajednice u svrhu sufinanciranja znanstveno-istraživačkog i nastavnog rada znanstvenika i nastavnika riječkog Sveučilišta, a posebno u svrhu promicanja studentskog standarda i studentskih projekata i aktivnosti. Tijekom deset godina djelovanja, Zaklada je prikupila gotovo 10 milijuna kuna.
    Obilježavanje desete obljetnice Zaklade kreće 22. ožujka, kad će u Art kinu Croatia u okviru programa Cinefondation biti prikazani kratkometražni filmovi studenata različitih svjetskih filmskih akademija. Od 27. ožujka do 6. travnja u Narodnoj čitaonici bit će izloženi radovi učenika Srednje škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci pod nazivom »Zaklada«. Budućim umjetnicima i studentima pružena je prilika da osmisle vizualni identitet Zaklade. U KC-u Kalvarija 11. i 12. travnja bit će izvedena predstava »Kuc-kuc Cabaret«, s humorističnim pričama iz svijeta akademske zajednice i hrvatske svakodnevice.
   
Revijalna utakmica

Na riječkom Korzu 13. travnja bit će odigran studentski košarkaški turnir u popularnoj formaciji »3 na 3«, što će završiti revijalnom utakmicom današnjih riječkih studenata i onih koji su to bili prije 10 godina, kad se pokretala Zaklada.
    Središnja svečanost obilježavanja 10 godina Zaklade bit će upriličena 17. travnja u Rektoratu, a tom prigodom izrazit će se zahvalnost svim članovima i podupirateljima Zaklade. U Molekuli 18. travnja bit će upriličena izvedba Udruge Prostor plus pod nazivom »Artikulacija«, a dan kasnije na Korzu bit će održana akcija mjerenja šećera i tlaka u krvi u organizaciji Udruge FOSS Medicinskog fakulteta u Rijeci.

A. PETRAK