"Promicanje novog pristupa učenju fizike", NL, 23.3. 2013.
 
DRUGA RIJEČKA ŠKOLA FIZIKE PONEDJELJAK I UTORAK U KAMPUSU
Promicanje novog pristupa učenju fizike
 
 
 
Dr. Dijana Dominis PresterRIJEKA » Pod motom »Fizika u novom prostoru-vremenu« u ponedjeljak i utorak na Odjelu za fiziku Sveučilišta u Rijeci održat će se Druga riječka škola fizike. Pojašnjavajući kako je Škola namijenjena učenicima srednjih škola i nastavnicima osnovnih i srednjih škola, predsjednica organizacijskog odbora doc. dr. Dijana Dominis Prester na jučerašnjoj je konferenciji za novinare istaknula kako je cilj dvodnevne manifestacije promicanje novog pristupa učenju fizike. 
    – Škola će sadržavati predavanja, radionice i javnu tribinu, razgledavanje laboratorija Odjela, kavu sa znanstvenicima, interaktivnu edukativnu izložbu i posjet Astronomskom centru Rijeka. Predavači Škole su aktivni znanstvenici s Odjela za fiziku, koji će kroz aspekt vlastitog istraživačkog rada približiti ljepote i zagonetke fizike sudionicima, a riječ je o prof. dr. Zdravku Lencu, prof. dr. Ivi Orliću, prof. dr. Predragu Dominisu Presteru, doc. dr. Marini Karuzi, dr. sc. Tomislavu Jurkiću i dr. sc. Luki Mandiću. Učenici i nastavnici sudjelovat će u radionicama u kojima će u manjim grupama zajedno s nama otkrivati fiziku na različite načine. Radionice će birati prema vlastitom izboru, a zadovoljavaju različite pristupe i ukuse – od konvencionalnih zadataka s pločom i kredom u pripremama za državnu maturu, preko modernijih koji uključuju nova računala i tehnologiju 21. stoljeća, do nekonvencionalnih uz korištenje instrumenata u rock glazbi, najavila je doc. dr. Dominis Prester. 
    Škola fizike okupit će 40 učenika i 30 njihovih nastavnika, a za sve je polaznike besplatna, te je za učenike osigurana prehrana i smještaj u hostelu »Dharma« zahvaljujući doniranim sredstvima. Istovremeno će svi predavači, voditelji radionica, studenti i organizatori škole raditi volonterski, a dio programa Škole bit će otvoren za javnost. Riječ je o tribini »Što Hrvatska može ponuditi darovitim učenicima?« koja će se održati u ponedjeljak u 16.30 sati, te o izložbi interaktivnih pokusa na kojoj se posjetitelji mogu poigrati i pritom otkrivati tajne fizike oba dana trajanja škole od 9 do 18 sati, te o kavi sa znanstvenicima Odjela za fiziku koja će se održati u ponedjeljak u 16 sati. (I.Š.K.)