"Dr. Parpura osniva u Rijeci tvrtku za pakiranje virusa", NL, 28.3. 2013.
SVEUČILIŠNI TRANSFER PRIJEM U GRADSKOJ UPRAVI ZA POVRATNIKA SA SVEUČILIŠTA U ALABAMI PROF. DR. VLADIMIRA PARPURU
ZNANSTVENI RONALDO
 
Novi član riječkog Odjela za biotehnologiju sedmi je znanstvenik povratnik na toj ustanovi. Njegov američki laboratorij jedan je od tri najbolja u području nanotehnologije, a u Rijeci će nastaviti istraživanja koja povezuju nanotehnologiju, neurobiologiju i neuroinženjerstvo

Ingrid ŠESTAN KUČIĆ
 
Sveučilište izazova – rektor Pero Lučin, Vedrana Montana Parpura i Vladimir ParpuraRIJEKA » Jedan od vodećih stručnjaka na području primjene nanotehnologije u istraživanju živčanih stanica, prof. dr. Vladimir Parpura, odlučio je svoje radno mjesto na Odjelu za neurobiologiju Sveučilišta u Alabami zamijeniti s novim mjestom na Odjelu za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci, a na jučerašnjem primanju kod riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela rektor Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. Pero Lučin dolazak etabliranog znanstvenika u Rijeku ocijenio je velikim transferom.
    – Nogometnim riječnikom rečeno, dolazak prof. dr. Parpure za Sveučilište predstavlja događaj jednak transferu Cristiana Ronalda. Planovi Sveučilišta su poznati, a ukoliko ih želimo realizirati trebamo dobre igrače koji su igrali u internacionalnim klubovima, a prof. dr. Parpura je upravo takav igrač. Povratak znanstvenika u Rijeku i na Sveučilište sagledavamo u kontekstu činjenice formiranja Rijeke kao istraživačkog centra. Rezultati povratka naših znanstvenika neće se vidjeti za šest mjeseci, ali za tri do četiri godine vidjet će se velika razlika, istaknuo je rektor.
    Napominjući da je riječ o znanstveniku čiji je američki laboratorij proglašen jednim od tri najbolja svjetska laboratorija u području nanotehnologije, pročelnik Odjela za biotehnologiju prof. dr. Krešimir Pavelić istaknuo je kako je i sam, poput prof. dr. Parpure koji je rodom Splićanin, došljak u Rijeci.
   
Klima dobrodošlice

– U Rijeci su fantastični uvjeti i klima koja nije uobičajena za ostatak Hrvatske, a riječ je o klimi dobrodošlice. Znanstvenici ovdje mogu jako dobro prosperirati, a dolazak prof. dr. Parpure poseban je događaj za riječko Sveučilište, kazao je prof. dr. Pavelić.
    Novi član Odjela za biotehnologiju sedmi je znanstvenik povratnik na toj visokoškolskoj ustanovi, a pojašnjavajući razloge odabira upravo riječkog Sveučilišta za nastavak uspješne znanstvene karijere, prof. dr.
Stiže 7 šlepera opreme
   
    Gradonačelnikov prijem za novog znanstvenika povratnika rektor Sveučilišta prof. dr. Pero Lučin iskoristio je i za najavu današnjeg dolaska laboratorijske opreme i namještaja upravo za Odjel biotehnologije. Riječ je o donaciji Galapagosa i opreme nekadašnjeg Plivinog instituta čija se nabavna vrijednost kreće između 15 i 20 milijuna kuna. U Sveučilišni kampus danas će tijekom jutra stići sedam šlepera opreme kojom će se, uz Odjel za biotehnologiju, opremiti i Medicinski fakultet, te budući Fakultet za zdravstvene studije.
Parpura istaknuo je kako je riječki zet te se u Rijeku s njim vraća i supruga Vedrana Montana Parpura koja će također nastaviti karijeru na Sveučilištu.
    – Po naklonosti prema strancima, Rijeka je zanimljiva sredina i mišljenja sam da riječko Sveučilište pruža mogućnosti napretka. Očekujem da će se u kratko vrijeme opremiti laboratoriji Odjela za biotehnologiju te da će se uspostaviti radna atmosfera kako bismo mogli započeti s istraživanjima. Namjera mi je nastaviti ono što sam radio u SAD-u, a riječ je o istraživanjima koja povezuju područja nanotehnologije, neurobiologije i neuroinženjerstva, istaknuo je prof. dr. Parpura.
   
Znanstveno okruženje

Dodajući kako se vrlo brzo mogu očekivati i konkretni rezultati njegovog rada, prof. dr. Parpura je najavio i osnivanje kompanije za pakiranje virusa u svrhu istraživanja, dok je njegova supruga Vedrana ocijenila da su na riječkom Sveučilištu u petnaest godina njenog izbivanja napravljeni veliki pomaci.
    – Svoju sam karijeru započela na Medicinskom fakultetu, a onda me put odveo u SAD. Kao Riječanka ponosna sam na sve što je Sveučilište u proteklih 15 godina napravilo, riječ je o velikim pomacima, kazala je prof. dr. Montana Parpura.
    Povratci istaknutih znanstvenika u Rijeku, prema mišljenju riječkog gradonačelnika, više nisu pojedinačni slučajevi, već se radi o cijelom nizu njihovih dolazaka, što ide u prilog tezi da Sveučilište stvara pozitivno znanstveno okruženje.
    – Veseli me što ugledni hrvatski znanstvenici često biraju Rijeku kao mjesto povratka. Cilj je uz kvalitetu i izvrsnost u segmentu istraživanja stvoriti preduvjete za transfer znanja prema gospodarstvu, a kada govorimo o razvoju gospodarstva, onda moramo govoriti o gospodarstvu temeljenom na novim tehnologijama, a onda tu ključnu ulogu imaju upravo prirodne znanosti, zaključio je Obersnel.