Osnovan Centar za napredne studije
Ponedjeljak, 08.04.2013.

 Na posljednjoj sjednici Senata, 19. ožujka 2013. godine osnovan je  Centar za napredne studije – Jugoistočna Europa.  Centar će biti koordiniran u Hrvatskoj pri Sveučilištu u Rijeci, ali će njime upravljati regionalna koordinativna tijela koja su sastavljena od predstavnika regionalnih partnerskih institucije iz Istanbula, Beograda, Ljubljane, Novog Sada, Podgorice, Prištine, Sarajeva, Skoplja i Tirane.

Centar za napredne studije će biti središte okupljanja i povezivanja post-doktoranada (junior fellows) i iskusnijih znanstvenika (senior fellows) s ciljem intenziviranja međunarodne suradnje i znanstvenih istraživanja u domeni društvenih i humanističkih znanosti. Znanstvenici iz Jugoistočne Europe, ali i znanstvenici izvan ovog područja aplicirat će na stipendije Centra koje će im omogućavati boravak i rad na Sveučilištu u Rijeci i partnerskim institucijama u cilju istraživanja, održavanja konferencija i publiciranja radova.

Vizija Centra za napredne studije jest stvoriti javno središte visoke razine znanstvene aktivnosti koje će stimulirati šire javne rasprave ne samo akademskih istraživača, već i intelektualaca, praktičara te predstavnika civilnog društva. Ispunjenje ove vizije podrazumijeva jačanje
transnacionalne i regionalne znanstvene suradnje na području društveno gorućih pitanja
vezanih uz ljudska prava, pitanja pravednosti, demokracije, javnih politika, europskih integracija  i sličnih tema. Smatramo da ćemo kroz Centar stvoriti okvir i mogućnosti da se regionalni znanstveni proizvodi bolje prepoznaju i priznaju od strane međunarodne akademske zajednice i relevantnih međunarodnih znanstvenih časopisa, ali i da se poboljša kvaliteta istraživanja i osigura mreža i infrastruktura za obavljanje istraživačkih projekata.