"Najavljeni Dani zdravlja 6", GR, 18.4. 2013.
Rijeka, 18. ožujka 2013.
U organizaciji sudenata Medicinskog fakulteta u Rijeci će se po šesti put zaredom održati humanitarni projekt „Dani zdravlja 6“. Ovogodišnji Dani zdravlja održat će se od 22. do 26. travnja 2013. godine, a obuhvatit će dobrovoljno darivanje krvi te akcije mjerenja tlaka, mjerenja šećera u krvi i izradu EKG-a.

 

Studenti Medicinskog fakulteta Zvonimir Zajec i Diana Palčić U povodu Svjetskog dana zdravlja, ali i zbog rastuće potrebe za akcijama darivanja krvi,  studenti Medicinskog fakulteta u suradnji s Gradom Rijeka, Crvenim Križem, Kliničkim bolničkim centrom Rijeka i Studentskim zborom Sveučilišta u Rijeci organiziraju humanitarni projekt „Dani zdravlja 6“. Dani zdravlja  održat će se od 22. do 26. travnja 2013. godine. U akciji će sudjelovati preko 150 studenata Medicinskog fakulteta, mnogi profesori i drugi.

 
U sklopu ovog humanitarnog projekta bit će održane akcije: 

  • dobrovoljno darivanje krvi, na Medicinskom fakultetu u Rijeci održat će se 25. travnja
  • akcija mjerenja tlaka, na Korzu od 22. do 26. travnja
  • akcija mjerenja šećera u krvi, na Korzu od 22. do 26. travnja
  • izrada EKG-a, u Udruzi umirovljenika Rijeka,  23. i 24. travnja

Svrha projekta je povećati svjesnost o važnosti ranog otkrivanja bolesti kardiovaskularnog sustava koje su sve učestalije. Prema statistikama Svjetske zdravstvene organizacije kardiovaskularne bolesti odnosno  bolesti srca i krvnih žila glavni su uzrok smrtnosti u svijetu. Kardiovaskularne bolesti imaju velik utjecaj na preranu smrtnost, ali i na kvalitetu samog života.  
Među najvažnijim uzrocima nastanka kardiovaskularnih bolesti su povišeni krvni tlak, povišene masnoće u krvi, pušenje, debljina, šećerna bolest, genetski čimbenici, neke druge bolesti kao što su bolesti štitnjače te stres i psihosocijalni čimbenici.
(I.N.)