"»Hamlet je...« budućih glumica", NL, 30.4. 2013.
 
ŠERBEDŽIJIN KOLEGIJ GLUME STUDENTICE IZVELE SHAKESPEAREA I STOPPARDA
 
U ispitnoj predstavi u Stoppardov tekst »Rosencrantz i Guildenstern su mrtvi« interpolirani su dijelovi Shakespeareova »Hamleta«,čime je nastala nova sinergija dvaju tekstova
 
Predstava počinje na otvorenom... * Foto: V. KARUZARIJEKA » Studentice četvrtog semestra poslijediplomskog specijalističkog studija »Gluma, mediji, kultura« imale su javnu izvedbu iz kolegija »Gluma 4« kod profesora Rade Šerbedžije. Prema Shakespeareovu »Hamletu« i tekstu »Rosencrantz i Guildenstern su mrtvi« Toma Stopparda nastala je ispitna predstava »Rosencrantz i Guildenstern su... Hamlet je...«, u dramaturgiji i režiji Rade Šerbedžije i Aleksandra Cvjetkovića. Oni su na zanimljiv način povezali Shakespearea i Stopparda, spojivši ih u jedinstvenu dramaturšku cjelinu. 
    Dramski tekst »Rosencrantz i Guildenstern su mrtvi« Toma Stopparda primjer je metateatra, u kojemu se Rosencrantz i Guildenstern, inače epizodni likovi u Shakespeareovu »Hamletu«, nađu u središtu ove tragedije. Riječ je o ludičkom poigravanju kazališnim i fikcionalnim konvencijama, dramskom funkcijom likova i perspektivama, pa epizodna lica misle da su protagonisti te su događaji iz »Hamleta« sagledani iz njihove vizure. U ispitnoj predstavi u Stoppardov tekst interpolirani su dijelovi Shakespeareova »Hamleta«, čime je nastala nova sinergija dvaju tekstova. 
    Predstava je počela ispred zgrade Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, koja je ovom prilikom poslužila kao Elsinore. Putujuća glumačka družina, koja priprema predstavu, zatim je gledatelje uvela u jednu od dvorana Akademije gdje se i odvija najveći dio uprizorenja. Naslov predstave »Rosencrantz i Guildenstern su... Hamlet je...« sugerira jednak kraj oba predloška – u tragičkoj završnici svi su oni mrtvi, a osim teme smrti predstava otvara i pitanje konflikta između umjetnosti i stvarnosti. 
    Sve uloge, i muške i ženske – Hamleta, Klaudija, Gertrudu, Ofeliju, Rosencrantza i Guildensterna... igraju studentice glume: Martina Biljan, Dina Dehni Sow, Jelena Graovac, Denis Kirinčić, Valentina Lončarić, Jelena Mesar, Nina Sabo i Marina Stanger. Iz ispitne predstave u predstavu one pokazuju napredak, okušavajući se u različitim kazališnim formama. 
    U izvedbi su sudjelovali i glazbenici Gorana Stipeč (violina), Franka Zlatić (flauta) i Andrea Južinić (saksofon) te studenti Akademije primijenjenih umjetnosti. Suradnik za pokret je Edvin Liverić, kostimografkinja Ivana Butković, a na predstavi je surađivala i redateljica Lenka Udovički. Kostimi, rekvizita i rasvjetna oprema posuđeni su iz HNK Ivana pl. Zajca.