"Studiranje u Uniji uskoro i iz kauča", NL, 6.5. 2013.
 
KVALITETNA EDUKACIJA PANEUROPSKA INICIJATIVA 11 PARTNERA
 
 
Besplatni on-line sveučilišni tečajevi omogućit će polaznicima studiranje iz vlastitog doma. Sveučilišta koja su se pridružila inicijativi ponudit će oko 40 kolegija iz različitih obrazovnih područja na 12 jezika, uključujući i arapski
 
Polaznicima ponuđeni raznovrsni kolegiji * Foto: P. FABIJANZAGREB » Partneri iz 11 država pokrenuli su, uz potporu Europske komisije, prvu paneuropsku inicijativu za besplatno online studiranje, priopćeno je iz Bruxellesa. On-line sveučilišni tečajevi omogućit će polaznicima pristup kvalitetnoj edukaciji iz vlastitog doma. Sveučilišta koja su se dosad pridružila ovoj inicijativi studentima će ponuditi oko 40 kolegija iz različitih obrazovnih područja na 12 jezika, uključujući i arapski. U inicijativi sudjeluju partneri iz Francuske, Italije, Litve, Nizozemske, Portugala, Slovačke, Španjolske, Velike Britanije, Rusije, Turske i Izraela, a priključivanje su nagovijestila i sveučilišta iz Ljubljane, Danske, Estonije, Grčke, Poljske i Cipra. Potencijalnim su
Lučin: Posebno vrijedno u cjeloživotnom obrazovanju 
    
    Iako još nije vidio inicijativu za besplatno on-line studiranje, rektor Sveučilišta u Rijeci, Pero Lučin, vjeruje da će se i ova ustanova vrlo brzo priključiti novoj ideji. 
    – Nastojimo ugraditi nove oblike učenja u rad našeg sveučilišta. To se ne može zaobići, a posebno će biti vrijedno u cjeloživotnom obrazovanju, ističe Lučin. Riječko je sveučilište dobrano odmaklo u primjeni e-učenja, a po riječima rektora Lučina upravo pregovara s HT-om o mogućnosti stavljanja svojih programa na MaxTV.
polaznicima ponuđeni raznovrsni kolegiji, koji pokrivaju različita područja, od matematike i ekonomije, preko klimatskih promjena i kulturnog nasljeđa do jezika i kreativnog pisanja, a obuhvaćaju od 20 do 200 sati učenja. Svako sveučilište ove kolegije nudi putem vlastite platforme, a studentima na kraju dodjeljuje certifikat ili potvrdu o određenom broju bodova koji im se mogu uračunati u bodove potrebne za dobivanje diplome. U tom slučaju, studenti će plaćati certifikat od 25 do 400 eura, ovisno o duljini kolegija, broju sati učenja, i o tome koju su instituciju polazili kao on-line polaznici. 
    – Ovo je uzbudljiv događaj i nadam se da će otvoriti obrazovanje desecima tisuća studenata i potaknuti naše škole i sveučilišta da uvedu inovativnije i fleksibilnije metode podučavanja, ocijenila je europska povjerenica za obrazovanje, Androulla Vassiliou. 
    – U projekt online studiranja dobrodošli su partneri iz čitavog svijeta, koji žele podijeliti našu viziju i prakticirati fleksibilnu visoku edukaciju, poručio je Will Swann, predsjednik Europskog udruženja udaljenih sveučilišta (EADTU) koje okuplja mahom otvorena sveučilišta, a pokretač je inicijative online studiranja.