"Lambaša: Iva Lukežić ponos grobničkog kraja", NL, 8.5. 2013.
NAGRADA HAZU PRIMANJE U OPĆINI ČAVLE ZA PROF. EMERITUS
 
Načelnik je Ivi Lukežić zaželio uspješan nastavak njezinog plodnog stvaralačkog rada i suradnje s Općinom Čavle
 
S primanja u Općini Čavle – Iva Lukežić i Željko Lambaša * Foto: L. ČERNJULČAVLE » U povodu dobivanja nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u protekloj godini, profesoricu emeritus Ivu Lukežić jučer je primio načelnik Općine Čavle Željko Lambaša sa svojim suradnicima, Nadom Luketić i Ivanom Kruljcem te članovima Predsjedništva Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine. Tom prigodom Lambaša je Lukežić uputio čestitke u svoje osobno i u ime Općine Čavle te u ime cijele Grobnišćine. Kazao je kako je ona ponos cijelog grobničkog kraja te kako je čast i sreća imati u svom kraju jednu takvu vrhunsku znanstvenicu. 
    Naime, prof. dr. sc. Lukežić je glavna urednica svih izdanja Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine, pa je zbog toga njezina poslovna suradnja vezana i uz Općinu Čavle i grobničku Katedru. Također, Lambaša je, uz prigodno darivanje, prof. dr. sc. Lukežić uputio želje za nastavkom njezina plodnog stvaralačkog rada i suradnje s Općinom Čavle i grobničkom Katedrom te izrazio želje za ponovnim susretom na jednom od ovakvih događanja. Iva Lukežić, koja je na primanje u Čavle stigla u pratnji prof. dr. sc. Silvane Vranić i prof. dr. sc. Sanje Zubčić, pokazala je kako je istinski dirnuta prekrasnim primanjem u Općini Čavle te iskazala veliku zahvalnost na tome. 
    Prof. dr. sc. Iva Lukežić za područje filoloških znanosti nagrađena je za knjigu »Zajednička povijest hrvatskih narječja, 1. Fonologija«, prvu sintezu hrvatske povijesne dijalektologije od praslavenske faze do suvremenog hrvatskog jezika. Sunakladnici knjige bili su Hrvatska Sveučilišna naklada, Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci i Katedra Čakavskog sabora Grobnišćine, uz potporu Općine Čavle.