"Dobitna kombinacija", NL, 3. 6. 2013.
 
GAUDEAMUS IGITUR RIJECI I ZAGREBU U LJUBLJANI JE U SUBOTU POVJERENA ORGANIZACIJA TREĆIH EUROPSKIH SVEUČILIŠNIH IGARA
 
 
Rijeka je u proračunu predvidjela tri milijuna kuna u sljedeće tri godine. Zagreb i Ministarstvo će dati svaki još po deset milijuna, ostatak snose sami studenti. Ove Igre zato neće biti financijska rupa kao što su bili neki drugi sportski događaji – tvrdi Haris Pavletić 

Denis FRANČIŠKOVIĆ
 
altRIJEKA » Riječka sportska kandidatura napokon je dočekala svoj sretan dan. Nakon pet neuspješnih kandidatura za Mediteranske igre, puno frustracija i gorčine, Rijeka će zajedno sa Zagrebom 2016. biti domaćin trećih Europskih sveučilišnih igara. Sinergija Zagreba i Rijeka, kontinentalne i mediteranske Hrvatske pokazala se dobitnom kombinacijom u odnosu na vrlo jaku prezentaciju portugalske Coimbre. No, pravodobne i dobro odrađene pripreme te još bolja prezentacija bile su jezičac na vagi u korist Hrvatske. Iz Ljubljane su se vrlo brzo proširile dobre vijesti... 
    – Dojmovi su super, projekt je pripreman sustavno i timski dvije godine. Drago mi je i što je Rijeka konačno prekinula to prokletstvo Mediteranskih igara – kaže Haris Pavletić, predsjednik Riječkog sveučilišnog saveza i član Izvršnog odbora Europske sveučilišne sportske asocijacije (EUSA). – Treba stvarno zahvaliti svima koji su danonoćno radili da dobijemo domaćinstvo. 
    Ključ kandidature po svemu sudeći bila je dobro vođena i prezentirana kandidatura? 
    – Bilo je tu jako puno stvari, varijabli i kuteva koje je trebalo pokriti. Trebalo je puno toga učiniti da se svidimo onima koji odlučuju. Uz to, Portugal je već treći put išao u kandidaturu, prva dva puta išli su s Lisabonom, sada sa Coimbrom. To je stvaralo malu tremu jer imaju jaku sveučilišnu sportsku organizaciju, a sveučilište im je jedno od najkvalitetnijih i najstarijih u Europi. Ipak uspjeli smo, što je najvažnije. 
    
Sportovi

Vremena nikad dosta uoči velikih natjecanja. Koji su prvi potezi u daljnoj organizaciji? 
    – Odmah krećemo u konstitiuranje Organizacijskog odbora, još točno ne znamo instituciju koja će sve voditi. Odbor će se sastojati od svih partnera iz samog procesa, Ministarstva, obaju sveučilišta, obaju gradova.., a tu je naravno i Hrvatski akademski sportski savez kao nositelj kandidature. Nakon toga odredit će se prioriteti i kreće se s poslom. 
    Koja je ideja vodilja bila u podjeli sportova? Zagreb će naime ugostiti nogomet, tenis, veslanje, rugby... Rijeka odbojku, plivanje, rukomet, judo... 
    – EUSA propisuje osam obveznih sportova, četiri sporta možemo još sami izabrati uz jedan demonstrativni. Išli smo prema tradiciji i organizaciji. Rijeka je 2007. organizirala studentsko EP u odbojci, 2011. u rukometu. To su bila dva odlično organizirana prvenstva. Uz to bit ćemo domaćini taekwondou i judu jer imamo jaku ekipu koja će to iznijeti. Kao demonstrat
 ivni sport ponudili smo vaterpolo. Morali smo voditi računa i da broj studenata koji dolaze u Rijeku ne bude prevelik. Kapaciteti doma u izgradnji na Trsatu bit će do 1.500 studenata. 
    
Dobitak

Naglasak je na završetku kampusa na Trsatu, odnosno njegovih smještajnih jedinica. S obzirom na manje-više riješenu sportsku infrastrukturu u Rijeci, to je najveći, kapitalni izdatak?
    – Ovo je jedna platforma koja će ubrzati cijelu tu priču. Studentski dom je nasušno potreban Rijeci, poglavito kad se zna da dom u Čandekovoj nije u baš najboljem stanju. 
    Hoće li Igre biti prigoda i za ušminkavanje dijela sportske infrastrukture? 
    – Znamo što su donijeli neki veliki sportski događaji u Hrvatskoj kad je u pitanju infrastruktura. Brojne investicije nisu se pokazale najboljima, rukometne dvorane sad zjape prazne. Mi smo išli s projektom koji je realan i na sigurnim temeljima te da ga iznesemo u vremenima krize. Nadamo se da ćemo i nešto zaraditi za sveučilišni sport u Rijeci, a dobitak nije samo u novcima. Dobitak će biti puno širi, vjerujem da će puno projekata biti generirano tim Igrama. 
    Glavnina troškovnika otpada na kotizacije studenata. Koliko će za Igre morati izdvojiti sama Rijeka? 
    – Rijeka je u svom proračunu predvidjela tri milijuna kuna, ali u sljedeće tri godine. To nije investicija koja će doći odjedanput, već u tri godine. To je vrlo prihvatljivo za takav jedan događaj. Zagreb i Ministarstvo će dati svaki još po deset milijuna, ostatak donose sami studenti. Ove Igre zato neće biti financijska rupa kao što su bili neki drugi sportski događaji.