"Fučkarove niti duboko utkane u riječki KBC", NL, 21. 6. 2013.
 
UROLOGIJA UDŽBENIK UREDNIKA ŽELJKA FUČKARA PREDSTAVLJEN NA MEDICINSKOM FAKULTETU
 
 
Profesor Fučkar primjer je osobe koja sve želi znati i u sve se miješa, a za koju se uvijek ispostavi da nije htio samo igrati utakmicu, već i zabiti gol – rekao je Herman Haller 

Barbara ČALUŠIĆ
 
Prof. dr. Željko Fučkar * Foto: D. ŠKOMRLJRIJEKA » Šezedesetak autora različitih medicinskih specijalizacija koji su napisali sveukupno 42 poglavlja, na preko tisuću stranica sabranih u dva toma, čini udžbenik »Urologija I i II« koji je jučer predstavljen u do posljednjeg mjesta ispunjenoj velikoj dvorani Medicinskog fakulteta. S obzirom da je uz doc. dr. Josipa Španjola glavni autor i urednik ove knjige, predstojnik Katedre za urologiju i nekadašnji predstojnik dviju klinika riječke bolnice, Kirurgije i Urologije, prof. dr. Željko Fučkar, odaziv brojnih kolega i visokih uzvanika nikog nije iznenadio. 
    Predstavljanje udžbenika koji je po svojoj sveobuhvatnosti i interdisciplinarnosti prvi takav u Hrvatskoj, ali i cijeloj široj regiji, brojni riječki medicinari i znanstvenici iskoristili kao priliku za svojevrstan »hommage« liku i djelu prof. dr. Željka Fučkara, poznatog riječkog kirurga i urologa, koji je cijelu svoju karijeru posvetio Kliničkom bolničkom centru Rijeka i Medicinskom fakultetu. 
    – Profesor Fučkar primjer je vrlo rijetke osobe koja sve želi znati i u sve se miješa, a za koju se uvijek na kraju ispostavi da nije htio samo igrati utakmicu, već i zabiti gol – izjavio je je u svom prisnom govoru ravnatelj riječkog KBC-a Rijeka prof. dr. Herman Haller zahvaljujući se prof. dr. Fučkaru na velikom obolu koji je dao za funkcioniranje riječke bolnice što je, kako je dodao, nit koja u ovom trenutku vezuje sve koji u kriznim vremenima rade u zdravstvu, a upravo je ta nit ono što svima drži glave iznad vode. 
    Kako su istaknuli ostali govornici među kojima su bili dekan Medicinskog fakulteta prof. dr. Alan Šustić, zatim prof. dr. Miljenko Kapović, doc. dr. Maksim Valenčić i akademik prof. dr. Daniel Rukavina, prof. dr. Željko Fučkar u počeo je raditi u bolnici na Sušaku 1970. godine kao volonter u timu prof. dr. Vinka Frančiškovića. Uz kirurgiju, specijalizirao je i urologiju, a pod njegovim vodstvom iz Katedre za kirurgiju na riječkom Medicinskom fakultetu proizašle su još tri katedre: Katedra za anesteziologiju, Katedra za neurokirurgiju i Katedra za urologiju. Objavio je više od 500 zanstvenih radova, a pod njegovim mentorstvom napisani su brojni magistarski i doktorski radovi koji ne obuhvaćaju samo kirurgiju i urologiju, već i anesteziologiju, radiologiju, onkologiju i opću medicinu. Doajen je ultrazvuka na ovim prostorima, a u vrijeme dok je bio predstojnik Klinike za urologiju ona je dobila status Referentnog centra za transplantaciju bubrega koji je nedavno ponovno obnovljen. 
    – Ono što je prof. dr. Željko Fučkar danas napravio usudio bih se reći da se nalazi na tragu općeg dobra – istaknuo je akademik Rukavina govoreći o udžbeniku koji osim što po zastupljenosti autora raznih profila dovoljno govori o motivirajućoj energiji njegovog urednika, svojom interdisciplinarnošću u pristupu urološkoj problematici i svojom metodologijom predstavlja moderni udžbenik 21. stoljeća. 
    – Uvijek sam nastojao birati prave ljude i to je moja pobjeda – poručio je na kraju predstavljanja svog kapitalnog djela prof. dr. Fučkar.