''Bolji uvjeti studiranja'', Novi list, 26. 8. 2013.

PROGRAMSKI UGOVOR
  NOVI SUSTAV FINANCIRANJA VISOKOG OBRAZOVANJA SVEUČILIŠTU U RIJECI SAMO ZA NASTAVU DONIO 2,3 MILIJUNA KUNA


BOLJI UVJETI STUDIRANJA


POČINJE UKLANJANJE BARIJERA ZA STUDENTE S INVALIDITETOM


Prvi će u projekt uklanjanja arhitektonskih barijera biti uključen Pravni fakultet na kojem studira najviše studenata s invaliditetom.
Slijedit će Ekonomski fakultet, Kampus i Fakultet za zdravstvene studijeIngrid ŠESTAN KUČIĆ
 
Pravni fakultet u Rijeci prva članica Sveučilišta na kojoj kreće projekt uklanjanja arhitektonskih barijera * Foto: S. DRECHSLERRIJEKA » Sveučilište u Rijeci započelo je s provedbom pilot projekta Programskih ugovora, a riječ je o uvođenju novog sustava financiranja visokog obrazovanja koji se temelji na postignutim rezultatima.Pojašnjavajući kako se takav sustav financiranja provodi na većini europskih sveučilišta, prorektorica za nastavu i studentska pitanja prof. dr. Snježana Prijić Samaržija ističe da se pilot projekt u prvoj fazi provođenja odnosi samo na područje nastave i provodi se na svim hrvatskim sveučilištima. 
 
''Projekt uključuje ugovoreno trogodišnje financiranje u kojemu visina sredstava koja se sveučilištima doznačuju od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta ovisi o postignućima poglavito vezano uz broj upisanih studenata i njihovu uspješnost, ali i o provedbi zadanih strateških ciljeva i zadataka kroz projektno financiranje. Sveučilište u Rijeci je definiralo četiri strateška cilja koja su vezana uz stjecanje kvalifikacija u razdoblju predviđenom studijskim programom, olakšavanje pristupa studiju i potpora tijekom studija za studente slabijeg društveno-ekonomskog statusa i studente s invaliditetom, povećanje broja osoba sa završenim studijem u deficitarnim zanimanjima, kao što su tehničke, biomedicinske, biotehničke, prirodne i informacijsko-komunikacijske znanosti, te unapređenje suradnje između studenata i tijela visokih učilišta. U cilju ostvarenja strateških ciljeva Senat je prihvatio provedbu niza projekta u dijelu projektnog financiranja iz sredstva programskih ugovora. Radi se o projektima čija je ukupna vrijednost 2,3 milijuna kuna za godinu dana, a među njima su primjerice projekt uklanjanja arhitektonskih barijera kako bi studenti s invaliditetom mogli imati pristup svim fakultetima, projekti potpore studentskog kulturnog centra te općenito razvoja studentskog standarda u domeni obrazovanja, kulture i poduzetništva čiji je cilj uključivanje i edukacija što većeg broja studenta u domeni koja nije najuže vezana uz njihove studijske programe i stjecanje adekvatnih potvrda za tu vrstu angažmana.'', navodi prorektorica. 


Portal za komunikaciju

Dodajući kako će se s projektom uklanjanja arhitektonskih barijera započeti već s početkom nove akademske godine, prof. dr. Prijić Samaržija najavljuje da će prvi fakultet koji će biti uključen u projekt biti Pravni fakultet, a potom će uslijediti uklanjanje barijera na Ekonomskom fakultetu, kao i u Sveučilišnom kampusu te na Fakultetu za zdravstvene studije. 

''Odabir fakulteta koji će se uključiti u projekt obavljen je po principu koliko objekt ima barijera te koliko studenata s invaliditetom studira na određenom fakultetu, a upravo je najviše takvih studenata na Pravnom fakultetu.'', ističe prof. dr. Prijić Samaržija.

Istovremeno će se započeti i s provedbom projekta koji će studentima omogućiti besplatnu nadoknadu nedostatne kompetencije za fakultete i odjele. Riječ je o studentima koji tek započinju studiranje, a nemaju dovoljna srednjoškolska predznanja za praćenje fakultetske nastave, što je do sada posebno dolazilo do izražaja u području matematike. 

''Pokazalo da studenti s nedovoljnim predznanjem nisu u stanju pratiti nastavu zbog čega su mnogi bili prisiljeni i odustajati od studija ili nepotrebno produžavati period studiranja. Stoga ćemo već u rujnu organizirati besplatnu edukaciju za brucoše. Također započinjemo i s provedbom projekta utvrđivanja i prevladavanja psiholoških, ali i socijalno-ekonomskih razloga koji otežavaju studiranje, te s projektom uspostave portala za komunikaciju s potencijalnim poslodavcima koji bi trebao studentima olakšavati zapošljavanje, a poslodavcima dati informacije o kompetencijama studenta. Predviđena je i posebna kampanja informiranja i povezivanja sa srednjim školama, sustavno praćenje indeksa zadovoljstva studenta, aktivnosti vezane uz poboljšanje kvalitete i uspješnosti studiranja, unapređenje studijskih programa, internacionalizaciju studija te niz drugih projekta.'', najavljuje prorektorica. 


 
Prvi pozitivni pomaci 

Iako pilot projekt Programskih ugovora treba zaživjeti tek s početkom nove akademske godine, riječko je Sveučilište već ostvarilo prve pozitivne pomake i to u području strateškog cilja povećanja broja osoba sa završenim studijem u deficitarnim zanimanjima. Naime, na ovogodišnjim upisima budući su studenti za razliku od prethodnih generacija pokazali veći interes za tehničke, biotehničke, biomedicinske i prirodne znanosti.


Pilot faza

Dodajući kako novi način financiranja sveučilišta obvezuje da svake godine podnese izvještaje Ministarstvu temeljem kojih se utvrđuje stupanj ostvarenih ciljeva prema točno utvrđenim indikatorima, prorektorica ističe da je prednost ovog načina financiranja u trogodišnjem periodu financijske stabilnosti koja omogućuje autonomno strateško planiranje razvoja. Međutim, financiranje visokog obrazovanja, kaže prof. dr. Prijić Samaržija, je vrlo kompleksna tema, pogotovo u okolnostima kroničnog nedostatka financijskih sredstava koji onemogućuju značajne strukturne pomake. Osim toga, za sada se radi samo o pilot fazi koja bi se u narednom periodu trebala razviti u cjeloviti sustav programskog financiranja.