''Sporazum sa zagrebačkim Ekonomskim institutom'', Novi list, 3. 10. 2013.

 
SVEUČILIŠTE  OKRUPNJAVANJE ZNANSTVENIH POTENCIJALA


SPORAZUM SA ZAGREBAČKIM EKONOMSKIM INSTITUTOM


Ingrid ŠESTAN KUČIĆ
Maja Vehovec, Dubravka Jurlina Alibegović, Pero Lučin i Snježana Prijić Samaržija * Foto: D. ŠKOMRLJRIJEKA » Nakon prošlotjednog potpisivanja sporazuma o suradnji s Institutom za medicinska istraživanja i medicinu rada iz Zagreba, Sveučilište u Rijeci jučer je potpisalo sporazum o suradnji s Ekonomskim institutom Zagreb, a prema najvama rektora prof. dr. Pere Lučina uskoro će uslijediti i sklapanje sporazuma s Institutom Ruđer Bošković. 
– Došlo je vrijeme udruživanja i zajedničkog nastupa kako bi Sveučilište bilo uspješno te kako bismo se zajednički natjecali za EU-fondove, ali i ojačali istraživačke kapacitete, kazao je rektor. 

Cilj sporazuma kontinuirano je djelovanje na razvoju prosperitetnog gospodarstva, mobilnosti nastavnika i znanstvenika zbog okrupnjavanja znanstveno-obrazovnih potencijala društva. Dodajući kako je Sveučilište uspostavilo suradnju s ključnim hrvatskim partnerima, rektor je pojasnio da je potpisani dokument okvirni sporazum za cijelo Sveučilište, a osim istraživačke suradnje i proširenja kapaciteta, očekuje se i uspostavljanje suradnje na području studija, kao i cjeloživotnog obrazovanja te programa doktorskih studija. 

Jedan od velikih prostora za suradnju prema rektorovim riječima je i Centar za napredne studije Jugoistočne Europe (CAS) kojim koordinira Sveučilište. Suradnja na tom području, prema najavama prorektorice prof. dr. Snježane Prijić Samaržija, realizirat će se već u listopadu na osnivačkoj konferenciji Centra koja će okupiti 40-ak predstavnika raznih zemalja. 

Sa činjenicom da neformalna suradnja dviju ustanova već postoji, složila se i ravnateljica Instituta dr. Dubravka Jurlina Alibegović koja je najavila zajednički istraživački rad na raznim područjima, programe cjeloživotnog obrazovanja, pokretanje zajedničkih ljetnih škola, doktorskih studija i edukacija.