Skup imunologa i alergologa
Srijeda, 09.10.2013.

srijeda, 9. listopada 2013.

Od četvrtka do nedjelje, 10. do 13. listopada 2013. u hotelu Ambasador u Opatiji održavat će se međunarodni znanstveni skup ''"2nd Meeting of Middle-European Societies for Immunology and Allergology".Radi se o međunarodnom znanstvenom skupu koji zajednički organiziraju imunološka i alergološka društva iz Austrije, Češke, Mađarske, Slovačke, Slovenije i Hrvatske. Skup u Opatiji će, pored tristotinjak imunologa i alergologa iz regije, okupiti i dvadesetak uvaženih pozvanih predavača iz cijele Europe.
 
Prvo okupljanje spomenutih društava bilo je u Beču 2010. g. kada je Austrijsko društvo za alergologiju i imunologiju (OGAI) organiziralo svoj godišnji skup koji je bio otvoren za sva ostala društva iz srednje-europske regije. Godinu dana kasnije je Hrvatsko imunološko društvo (HID) pokrenulo inicijativu da se takvi skupovi organiziraju zajednički i u kontinuitetu svake treće godine kao mjesto susreta, upoznavanja i suradnje među znanstvenicima regije. Ova inicijativa je svesrdno podržana od strane svih imunoloških i alergoloških društava regije, te je u srpnju 2012. g. u Opatiji modržana sjednica predstavnika svih društava na kojoj je utvrđen naziv skupa i odlučeno je da prvi takav zajednički skup bude održan u Opatiji od 10. – 13. listopada 2013., a Hrvatsko imunološko društvo bude njegov domaćin.
 
Skup u Opatiji će, pored tristotinjak imunologa i alergologa iz regije, okupiti i dvadesetak uvaženih pozvanih predavača iz cijele Europe, a među njima i predsjednika Europske federacije imunoloških društava (EFIS), prof.dr. Lorenza Morettu. Valja naglasiti, da se skup održava pod pokroviteljstvom EFISA, koji je između ostaloga donirao veći broj stipendija za mlade znanstvenike. Isto tako, treba istaći da su skup značajno poduprli Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republika Hrvatske, Županija Primorsko-goranska, Grad Rijeka i Zaklada Sveučlilšta u Rijeci.
 
Otvaranje skupa biti će u hotelu Ambasador, u četvrtak, 10. listopada 2013.g., s početkom u 17 h uz prigodni program. Nakon otvaranja uslijediti će predavanja specijalnog gosta skupa, prof.dr.Lorenza Morette, predsjednika EFIS-a, te uglednog imunologa prof.dr. Adriana Hayday-a sa Kings College-a London.
 
Više o programu skupa možete saznati OVDJE .