''Najavljena manifestacija Nulti dani galerije'', portal Moja Rijeka, 5. 12. 2013.
 6. DO 13. 12. 2013

05.12.2013.

Najavljena manifestacija Nulti dani Galerije

Na danas održanoj konferenciji za medije u prostorima Palacha, najavljena je manifestacija pod krovnim imenom - Nulti dani Galerije - 6. do 13. 12. 2013. - koja će se održavati u nedovršenom prostoru Palacha povodom otvaranja Studentskog kulturnog centra u Rijeci.

alt

Nulte dane Galerije SKC najavili su Marina Toto, predsjednica kreativnog kolektiva KOMBINAT, Zoran Baljak, voditelj SKC-a, Sara Salamon, voditeljica Galerije SKC. 
Nulti dani Galerije nastaju povodom skorog otvaranja Galerije SKC, a započet će izložbom fotografija finalista 5. međunarodnog festivala fotografije Organ Vida s ovogodišnjom temom 'Prostori'. Tijekom izložbe prostor Galerije SKC ispunjavat će i tri radionice te dva predavanja, koja će istraživati (fotografiju i) prostor, svaka na svoj osebujan način.

Marina Toto, predsjednica KOMBINAT, predstavila je kreativni kolektiv kao grupu različitih multidisciplinarnih umjetnika, dizajnera i radnika u kulturi, koji shvaćaju važnost intenzivnijeg povezivanja umjetničkih, dizajnerskih i kulturnih djelatnika s djelatnicima u tehnološkim, informatičkim, znanstvenim i arhitektonskim disciplinama. Pri naglašavanju suradnje u kulturnim domenama objasnila je i prirodnost odabira suradnje s SKC-om.

Zoran Baljak, voditelj SKC-a, ukratko je predstavio program SKC-a te naveo Galeriju SKC kao jedan od važnih projekata Studentskog kulturnog centra pri Sveučilištu u Rijeci , osnovanog u lipnju 2013. godine.

Sara Salamon, voditeljica Galerije SKC navela je glavne ciljeve Galerije SKC. Neki od njih su: ponuda kulturnoga programa u kojem će korisnici sudjelovati aktivno pri stvaranju programa, kritičkoga dijaloga i kulturne platforme; edukacija i estetska  senzibilizacija javnosti za suvremenu umjetnost. Naglasila je želju Galerije da ostvari suradnje s ostalim akterima u kulturi iz grada Rijeke i sire, te interdisciplinarne korelacije s aktualnim temama iz društvenih, prirodnih znanosti i tehnologije.

Također, jedna od glavnih ideja Galerije SKC je da se unutar studentske populacije omogući neformalno obrazovanje i praksu kroz koje će studenti steći kompetencije potrebne za buduće zapošljavanje.

Marina Toto, predsjednica Kombinata,  najavila je brojna događanja Nultih dana Galerije SKC; radionice, izložbu, predavanja. Najavljene su i tri radionice od kojih će se sve tri odvijati u prostoru Palacha u razdoblju od 7. do 13.12. 2013.  To su radionice: “Fotografija koja zauzima malo prostora” (voditelj Luka Kedžo); radionica studijske rasvjete (voditeljski duo Stephany Stefan i Ivan Vranjić); te treću radionicu koja  nije radionica, već je dinamičan razgovor o fotografiji kojega moderira Karlo Čargonja. Više o samim radionicama i tematici koja se na njima uči/istražuje može se pročitati na web straniciKombinata.

Sara Salamon, voditeljica Galerije SKC, je istaknula impresivnu izložbu fotografija finalista  5. međunarodnog festivala fotografije Organ Vida. Tema gostujuće izložbe  su ‘Prostori’ , interpretirani  na različite načine. Na izložbi svoje projekte predstavljaju fotografi iz Danske, Njemačke, Bangladeša, Engleske, Indije, Španjolske, Belgije i Italije, a među njima je jedan  hrvatski predstavnik, i to naš Riječanin, Mario Pućić . Osim izložbe najavila je i predavanja koja kroz različita područja; matematiku i psihologiju propituju (fotografiju i) prostor. Predavači će, u ležernom stilu, govoriti o procesu “Od fotografskog aparata do organa vida” (doc dr. sc. Dražen Domijan) te o “(Ne)stvarnom prostoru vektora” (Doris Puž). Osim izložbe najavila je i prvo tematsko tromjesečje Galerije SKC (izložbene forme kojom će Galerija biti organizirana) pod nazivom: Prostor

Isto tako najavljena su dva koncerta koja se održavaju na otvaranju i zatvaranju Nultih dana Galerije.

6. 12. 2013. u 22.30 h Nastupaju Pick A Piper (Kanada) & Sven Nalis (Hrvatska, Rijeka) u sklopu Distuneovog Plesnog petka vol.1.

13.12. 2013. najavljen je kraj manifestacije Nulti dani Galerije. Bit će popraćen otvorenjem izložbe radova polaznika  te početkom  35. po redu Ri Rocka Festivala.