EFRR: Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta objavilo je natječaj "Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije". Natječaj je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj i temeljen je na Operativnom programu Regionalna konkurentnost 2007.-2013., unutar Prioritetne osi 2: Jačanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, mjere 2.2. Istraživanje, razvoj i transfer tehnologije.

Poziv nastoji podržati razvoj hrvatskog gospodarstva temeljenog na znanju kroz poticanje istraživanja i inovacija te veću suradnju između znanstvenih organizacija i poduzeća, posebice malih i srednjih poduzeća. Glavni cilj ovog Poziva je usmjeriti istraživanja prema potrebama gospodarstva, podržavajući projekte istraživanja, razvoja i inovacija u suradnji s partnerom iz poslovnog sektora.
 
Strateški cilj ovog Poziva je u skladu s prioritetnom osi 2. OPRK-a 2007. – 2013., a to je poticati inovacije i izvrsnost u istraživanjima pomoću:
- izgradnje kapaciteta javnih visokih učilišta i javnih znanstvenih organizacija za transfer tehnologije i bolju suradnju s gospodarstvom;
- približavanja istraživanja, inovacija i izvrsnosti u istraživanjima potrebama hrvatskog gospodarstva;
- poboljšanja općih uvjeta za IRI aktivnosti pružanjem podrške ljudskim kapacitetima i putem investicija u potrebnu istraživačku opremu;
- poticanje komercijalizacije rezultata istraživanja, inovacija te izvrsnosti u istraživanjima putem IRI aktivnosti usmjerenih na potrebe gospodarstva.
 
U ovom Pozivu, potpora se daje industrijskom istraživanju i eksperimentalnom razvoju (inovacijskim projektima).
Cilj potpore su: aktivnosti u području industrijskog istraživanja u suradnji s dionikom iz industrije/poslovnog sektora koji djeluje kao partner u projektu.

Rezultati aktivnosti će imati potencijalno komercijalnu primjenu i/ili stvoriti nova relevantna znanja (potrebna istraživačka oprema); aktivnosti u području eksperimentalnog razvoja u suradnji s dionikom iz industrije/poslovnog sektora koji djeluje kao partner u projektu, uključujući i aktivnosti provjere inovativnog koncepta koje imaju za cilj tehnički i tržišno provjeriti i potvrditi rezultate istraživanja i/ili dokazati da je novi proces ili tehnika izvediva te da se potencijalno može koristiti za komercijalnu primjenu. Temeljne istraživačke aktivnosti unutar projekata neće biti područje potpore u okviru ovog Poziva.
 
Ukupni indikativni proračun Poziva iznosi 70.725.400,42 HRK od čega doprinos Europskog fonda za regionalni razvoj iznosi 60.116.590,35 HRK, a nacionalni doprinos iznosi 10.608.810,07 HRK. U ovom Pozivu maksimalni iznos bespovratnih sredstava iznosi 7.625.000,00 HRK, a minimalni iznos bespovratnih sredstava iznosi 1.525.000,00 HRK. Postotak financiranja projekta je do 100% ukupnih troškova prijavitelja i do 80% ukupnih troškova partnera.
 
Natječajnu dokumentaciju možete preuzeti na portalu Strukturni i investicijski fondovi. Pitanja o podnošenju prijedloga mogu se poslati MZOS-u e-poštom ili faksom najkasnije 21 dan do isteka roka za podnošenje prijava na kontakte: e-mail adresa Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript i fax broj +3851/4594-349.