''Vi slušate Radio Sovu'', Novi list, 26. 1. 2014.

PRIJE ČETIRI GODINE IZLEGAO SE STUDENTSKI OGRANAK RADIO RIJEKE ZA POSEBNE, NOĆNE NAMJENE
 
VI SLUŠATE RADIO SOVU

Želite Rozgu? E, pa ne može: evo vam Boubacar Traore


 
Radio Sova ima sjajan koncept stvaranja novinara: direktno u eter pa tko ispliva.Svake noći program realiziraju najmanje tri osobe – glazbeni urednik i voditeljsko-novinarski par

Edi PRODAN, snimio Vedran KARUZA
 
Ekipa Radija Sove s mentorima,  Antonelom Galić-Pruša i  Alenom ČemeljićemUnekom dijelovima Hrvatske naziv joj je huhutavica. Naizgled pomalo neobično, no zapravo logično – upravo se tako noću glasa: huhu, huhu. U Rijeci ona je sova, a kada se krene u srce grada, tamo do najpoznatijeg balkona na Korzu, naziv joj je u potpunosti zaokružen: Radio Sova. Kad već spominjemo znameniti balkon, Sova se na njemu i izlegla, u noći kako tim pametnim pticama i priliči, s 29. na 30. siječnja 2010. godine.
    Riječ je, dakle, o studentskom ogranku Radio Rijeke za posebne, noćne namjene. Onda kad profesionalni novinari, urednici i voditelji najslušanije radijske postaje u Hrvatskoj krenu na odmor, jer riječ je o iskusnim ljudima u redakciji čiji je prosjek godina vrlo blizu 50 tako da je jasno kako sve teže ostaju budni u sitne sate, e tad na scenu dolaze – sove. Dolaze studenti s riječkog sveučilišta koji su sebi pronašli još jednu strast, strast za novinarskim, radijskim poslanjem.
   
Škola novinarstva

Radio Sova je nastala na inicijativu agilnih djelatnika Sveučilišta, ponajprije Elvire Marinković Škomrlj koja je nakon dugogodišnje uspješne novinarske karijere novi profesionalni izazov pronašla u ulozi rukovoditeljice Službe za odnose s javnošću Sveučilišta u Rijeci, kao i ljudi s Radio Rijeke koji su u pokretanju Sove vidjeli šansu za osvježenje svog programa, stvaranje mosta prema studentskoj i općenito mlađoj slušateljskoj populaciji te odličnoj školi novinarstva nakon koje će najbolji svoj posao nastaviti kao profesionalci, zaposlenici Radio Rijeke. Mentori prve generacije, a i svih kasnijih su Antonela Galić Pruša, koordinatorice MMS-a HRT Centra Rijeka i Alen Čemeljić, glavni urednik Radio Rijeke, iskusni novinari i jedni od onih za koje se kaže kako – vječno ostaju mladi.
    – Sada već davne noći s 29. na 30. siječnja 2010. godine, radijskim eterom poletjela je Radio Sova – zajednički program Hrvatskog radija – Radio Rijeke i Sveučilišta u Rijeci. Od tada studenti riječkih fakulteta svakodnevno proizvode svoj program. U početku su to bila samo dva, a kasnije tri sata govornog i tri sata glazbenog programa, dakle ukupno šest sati. Emitira se na frekvencijama Radio Rijeke, svake noći, točnije od ponoći do šest sati ujutro. Subota je jedini dan u tjednu kada Radio Rijeka studentima i studenticama prepušta 12 sati programa, dakle Radio Sovu se može slušati od 18 pa sve do šest sati ujutro. Upravo zbog činjenice što u Rijeci ne postoji studij novinarstva, ovo je odlična prilika da studentice i studenti zainteresirani za rad u medijima, prvenstveno na radiju, dobiju uvid u funkcioniranje radijske stanice, kao novinari, voditelji, glazbeni urednici, tonski realizatori, reporteri ili urednici, istaknuo je glavni urednik Radio Rijeke Alen Čemeljić.
   
Entuzijazam

Redakciju Radio Sove čini dvadesetak studenata i studentica s gotovo svih riječkih fakulteta. Raspodijeljeni su u nekoliko redakcija – informativnu, kulturnu, sportsku i glazbenu. Svake noći program realiziraju najmanje tri osobe – glazbeni urednik i voditeljsko-novinarski par. S obzirom da Radio Sova ovih dana slavi četvrti rođendan, statistike kazuju kako je kroz njezinu redakciju prošlo bezmalo sedamdeset studenata. Na žalost, zbog općeg lošeg gospodarskog stanja što se posebno negativno zrcali u medijima, jedna od stavki definiranih na početku rada Radio Sove nije se nikad realizirala: stalni posao na Radio Rijeci još uvijek nije dobila ni jedna jedina »sova«. Ipak, entuzijazam ih ne napušta.
    Boris Kanazir, student 2. godine diplomskog studija hrvatskog jezika i književnosti i filozofije glavni je urednik Radio Sove, a u projektu je od prvog dana.
    – Kako je raditi na Radio Sovi? Odgovor je više-manje isti kao i prije četiri godine, kada smo počinjali, samo s malo manje euforije i puno više iskustva: odlično! Jedinstvena je to prilika za sve koji se žele kasnije u životu baviti nečim vezanim za medije, ali i za one koji radio doživljavaju kao usputno iskustvo. Jako je važan timski rad, sve što se događa plod je suradnje, a posebno je lijepo vidjeti, odnosno čuti konačan proizvod – naš program svake večeri, tim više što smo jedini studentski medij u gradu. Dobro se zabavljamo radeći, radimo stvari koje volimo, ali ima i napornih, teških dana. Mogao bih reći da doživljavamo pravi novinarski život u malom – česta nervoza, priprema emisija ili vijesti u zadnji tren, cjelodnevna zvonjava mobitela, ali to je izvrsna škola u kojoj, osim o novinarskom poslu, puno učimo i sami o sebi. S druge strane, velik je problem što u Rijeci ne postoji studij novinarstva pa znamo osjetiti nedostatak teorijske osnove. Mada, rad u programu Radio Rijeke daje nam kvalitetna praktična znanja i otvara mnoge mogućnosti. Sretan sam što sam, nakon više od tri godine na Radio Sovi, postao i prvi honorarni zaposlenik Radio Rijeke, ali istovremeno sam žalostan što se u ovoj teškoj financijskoj situaciji zadnjih godina ne otvara više takvih prilika jer ima još kolega sa Sove koji su ih zaslužili. Ipak sam optimističan, čini mi se da stvari idu nabolje i nadam se da će se u budućnosti u eteru čuti sve više novih, mladih glasova, optimističan je Kanazir.
   
Mijenjati svijet

Radio Sova nije jedini hrvatski studentski program jer slični postoje i u Dubrovniku, Osijeku, Splitu i Zagrebu. Studenti koji realiziraju ove programe surađuju i
Rođendanska fešta
   
    Radio Sova je pripremila bogat rođendanski program. U četvrtak, na sam rođendan, ide prilagođeni slavljenički program, u subotu 1. veljače program od 18 do 20 sati ide uobičajeno, iz studija. U emisiji Pun kufer pitat će se slušatelje je li im pun kufer Radio Sove, što misle o studentskim medijima i zastupljenosti studenata u medijima i slično. Od 20 do 1 sat program će se emitirati iz Beertije i Klub.a na Trsatu, također prilagođen, rođendanski. Bit će tu i razgovora s mentorima, gostima, suradnicima, bendovima, a od 22 sata prenosi se i atmosferu s koncerta na kojem nastupaju bendovi Muhe bez glave, Buco i Kalašnjikovi, Officer Down – od kojih u svakom svira i po jedan član s Radio Sove – kao i Shaionesi, predvođeni Draženom Turinom Šajetom, autorom emisije Šajetiva u programu Radio Rijeke. Slušajte Radio Sovu jer – u programu će se dijeliti i ponešto ulaznica za rođendansku feštu.
okupljaju se dvaput godišnje na seminaru studentskih radija Hear me. U rujnu 2011. godine, kada se okupilo tridesetak studenata iz Hrvatske i Slovenije, organizirala ga je i Radio Sova.
    Aleksandra Ignatoski, studentica 2. godine preddiplomskog studija ekonomije, zamjenica je glavnog urednika, nedavno je bila predstavnica Sove na 9. HearMe seminaru kojem je domaćin bio ljubljanski Radio Študent.
    – Uvijek me zanimalo novinarstvo pa sam se prijavila na Radio Sovu čim sam upisala fakultet. Najprije je to bilo iz znatiželje, no s vremenom sam se zaljubila u radio i sve što dolazi s njime. Osim prilike da dane provodim sa super ljudima, stekla sam i obavezu znati što se događa u društvu oko mene što, na žalost, mnogo studenata danas ne zna. Radeći na Sovi upoznala sam mlade putnike, zanimljive profesore, aktiviste raznih skupina i studente koji imaju želju promijeniti svijet. I što je najbolje od svega, još uvijek jedva čekam trenutak kad ću sjesti u studio i izgovoriti: »Vi slušate Radio Sovu...«. Osim događaja u Rijeci, suradnja s ostalim studentskim postajama i programima pomaže nam da saznamo kako oni rade iste ove stvari. To može biti posebno korisno jer oni imaju i formalnu edukaciju, a dvaput godišnje nalazimo se na HearMe seminaru gdje, istina uz niz neprospavanih noći, dogovaramo i međusobnu suradnju, razmjenu priloga – zadovoljna je Ignatoski.     
    Radio Sova je zanimljiva i po tome da su njezinom redakcijom prošli i brojni riječki glazbenici koje istodobno zanima i rad na radiju. Uostalom – pa to i jest logična veza. Jedan od njih je i Tomislav Milićević, student 2. godine diplomskog studija strojarstva: glazbeni urednik i tonski realizator, uređuje i vodi emisije »Dreadloksi na mjesečini« o reggae, ska i dub glazbi te World Music.
    – Na Sovu sam došao iz znatiželje. Volim glazbu pa se Sova pokazala kao izuzetna prilika za nova iskustva. Također, radio je »stara škola«, što jako cijenim. Moja je deviza: što će ti Youtube, daj večeras okreni na 104,7 MHz i uživaj uz odličnu selekciju mojih kolega i mene, naravno. Najveći gušt na radiju je, naravno, »iživljavati« se nad ušima slušatelja glazbom koju ti želiš sluzšati. Želite Rozgu? E, pa ne može. Evo vam Boubacar Traore. Tu je i prilika za rad s ljudima kojima se divite već dugi niz godina, kao što su primjerice bila gostovanja Dubblea, Vedrana Menige, Hornsmana Coyotea i mnogih drugih regionanih reggae, ska i dub glazbenika u mojim »Dreadloksima na mjesečini«.
   
Svježa krv

Radio Sova ima sjajan koncept stvaranja novinara, vjerojatno najboljom metologijom: direktno u eter pa tko ispliva. Dakako, prije toga stručno formirani od strane »stare škole« Galić-Pruša – Čemeljić. Sova je k tome i jako dobar recept za ostale medije, pa tako i ovaj što pomalo nervozno gužvate u ruci: i redakcija Novog lista je vremešna, po prilici kao i ona Radio Rijeke, i ona vapi za »svježom krvi«, za obnovom. Na žalost, još je uvijek odgovor isti: trenutno nam materijalne prilike ne dozvoljavaju obnovu kadra. Nadamo se samo da će »gazde« medija ipak na vrijeme shvatiti kako je put neobnove kadra – put na dubrovačko Boninovo, »najromantičnije« mjesto za samoubojstva u Hrvatskoj.