''Studij nutricionizma kreće za godinu dana'', Novi list, 20. 2. 2014.

SURADNJA ČETIRI OBRAZOVNE USTANOVE


Studij nutricionizma kreće za godinu dana


 
Dvogodišnji diplomski sveučilišni studij rezultat je suradnje Medincinskog, Fakulteta zdravstvenih studija, FMTU-a i Veleučilišta u Rijeci
 
 
Dogovor za studij – Jože Perić, Alan Šustić i Dušan Rudić  * Foto: V. KARUZARIJEKA » Medicinski fakultet, Fakultet zdravstvenih studija, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu te Veleučilište u Rijeci jučer su potpisali sporazum o suradnji, a jedan od prvih rezultata sporazuma bit će pokretanje zajedničkog studijskog programa iz područja nutricije. Bit će to, prema najavama dekana Medicinskog fakulteta prof. dr. Alana Šustića, prvi takav diplomski sveučilišni studij, ne samo u Hrvatskoj, već i šire, a prva generacija studenata upisat će se za godinu dana.
    – Riječ je o dvogodišnjem diplomskom programu nakon kojeg polaznici stječu 120 ECTS bodova i zvanje klinički nutricionist. Trenutno takav program ne postoji. Imamo samo nutricionistički program koji se nadovezuje na program prehrambene tehnologije. Ovo će pak biti interdiscipliniran program koji će u postupak akreditacije krenuti naredne godine, istaknuo je prof. dr. Šustić.
    Iako će se temeljni dio programa izvoditi na Fakultetu zdravstvenih studija, čiji je administrativni postupak osnivanja okončan i s novom akademskog godinom Fakultet će početi s radom, dio programa održavat će se i na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, kao i na Veleučilištu koje se u program, prema riječima prof. dr. Dušana Rudića, uključuje sa svojim Poljoprivrednim odjelom.
    – Provodimo stručni studij mediteranske poljoprivrede i vinarstva, a u proceduri je i specijalistički diplomski studij maslinarstva te imamo u pripremi i studij pčelarstva, a s potpisanim sporazumumom stvorit će se uvjeti podizanja kvalitete znanstvenih i stručnih studija, kao i uvjeti povezivanja s gospodarstvom, kazao je prof. dr. Rudić.
    Jučer potpisan sporazum prvi je konkretan i operativan ugovor između Veleučilišta i sveučilišnih sastavnica, a nutricionistički program tek je prvi u nizu programa koji će prema najavama prof. dr. Šustića nastati kao rezultat sporazuma. Prema mišljenju dekana Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvo prof. dr. Jože Perića, potpisani sporazum predstavlja optimalan proces vertiklanog povezivanja Sveučilišta i Veleučilišta na području pametne specijalizacije što će u budućnosti dati rezultate u podizanju razine kompetencija ne samo studenata, već i nastavnog osoblja, a sve na dobrobit gospodarstva i društva u cjelini.

I. ŠESTAN KUČIĆ