Što kada bi se kućanice plaćalo?
Utorak, 25.02.2014.

utorak, 25. veljače 2014.
 
 
Sveučilište u Rijeci poziva zainteresirane studentice i studente na sudjelovanje na još jednoj radionici programa Femininum, koja će biti održana u petak, 28. veljače s početkom u 15 sati u prostoru Akvarija na Kampusu. Radionicu će voditi doc. dr. sc. Ankica Čakardić, a tematizirat će feminističku političku ekonomiju te problem neplaćenog rada kao uvjeta društvene reprodukcije.
 
Tema će u metodološkom kontekstu historijsko-materijalističke analize (Karl Marx) skicirati ženski problem u dvama različitim sustavima političke ekonomije, gdje se prvi referira na jugoslavensko samoupravljanje, a drugi se preko tzv. hrvatskog tranzicijskog perioda devedesetih sve do trenutne ekonomske krize i mjera štednje od 2009. naovamo tiče kapitalističkog načina proizvodnje koji se uspješno formira nakon prvobitne akumulacije kapitala u ratnoj Hrvatskoj. Oba spomenuta sustava generiraju dvostruku opresiranost kao osnovni modus ženskog života koji se ozbiljuje kao utemeljenje društvene reprodukcije i proizvodnje znanja koja joj na specifičan način određuje sadržajni i formalni smisao (Pierre Bourdieu).

alt
 
Kada je riječ o društvenoj/ socijalnoj reprodukciji koja je za ovu temu ključni element unutar kojega raspravljamo o ženskom položaju unutar određenih proizvodnih odnosa, tada valja upozoriti na tvrdoglavu konzistentnost problema kućanskog i obiteljskog rada koji se kreće od njegovateljskog posla vezanog za djecu i starije, seksa kao rada (Antonio Gramsci) i njegovih bitnih potencijala koji reproduciraju radničku klasu do različitih oblika neplaćenih poslova u sferi doma (Alexandra Kollontai, Klara Zetkin, Rosa Luxemburg).
 
Podsjećamo, predavanja i radionice Femininum namijenjene su poticanju društvene odgovornosti i feminističkog senzibiliteta. Prvenstveni cilj je obrazovati i potaknuti propitivanje kroz aktualnu, interesantnu tematiku, koja nudi prostor raspravi, kao i novim spoznajama. Radionice su otvorene za sve zainteresirane, a stalnim i najaktivnijim polaznicama i polaznicima bit će uručene potvrde o pohađanju.