''PROGON VJEŠTICA - Lučin: Projekt pripreman kad Jovanović nije bio ministar'', Novi list, 25. 4. 2014.

REAKCIJA REKTOR SVEUČILIŠTA U RIJECI DEMANTIRA OPTUŽBE O POGODOVANJU MINISTRA

 
PROGON VJEŠTICA
Lučin: Projekt pripreman kad Jovanović nije bio ministar


 
Idemo raditi i surađivati, jer ćemo inače svi ostati gladni. Prostora ima za svih, a i novca. Ali bez rada neće biti kvalitetnih projekata kojima ćemo taj novac povući, istaknuo je rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin

Ingrid ŠESTAN KUČIĆ
 
 
Ne znam koliko ima koristi od progona vještica i vragova – Pero Lučin * Foto: D. ŠKOMRLJRIJEKA » Sveučilište u Rijeci imalo je prednost pri povlačenju sredstva iz EU fondova jer je bilo u mnogo većoj mjeri pripremljeno nego zagrebačko Sveučilište – istaknuo je rektor Sveučilišta u Rijeci prof.dr. Pero Lučin komentirajući jučerašnje optužbe da je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović pogodovao riječkom Sveučilištu te mu namjestio 24 milijuna eura. Naime, riječ je o razotkrivanju proračunskog nadzora koji je još prije dvije godine provelo Ministarstvo financija, kada je navodno ustanovljeno da je Jovanovićevo Ministarstvo bilo iznimno šlampavo prilikom pripreme projekata za financiranje iz fondova Europske unije, ali i da je pogodovalo Sveučilištu u Rijeci tako što je za 2.700 eura angažiralo konzultante tvrtke TARA iz Novog Sada, dok zagrebačkom sveučilištu, koje je također imalo ambicije povući europski novac, takva pomoć nije ponuđena. Sve je to potkrijepljeno opsežnom Jovanovićevom prepiskom s pomoćnikom Slavka Linića, Brankom Šegonom, kojemu je u nekoliko navrata ministar pokušao objasniti da je projekt sveučilišnog kampusa u Rijeci u vrijednosti od 24 milijuna eura bio daleko najspremniji za povlačenje novca i da je zato dobio podršku, a zagrebački projekt kampusa u Borongaju u vrijednosti od 800 milijuna eura nije bio ni blizu.
   
Radili pet godina

Međutim prof. dr. Lučin tvrdi kako navodno »razotkrivanje« ne razotkriva apsolutno ništa što već javnosti nije poznato.
    – Jedino što čudi je zašto se ta trakavica povlači već godinama i »izvlači« po potrebi u dnevnopolitičke svrhe. U čije ime i za čije interese nikomu dobronamjernomu nije jasno. Na projektu smo radili pet godina i Jovanović uopće nije mogao pogodovati riječkom Sveučilištu, jer u to vrijeme pripreme projekta nije ni bio ministar. Projekt nije napisan na komadiću papira, radi se o gomili dokumentacije, a ono što me neugodno iznenađuje je činjenica da ja taj navodno sporni dokument proračunskog nadzora nikada nisam vidio, već za njega saznajem iz medija ističe rektor.
    Sukobi na relaciji Rijeka – Zagreb izazvani upravo povlačenjem novca iz EU fondova traju već godinama, a unatoč cijelom nizu pokušaja opstrukcije riječko je Sveučilište prošli tjedan potpisalo Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava sa Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije te Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta.
    Objašnjavajući kako je Sveučilište u Rijeci, potpuno transparentno, dobilo prednost pri povlačenju sredstava, prof.dr. Lučin navodi da se radi o prvoj proceduri povlačenja europskih sredstava takve vrste uopće te da je moguće da je pri cijelome postupku došlo do određenih birokratskih komplikacija.
    – To nikako ne umanjuje činjenicu da je Sveučilište u Rijeci bilo spremno za prijavu i provedbu projekta i povlačenje europskih sredstava. Proceduralna pogreška ili neusuglašenost Ministarstva znanosti i Ministarstva financija, odnosno određenih službenika u ministarstvima, ne znači i da Sveučilište u Rijeci ne zaslužuje ta sredstva, kao i da mu je na bilo koji način pogodovano. Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Rijeci nisu rivali, nego partneri u napretku hrvatske znanosti i visokog školstva. Stoga i natjecanje za sredstva koja su im dostupna zapravo ne predstavlja međusobno natjecanje, već natjecanje u europskim razmjerima.
   
Idu novi projekti

Činjenica da će Hrvatska teško povlačiti novce iz strukturnih fondova posebice ako se bude vodila politika po načelu »bolje da susjedu krepa krava«. Eto, nismo uspjeli mi pa idemo oboriti uspjeh našeg susjeda kako bismo svi bili zadovoljni u našem zajedničkom neuspjehu. Naravno, nevjerica je tim veća jer dolaze iz kruga koji bi po prirodi stvari trebao imati širinu i sposobnost sagledavanja budućnosti Hrvatske. Jedini način da budemo uspješniji je upravo intenzivna suradnja svih sveučilišta, navodi rektor.
    Dodajući kako stvaranje atmosfere neuspjeha neće nikome dati koristi rektor navodi da se samo radom može nešto postići.
    – Idemo raditi i surađivati, jer ćemo u protivnom svi ostati gladni. Prostora ima za svih, a i novca. Ali bez rada neće biti kvalitetnih projekata kojima ćemo taj novac povući. Ne znam koliko ima koristi od progona vještica i vragova. Ljudi na riječkom Sveučilištu rade i šalje se potpuno kriva poruka, upozorava prof.dr. Lučin.
    Zaključujući kako neće dozvoliti da itko zaustavi razvoj riječkog Sveučilišta i Rijeke, Lučin navodi da je Sveučilište u Rijeci već pripremilo osam novih projekata.